Danske Bank tror handelskrig-løsning drøyer til etter USA-valget: – Vil holde verdensøkonomien som gissel
Danske Bank tror handelskrig-løsning drøyer til etter USA-valget i 2020. Usikkerheten vil gi lavere investeringer, som rammer verdensøkonomien, mener sjefstrateg.
Danske Bank har tidligere trodd at USA og Kina kunne bli enige om en handelsavtale før det amerikanske valget i 2020.
Nå har banken endret syn etter den siste opptrappingen av konflikten mellom stormaktene, og tror det er overveiende sannsynlig at handelskrigen varer til etter valget.
Det vil også få konsekvenser for global økonomi, mener Danske Bank-økonomene.
De fremholder i et notat at en lengre periode med handelskrig «vil holde verdensøkonomien som gissel», og bremse veksten.
– I dette ligger det ikke et voldsomt resesjonsbilde. Det vi mer ser for oss er stagnasjon og hvor verdensøkonomien og veksttakten blir svak. Ikke en krise, men usikkerhet for næringslivet som bidrar til lavere investeringsaktivitet og ringvirkninger til industrien, sier sjefstrateg Christian Lie til E24.
– For økonomien vil det være en utfordring. Det betyr at finansmarkedene er i en langt mer skjør tilstand enn tidligere, sier han.
Opptrappingen av handelskrigen har skjedd samtidig som veksten bremser i flere store økonomier, ikke minst i Europa.
Det har gitt økt frykt for resesjon, altså økonomiske nedgangstider, og utløst uro i markedene. Børsene har falt, det samme har rentene på antatt trygge plasseringer som amerikanske og tyske statsobligasjoner.
Industritall stuper etter handelskaos
E24 (+): Dette er Kinas våpen i handelskrigen
Tolltrusler og gjengjeldelse
Banken har justert sine prognoser etter president Donald Trumps nye tolltrusler, hvoretter Kina lot valutaen svekkes, noe som igjen ble besvart med amerikanske anklager om valutamanipulasjon.
Kinesiske selskaper har også stanset importen av amerikanske jordbruksprodukter.
– Det viktigste er kanskje at Kina ikke virker så ivrige på å nå en kortsiktig handelsavtale som tidligere, sier Lie.
Bloomberg-kommentar: Trump kan ha gjort seg selv til syndebukk for en ny resesjon
– Det tydeligste signalet er at de lot valutaen svekkes forbi den tidligere røde linjen på syv mot dollar. Kina har gjerne støttekjøpt egen valuta for å vise godvilje, fordi de vet at dette er noe Trump følger med på, sier han.
Valutaen passerte denne uken den symbolske grensen for første gang på over ti år. USA stemplet deretter Kina som «valutamanipulator», selv om mange økonomer mener Kina tvert imot har hindret valutaen fra å falle mer.
– I realiteten har Kina fortsatt å støttekjøpe sin valuta selv om den falt under syv mot dollar, og markedskreftene ville ha sørget for enda større svekkelse dersom de ikke hadde gjort dette, sier Lie.
Les også: Store sprik i rentespådommene
Ser økt risiko for økonomien
Danske Bank tegner opp flere mulige scenarioer. Banken ser størst sannsynlighet, 60 prosent, for at de to landene ikke når en avtale før USA-valget, ifølge notatet.
Tysk industri faller hardt: – Alarmklokkene ringer allerede
– Dette er en kvalitativ vurdering mer enn en kvantitativ sannsynlighet, som man skal ta med en klype salt. Poenget er at det illustrerer en forventning om at noe er mer sannsynlig enn noe annet. Et par Twitter-meldinger kan snu opp ned på dette, sier sjefstrategen.
I notatet skriver bankens økonomer at de ser en «klar økning i nedsiderisikoen» for økonomien.
– Den viktigste hindringen for Trumps økonomiske angrep på Kina er den potensielle skaden på amerikanske markeder og økonomien som følge av kinesisk gjengjeldelse, skriver de.