Den europeiske sentralbanken holder renten uendret

Den europeiske sentralbanken (ESB) åpner for rentekutt og forbereder seg på nye verdipapirkjøp. 

SENTRALBANK: Den europeiske sentralbanken offentliggjør sin rentebeslutning torsdag ettermiddag.

Foto: Ronald Wittek EPA
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder bankenes innskuddsrente uendret på minus 0,4 prosent.

«Rentekomiteen forventer at ESBs renter vil holde seg på dagens eller lavere gjennom første halvår av 2020», skriver sentralbanken i en uttalelse.

Tidligere har ESB ikke brukt ordene «eller lavere» i sine spådommer om renteutviklingen fremover.

Sentralbanken understreker samtidig at det kan bli nødvendig å holde renten lav også videre for å sikre at inflasjonen tar seg opp.

Inflasjonen i eurosonen har vært svakere enn målet over en periode, noe som også påvirker uttalelsene fra sentralbanken.

«Dersom inflasjonen på mellomlang sikt fortsetter å være under målet er styret klar til å handle i tråd med sin forpliktelse om å opprettholde inflasjonen. Den er derfor klar til å justere alle sine instrumenter, etter behov, for å sikre at inflasjonen beveger seg mot målet på en langsiktig måte», skriver sentralbanken.

Rentekomiteen har på bakgrunn av dette bedt relevante komiteer i eurosystemet om å undersøke mulighetene for avhjelpende tiltak og «muligheter for størrelsen og sammensetningen av nye verdipapirkjøp», heter det i meldingen.

Les på E24+

Derfor går Norges Bank mot strømmen

Venter kutt i september

Det har vært mange spådommer i forkant av torsdagens rentemøte. Spørsmålet har ikke vært om ESB ville senke renten, men om kuttet ville komme allerede torsdag og om de ville komme sammen med kvantitative lettelser.

Markedene har forventet at bankenes innskuddsrente blir kuttet fra 0,4 prosent til minus 0,5 prosent, men de fleste har ventet at kuttet vil komme først i september.

DNB mener at det sannsynlig – men langt fra garantert – at det også blir varslet kvantitative lettelser (se faktaboks i bunnen av saken) fremover.

– Nøkkeltalspersoner har kommunisert klart at instrumentene virker bedre sammen i en pakke, noe som styrker argumentet for både rentekutt og kvalitative lettelser allerede i juli, skriver DNB-analytiker Ole Andre Kjennerud i et notat.

Les også

Økt pessimisme og lavere inflasjon gjør at «alle» forventer rentekutt

Lagarde blir trolig ny sentralbanksjef

Dette er et av de siste rentemøtene sentralbanksjef Mario Draghi avholder. Tidligere har det blitt gjort kjent at Det internasjonale pengefondets (IMF) tidligere leder Christine Lagarde er nominert til posisjonen.

Draghi avslutter sin periode som sentralbanksjef 31. oktober.

Det er i prinsippet klart at Lagarde vil ta over toppjobben, men det kreves høringer både i EU-parlamentet og i sentralbankens råd, som består av ledelsen og eurolandenes sentralbanksjefer. Dette vil etter planen skje i oktober.

Her kan du lese mer om

  1. Den europeiske sentralbanken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økt pessimisme og lavere inflasjon gjør at «alle» forventer rentekutt

  2. ESB kutter renten for første gang siden 2016

  3. Økonomer tror dypere minusrenter er på vei i Europa

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB tror ESB senker renten i dag og annonserer kvantiatitve lettelser i dag

  6. Skyhøye forventninger til ESB-pakke:– Klart rom for skuffelse