Avslutter Hellas-møte uten ny gjeldsavtale

Eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem sier de er rede til å arbeide i hele natt.

RESULTATLØST: Den greske finansminsteren Yanis Varoufakis (t.v.) i samtale med sin finske kollega Alexander Stubb.

Francois Lenoir
 • Johann D. Sundberg
 • NTB
Publisert:,

Avstanden var fortsatt for stor. Eurogruppen avsluttet raskt hastemøtet om Hellas og må samles igjen torsdag.

Finansministrene i gruppen av euroland brukte svært kort tid på å slå fast at de ikke ville bli enige om en avtale for Hellas onsdag kveld.

– Det var det for i kveld. Eurogruppen fortsetter i morgen klokken 13, tvitret Finlands finansminister Alexander Stubb før klokken 21.

Les også

– Hellas må gi seg

Ifølge flere medier skal i stedet Hellas' statsminister Alexis Tsipras fortsette dragkampen med kreditorene i EU og IMF i løpet av kvelden. Så skal eurogruppen i gang igjen tidlig torsdag ettermiddag i timene før EUs stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel.

Problemet er at den greske regjeringen ikke klarte å bli enige med representanter for EU, den europeiske sentralbanken og det internasjonale pengefondet (IMF) og at det dermed ikke var noe avtaleutkast klart da finansministermøtet startet.

– Mistro og nervøsitet

Det til tross for at de forhandlet i syv timer forut for finansministermøtet. Ifølge Guardian hevder eurosone-kilder at det var for stor mistro og nervøsitet mellom den greske statsministeren og representantene for institusjonene til at det var mulig på komme frem til et avtaleutkast.

Les også

IMF-sjef vil ha mer enn skatteløfter fra Hellas

Den greske regjeringen sier onsdag kveld at de i forhandlingene ble møtt av nye krav som ville påføre greske lønnsmottagere og pensjonister mye av byrden for innsparingstiltakene.

Meldingene onsdag tyder på at forhandlingene starter igjen sent i kveld med hjelp av EU- kommisjonens president Jean-Claude Juncker som ofte har blitt sett på som en fredsmegler.

E24 har på basis av kilder som Bloomberg, Reuters, Guardian og Kathimerini forsøkt å identifisert punkter hvor det er enighet eller liten avstand og de punktene hvor partene fortsatt står langt hverandre.

Løste problemer

Her er problemene som nesten er løst:

** Det greske budsjettforslaget oppnår nesten kreditorenes krav om overskudd på statsbudsjettet før betjening av gjeld. Kravet for de neste fire årene er henholdsvis en, to, tre og 3,5 prosent av bruttonasjonalprodukt.

** Den greske regjeringen har etterkommet kravet om å begrense mulighetene for tidligpensjonering.

Uløste problemer

Men så var det problem-listen:

** Grekernes forslag om å øke innbetalingene til den offentlige pensjonsordningen ble først godt mottatt i EU, men det internasjonale pengefondet (IMF) stritter imot. De mener grekerne er for opptatt av å øke statens inntekter.

** Det eneste utgiftskuttet i den greske regjeringens forslag er kutt på 200 millioner euro i forsvarsbudsjettet. Særlig IMF etterlyser flere kutt i tillegg til og i stedet for enkelt av skatteøkningene.

** Grekerne forslo en momsreform som øker statens inntekter 0,74 prosent av bruttonasjonalprodukt. Kreditorene har forlangt en prosent. Det kan innebærer at den greske regjeringen må øke momsen på medisiner, noe som vil ramme greske pensjonister.

** Frankrikes president François Hollande har sagt at eurosonen og Hellas nå må få til en holdbar avtale som gjør at det ikke oppstår behov for nye krisemøter om tre eller seks måneder. Kildene som først rapporterte om IMFs motstand mot grekernes forslag meldte samtidig at det er et avtaleutkast som gir Hellas en utsettelse på seks måneder som nå ligger på forhandlingsbordet.

Her kan du lese mer om

 1. Hellas
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nye Hellas-forhandlinger i natt:
  Eurogruppen krever utkast til avtale torsdag klokken 11

 2. Finansminister lurer på hvordan eurosonen ser ut i morgen:
  Stridspunktene som hindrer ny Hellas-avtale

 3. Sjeføkonom: – Hellas vil misligholde

 4. Annonsørinnhold

 5. Eurotoppene møtes for å diskutere Hellas-løsning

 6. Slik blir Hellas' skjebnehelg