EUs finansministre vil ha ny europeer i IMF

Finansministrene i EU vil forsøke å samle seg bak en felles kandidat til å overta som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) etter Christine Lagarde.

NY ROLLE: Franske Christine Lagarde er nominert til å overta som president for Den europeiske sentralbanken (ESB). Hun går dermed av som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF).
Publisert: Publisert:

IMF har hatt elleve sjefer siden opprettelsen i 1945. Alle elleve har vært fra Europa, mens presidentene i Verdensbanken har vært fra USA.

Den tradisjonen vil EU nå kjempe for å bevare. Det bekreftet ministre fra flere medlemsland på vei inn til EUs finansministermøte i Brussel tirsdag.

Et arbeid er allerede i gang på bakrommet for å koordinere innsatsen. Målet er at europeiske land skal samle seg bak én felles kandidat, slik at denne kandidaten stiller sterkere i konkurransen når franske Christine Lagardes etterfølger skal velges.

I spekulasjonene er flere navn blitt nevnt:

* Nederlands tidligere finansminister Jeroen Dijsselbloem, som var president for eurogruppen fram til i fjor

* Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb, som i dag er visepresident i Den europeiske investeringsbanken (EIB)

* Storbritannias sentralbanksjef Mark Carney, som riktignok er canadisk, men som også har britisk og irsk pass

* Bulgarske Kristalina Georgieva, som i dag er administrerende direktør i Verdensbanken

Christine Lagarde går av som IMF-sjef fordi hun er nominert til å overta som ny president for Den europeiske sentralbanken (ESB) etter italienske Mario Draghi.

Les også

Nominert til å bli «Europas sentralbanksjef»

Les også

G20-landene slår ring om Parisavtalen

Les også

Venter negative renter i Europa gjennom hele 2020-tallet

Publisert:

Her kan du lese mer om