Analytiker om Syria-angrepet: Oljeprisen vil stige

Det kan bli fart på oljeprisen etter nattens angrep mot Syria. Men analytikerne tror ikke rakettangrepet vil få store utslag på verdens markeder.

ANGREP: Det har vært flere kraftige smell og røykskyer i Syrias hovedstad Damaskus natt til lørdag.
Publisert: Publisert:

Natt til lørdag gjennomførte USA, Storbritannia og Frankrike et koordinert angrep mot tre anlegg tilknyttet forskning og lagring av kjemiske våpen i Syria. Russland svarte kort tid etter med at angrepet ville få konsekvenser.

Likevel virker ikke norske analytikere å være bekymret over situasjonen.

Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets sier at om nattens angrep viser seg å være så begrenset som det kommer frem nå, og konflikten ikke eskalerer, så trenger ikke angrepet å gi store utslag i markedene.

– På sikt er det slik at markedene fort mister interessen for politiske problemer. De har taklet Nord-Korea-konflikten, som ikke hadde noe stor innflytelse. Uro i Midtøsten kan ha noe å si for oljeprisen, men ellers trenger det ikke å bety så mye. Jeg tror det er handelskrig investorene bekymrer seg mest for nå, sier sjefanalytiker Erik Bruce til E24.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

– Trump mer kritisk til Putin

Han sier at et slikt angrep likevel kan redusere risikoappetitten i markedene.

– Markedene skjønte nok også at dette kunne skje tidligere denne uken. Så kortsiktig kan det gi en viss uro, men jeg tror ikke det vil gi noen stor effekt. Bortsett fra for oljeprisen. Den har steget en del i det siste, blant annet på uroen i Midtøsten, så den vil nok holde seg høy med usikkerheten om det som skjer, sier Bruce.

Les også

USA, Frankrike og Storbritannia med felles angrep i Syria

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sier til E24 at angrepet i seg selv ikke utgjør noe eksplisitt inn mot oljemarkedene.

– Det kan være at spenningen mellom vesten, Russland og Iran tilspisses ytterligere, blant annet etter talen Trump holdt. Han har en mer direkte kritisk tone mot Putin nå, sier Kjus.

Han mener det i stor grad er sanksjoner som nå kan påvirke markedene.

– Sannsynligheten for at sanksjonene mot Iran igjen ilegges landet er større nå, disse har vært avhengige av en halvårig signatur fra en amerikansk president. I tillegg kan det bli ytterligere sanksjoner mot Russland, som gjør at russiske selskaper ikke kan samarbeide med vestlige selskaper, det vil kunne påvirke oljeprisen, forteller han.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror på prisoppgang mandag

Tror på oppgang i oljeprisen

Kjus mener det er sannsynlig at oljeprisen vil fortsette å stige oppover når markedene igjen åpner mandag.

– Det er ikke sikkert vi vil se store utslag natt til mandag. Først når London åpner vil volatiliteten være tilbake i markedet, sier han og fortsetter,

– Dette er en tilstramming som åpenbart er positivt til oljemarkedet, og dette har jo allerede bidratt med en prisoppgang på seks dollar den siste uken.

Les også

Høyeste oljepris på over tre år: – Trump trumfer alt

USAs president Donald Trump varslet om en angrepene, samtidig som de fant sted, i en tale natt til lørdag. Angrepet var koordinert med Storbritannia og Frankrike.

Storbritannias statsminister Theresa May forsvarte angrepet på en pressekonferanse lørdag formiddag.

– Jeg mener det var den rette tingen for oss å gjøre, sier May, som mener at angrepet sender et klart signal om at verdenssamfunnet ikke vil tolerere bruk av kjemiske våpen, ifølge NTB.

Sterk internasjonal støtte

Også Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian har uttalt seg i etterkant av nattens hendelser.

– Det må utarbeides en plan for å få slutt på konflikten med en politisk løsning, sa Le Drian på en pressekonferanse lørdag.

– Vi er klare til å starte arbeidet umiddelbart med alle landene som ønsker å delta, føyer han til.

Ifølge VG har både Canada, Tyskland, Tyrkia og Danmark støttet angrepet. I en pressemelding lørdag morgen skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide at man «forstår bakgrunnen for aksjonen».

– Verden har stått samlet i fordømmelsen av kjemiske våpen siden grusomhetene under første verdenskrig. Frankrikes, Storbritannias og USAs aksjon mot Syria i natt er et klart signal om at bruken av slike våpen har konsekvenser. Fra norsk side forstår vi bakgrunnen for nattens aksjon. Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt, sier Søreide i meldingen.

Les også

USA, Frankrike og Storbritannia med felles angrep i Syria

Les også

Trump mener USA har kastet vekk penger på krig i Midtøsten

Les også

Sikkerhetsrådet samler seg for å diskutere Syria-våpenhvile

Publisert:

Her kan du lese mer om