– Større sjanse for konflikt enn under Den kalde krigen

USAs nye tollsatser vil ikke påvirke Kina eller metallprisene nevneverdig, men er del av en trend som kan lede til storkonflikt. Eller prøver Trump bare å dekke over trøbbel på hjemmebane? 

KOLLISJON: USA ønsker å være mindre dumsnille overfor Kina i sin utenrikspolitikk, mens Kina vil ta på seg en mer aktiv rolle globalt. I sum gir utviklingen økt risiko for konflikt, mener professor og Kina-ekspert Øystein Tunsjø.

Foto: Andy Wong AP
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

– Det er jo typisk Trump å plante noe sånn for å trekke fokus bort fra den dårlige stemningen i Det hvite hus.

BI-professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf tror USAs nye tollsatser på stål og aluminium er noe presidenten kan ha funnet på selv.

Fredag herjet frykten for handelskrig verdens børser. I Asia falt de største børsene med inntil 2,5 prosent, og i Europa ramlet Frankfurt-børsen til det laveste på ett år.

Også på Wall Street satte presidentens grep, importtoll på 10 prosent for aluminium og 25 prosent på stål, et tydelig avtrykk.

– Jeg har en sterk følelse av at Trump har lansert dette nå for å skape en ytre fiende og trekke fokus vekk fra Russland-etterforskningen og at svigersønnen har mistet sikkerhetsklareringen sin. Mange har fryktet at Trump skal finne på noe i dårlig humør som får uforutsette konsekvenser, sier Arnulf til E24.

Han tror Kina vurderer om dette er velorganisert utenrikspolitikk eller ikke.

– Kina pleier ikke å forhaste seg med å trekke konklusjoner. Etter hvert kommer det sannsynligvis en relativt anonym regjeringstalsmann på banen og sier at Kina vurderer mottiltak.

– Kina mindre sårbar enn før

– Første skritt for Kina er å klage det inn til WTO, og det er godt mulig at de får medhold, sier økonom og Asia-ekspert Ole André Kjennerud i DNB Markets.

– De nye tollsatsene er selvfølgelig negativt for kinesiske selskaper og et tap av ansikt for myndighetene, men de økonomiske ringvirkningene er tilnærmet ubetydelige, sier Kjennerud.

Les også

Verden reagerer negativt på Trumps varslede metalltoll

Fallende eksport av aluminium og stål har nemlig gjort kineserne mindre sårbare enn de én gang var.

– I vinter bestemte myndighetene seg for å kutte stålproduksjon med 50 prosent i store områder av Nord-Kina og redusere aluminiumskapasiteten. Hvis Trump ønsker å ta Kina innen mer prestisjefylte sektorer burde han gått etter solcellepaneler eller batteriproduksjon, hvor Kina er veldig dominerende, sier han.

Økonomen kaller derfor tollsatsene et «symboltiltak».

– Metallimport utgjør også en liten andel av den samlede importen i USA. Dette vil ikke ha noen særlig effekt på prisdannelsen eller legge en demper på etterspørselen. Vi ser ingen signifikante skift i stålpriser, sier Kjennerud.

Les også

Hydro-aksjen stanger i Trumps metallmur

– Mer villige til å sette hardt mot hardt

– Jeg tror at sjansen for konflikt mellom USA og Kina blir større enn under Den kalde krigen, men at konfliktene blir annerledes, sier professor og Kina-ekspert Øystein Tunsjø ved Institutt for Forsvarsstudier.

– Forholdet mellom USA og Sovjet var spent, men stabilt fordi rivaliseringen utspilte seg på det kontinentale Europa. Rivaliseringen mellom USA og Kina vil foregå ute til havs i Øst-Asia.

Tunsjø peker på at Obama brukte lignende virkemidler som de Trump nå bruker. Tollsatsene må derfor ikke tolkes som et vannskille i amerikansk handelspolitikk, men som en del av en større kontekst.

Les også

Toyota: – Betydelig dyrere biler med amerikansk toll

– Det foregår en selvransakelse i USA på alle mulige områder, også på at Kina-politikken har vært mislykket. Mange mener at USA har vært dumsnill med Kina på det økonomiske og latt seg utnytte. Det er en kjempedebatt om å dreie utenrikspolitikken mer generelt over mot realisme og mer oppdemning.

I Trump-administrasjonen har «handelshauken» Peter Navarro og hans team fått en sterkere posisjon.

– Det er et tegn på at USA blir mer villige til å sette hardt mot hardt.

Samtidig er Kina i ferd med å utforme en mer aktiv utenrikspolitikk.

– Kina er i ferd med å få en ny utenrikspolitisk profil med mer lederskap og selvhevdelse globalt som kan oppsummeres med «nå har vår tid kommet».

Les også

Trump kneblet Wall Street

Les også

Markant børsfall i Tokyo etter Trump-varsel

Les også

USA straffer Kina for å dumpe aluminiumsfolie

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Kina
 3. Donald Trump
 4. Amerikansk politikk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Kina kommer garantert ikke til å like det

 2. USA straffer Kina for å dumpe aluminiumsfolie

 3. – For enkelt å si at Trump kødder det til

 4. Annonsørinnhold

 5. Asia-børsfall etter ny Trump-trussel

 6. Mener Trump bruker handelskrigen som brekkstang mot Fed