156.000 nye jobber i USA

Det ble skapt 156.000 nye jobber utenom landbruket i USA i september. Dette er færre enn det som var ventet, men ekspertene tror likevel renten skal opp.

NØKKELTALL: Fredag ble det sluppet nye arbeidsmarkedstall fra USA.
  • Anders Park Framstad
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Dette fremgår av den månedlige sysselsettingsrapporten fra det amerikanske byrået for arbeidsmarkedsstatistikk – «Non-farm payrolls» – ofte omtalt som «månedens viktigste tall».

Det var i forkant ventet jobbvekst i størrelsesorden 170.000 til 175.000 nye jobber.

Samtidig som dagens tall ble lagt frem, ble tallene for august justert opp fra 151.000 til 167.000.

Dette bringer snittet per måned så langt i år til 178.000, sammenlignet med et snitt på 229.000 per måned i 2015. Juli ble revidert noe ned, hvilket gir et snitt over de siste tre månedene på solide 192.000 per måned.

Ledighetsraten endte på 5,0 prosent. Her var det ventet uendret ledighet på 4,9 prosent. En ledighetsrate på 5,0 prosent tilsvarer omtrent 7,9 millioner personer.

Dagens rapport viser for øvrig at den gjennomsnittlige timelønnen økte med 0,23 prosent, eller 0,06 dollar til 25,79 dollar per time. Veksten over året er 2,6 prosent.

– Ikke noen dramatisk endring

Sysselsettingsveksten og den medfølgende oversikten over amerikansk ledighet er svært betydningsfulle nøkkeltall for rentesettingen til den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve.

TROR PÅ RENTEHEVING: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Sentralbankens rentekomité har to gjenstående møter i år, i begynnelsen av november og i midten av desember, og det er spesielt knyttet spenning til hva som kan komme ut av desember-møtet.

– Selv om dette er litt svakere enn forventet, gir det ikke noe dramatisk endring av bildet. Det er nok et tall som sentralbanken kommer til å tolke i retning av fortsatt bedring i arbeidsmarkedet, og som derfor understøtter en renteøkning i desember, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han legger liten vekt på økningen i ledighetsraten på grunn av muligheten for «støy» i tallene.

– Fed liker ikke å overrasket, så de kommer nok til å snakke opp forventningene om en renteøkning før den tid, sier Bruce.

Små markedsutslag

Heller ikke hos DNB Markets anslår man at dagens arbeidsmarkedsrapport vil ha mye å si for rentesettingen.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen viser til at november-møtet finner sted like før presidentvalget, og peker også på desember som et naturlig tidspunkt for neste heving.

«Dagens tall støtter opp under heving i desember, selv om veksten i sysselsettingen ser ut til å avta noe. Oppgangen i arbeidsstyrken er sterk og hindrer ytterligere fall i ledigheten. Lønnsveksten er fortsatt moderat, men sakte på vei opp», oppsummerer han.

Markedet virker å ta nyhetene med stoisk ro, og utslagene er små. Førhandelen på Wall Street har imidlertid vippet så vidt i minus, hvilket kan være en indikasjon på at man priser inn større sannsynlighet for en snarlig heving av rentenivået.

Les også

Dette peker mot en ny gladmelding fra USAs arbeidsmarked

Les også

– Sannsynligheten for renteheving i desember er nå svært høy

Les også

Sentralbanken i USA holder renten uendret

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nonfarm payrolls
  2. USA
  3. Rentemøte i Fed

Flere artikler

  1. Laveste ledighet i USA på ni år

  2. 161.000 nye jobber i USA: Tror én mann kan stå i veien for renteheving

  3. Dette skjer denne uken

  4. Kjempebyks for «verdens viktigste rente»

  5. Dette tror ekspertene om «månedens viktigste tall»