«Hvis vi våkner opp til et nei, våkner vi samtidig opp til et mulig kaos i finansmarkedene»

Dette tror meglerhusene om dagens «brexit»-avstemning.

VALG UNDERVEIS: Britene har begynt på avstemningen som avgjør landets videre skjebne i EU. Her er valglokale-sjef Teresa McCurdy avbildet med en stemmeboks på vei til øya Rathlin i Nord-Irland.
 • Anders Park Framstad
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

De første stemmelokalene har åpnet dørene idet britene skal avgjøre landets videre skjebne i EU.

Fortsatt er utfallet usikkert:

I Financial Times meningsmålingsoversikt er siden som ønsker fortsatt EU-medlemskap i føringen, men med svært tynn margin (47/45).

«Brexit»-avstemningen er ikke overraskende hovedtema når meglerhusene sender ut sine morgenrapporter torsdag.

DNB Markets beskriver valget som en av de viktigste folkeavstemningene i nyere tid.

Aksjelive:
Følg utviklingen i vårt livestudio

Mulig kaos i finansmarkedene

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener valget kan bli mindre jevnt enn meningsmålingene tilsier, og viser til at bookmakerne anslår sannsynligheten for «brexit» til kun 26 prosent.

Les også

Hva om britene vil ut? Slik starter en «brexit»

Han utelukker imidlertid ikke muligheten for et annet utfall, og advarer samtidig mot mulig kaos i finansmarkedene dersom «brexit» blir en realitet:

 • Valutamarkedet: Britiske pund vil falle i verdi, i hvert fall mot nødhavnsvalutaer som dollar, men sannsynligvis også mot euro og kroner. Kronen kan bli rammet av uro i markedet, og dette kan forsterkes av lavt volum i markedet som følge av at det er sommer. I tillegg vil kronen kunne svekkes ytterligere av lavere oljepris.
 • Den ventede flukten til dollaren vil kunne bidra til å løfte likviditetspremiene i valutamarkedet, og dermed bankenes innlånskostnader.
 • Børsene: Dørum fastslår at børsene vil falle mye. Hvor mye er vanskelig å kvantifisere, men sjeføkonomen viser til at flere store investeringsbanker ser for seg et fall i Europa på rundt 10 prosent, noe mindre i USA. «Vår lille, oljeavhengige børs vil kunne falle mer», skriver han.
 • I aksjemarkedsrapporten fra DNB, signert Ole-Andreas Krohn, vises det til at anslagene for mulige bevegelser på de globale indeksene spriker fra rundt 20 prosent hver vei, avhengig av utfallet.
 • Rentemarkedet: Dørum skriver at lange renter vil falle, som en følge av at investorene søker trygge havner. I periferiland kan imidlertid bevegelsene bli motsatt.

DNB Markets venter at sentralbankene vil kunne møte det overstående med økt likviditet i banksystemet, rentekutt og direkte intervenering.

Podcast:
«Brexit» er tema i «Valebrokk og co»

Saken fortsetter under videovinduet ...

Kan ramme Norge

Når det kommer til effektene for norsk økonomi, mener Handelsbanken Capital Markets at en eventuell exit vil gi betydelig markedsuro.

Les også

I denne London-bydelen vil nesten ingen ha en «brexit»: – Mye står på spill

«Usikkerheten som følger vil potensielt kunne legge en demper på konsum og investering i Norge, en effekt som kan bli mer betydningsfull for utviklingen i norsk økonomi enn den direkte effekten på handelen mellom Norge og Storbritannia/EU», skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen.

Handelsbanken ser videre for seg at kronen vil kunne svekke seg, men at effekten i noen grad vil avhenge av utviklingen i oljeprisen.

«Dersom realøkonomien skulle svekke seg som følge av en «brexit», venter vi at Norges Bank vil forsøke å motvirke dette ved å sette renten ned mer enn banken i dag vil signalisere. (...) Skulle det oppstå en krise, vil også Norges Bank kunne yte nødlikviditet til banksystemet».

Handelsbanken anslår for øvrig sjansen for en markedskollaps som liten.

Spår børsoppgang

«Et eventuelt «brexit»-utfall vil klart gi sterke negative reaksjoner, men vi regner ikke finanskriselignede tilstander som et plausibelt utfall», skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport.

Les også

Norsk banksjef i britenes «finanshub»: – Vi kan enkelt flytte

I SEBs morgenrapport blir dagens folkeavstemning i Storbritannia om fortsatt EU-medlemskap omtalt:

«Det mest usikre scenarioet er trolig en marginal sier for «brexit»-siden. Det gir mulighet for nye avtalemessige omforhandlinger samtidig som innenrikspolitikken forblir turbulent i resten av 2016. Det scenarioet kan på kort sikt også vise seg på være det mest konstruktive gitt at Storbritannia forblir i EU».

Hos nettmegleren Netfonds tror analysesjef Roger Berntsen at britene sier «ja» til fortsatt EU-medlemskap.

«Skulle britene velge å bli værende i EU, slik vi forventer, vil aksjeinvestorene antagelig sende børsene videre oppover de kommende dagene» skriver Berntsen på morgenkvisten.

Les også

Vestfold-bedrift med fabrikk i Yorkshire: Tror «brexit» kan gi pundfordel

Les også

Byrå: – «Brexit» vil svekke Storbritannias kredittvurdering

Les også

Stor usikkerhet om britisk valgdeltakelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit

Flere artikler

 1. Høyere inflasjon enn ventet i Storbritannia

 2. – Potensielt ekstremt skadelig for det europeiske finanssystemet

 3. Boligkjøpere i Storbritannia får «brexit»-klausul

 4. Hva om britene vil ut? Slik starter en «brexit»

 5. Netfonds tror Oslo Børs faller 4,5 prosent