– Den politiske uroen kommer til hjemsøke Hellas lenge

Politisk uro vil være den største hindringen for den greske økonomien fremover, mener ekspertene. Om tre uker er det valg.

OPPRØR: Den greske befolkningen har vanskelig for å finne et parti de kan stille seg bak nå, mener ekspertene.
Publisert: Publisert:

– At de aller fleste grekerne har gitt opp, er ganske tydelig. Tsipras har snudd seg vekk fra det han lovet, og det er ingen som er sterke nok til å ta makten alene.

Ordene tilhører greske Gregory Gjini, som er født og oppvokst i Hellas, men har bodd i Norge i mange år nå. Forrige fredag kom han tilbake fra ferie i det kriserammede landet. Han beskriver en befolkning som nå er usikre på hvem de skal snu seg mot i valget 20. september.

Regjeringsvalget blir avgjørende for om grekerne klarer å skape den politiske roen som skal til for at landet kommer seg tilbake til en bærekraftig økonomi.

– Situasjonen i Hellas er kaotisk nå. Tsipras har vendt seg bort fra alt han lovte da han skrev under en avtale med nye innstramninger. Han ønsker å være i regjering alene, men det ser ikke ut til at det vil skje, og da har han ingen igjen å samarbeide med, sier Gjini til E24.

Les også

Norsk-greker etter Tsipras-avgang: – Nå er det sikkert høy aktivitet på bakrommet

Svak ledelse

20. august klarte Hellas å betale det hittil siste avdrag på lånet til Den europeiske sentralbanken. Samme dag sa Alexis Tsipras opp jobben som statsminister og ba om et nyvalg. Dette blir landets andre regjeringsvalg på 8 måneder.

Tsipras har sagt at han ønsker å sitte i regjering alene, men ifølge de siste meningsmålingene ligger Syriza an til å få 24,6 prosent av stemmene, altså langt under de 40 prosentene de trenger for å sikre flertall i parlamentet. Dermed vil trolig Tsipras bli tvunget til å gå i koalisjon med et av sentrumspartiene eller de borgerlige partiene for å sikre flertall.

– Jeg ber om at dere gir meg et sterkt mandat. Jeg ønsker ikke å samarbeide med dem som sto bak det gamle politiske systemet med korrupsjon, klientelisme og kleptokrati, sa Tsipras lørdag om opposisjonspartiene ifølge Bloomberg.

Opposisjonen bestående av partiene Nytt demokrati, Pasok og To Potami var blant dem som støttet Tsipras i parlamentet da han ville innføre den nye låneavtalen med EU.

– Faren er at Syriza ikke får den oppslutningen de trenger for å styre, og at de partiene de ønsker å samarbeide med havner under sperregrensen. Da vil vi få nye valg igjen i november og desember. Vi blir et land som har valg hver sjette måned, sier To Potami-leder Stavros Theodorakis til Bloomberg.

Les også

Amerikanske økonomer mener Tsipras setter redningspakken i fare

Hjemsøkes

Theodorakis er ikke den eneste som frykter dette utfallet. Også sosiolog og Høyre-rådgiver Alexander Zlatanos Ibsen frykter at det lille rommet den greske regjeringen vil ha til å skape økonomisk vekst, vil forvitre bort i parlamentariske krangler de neste månedene.

TROR PÅ REGJERINGSSKIFTE: Sosiolog og politisk rådgiver i Høyre Alexander Zlatanos Ibsen.

– Det verste som kan skje i september, er at hverken det største borgerlige partiet, Nytt demokrati, eller Syriza klarer å skaffe flertall, men at velgerne i stedet går til de mindre partiene. Da vil det bli nyvalg igjen innen kort tid, sier han.

Ibsen tror ikke det betyr så mye om det er Syriza eller et borgerlig parti som blir sittende med makten, fordi begge har et ønske om å gjennomføre reformene i låneavtalen med EU.

Les også

Sjeføkonom om gresk nyvalg: – Tsipras håper på fornyet mandat fra velgerne

– Syriza kom inn som et nytt håp for befolkningen. Nå er også troen til Syriza blitt dårlig. Hellas sliter med å finne et nytt alternativ til en stabil regjering.

– Denne politiske uroen kommer til å hjemsøke landet lenge, og det vil være vanskelig å skape økonomisk vekst, og tro på landets ledelse uten ro rundt regjeringen, sier Ibsen.

Avgjørende

Hellas' neste gjeldsnedbetaling forfaller 4. september. Da skal landet ut med 300 millioner euro til Det internasjonale pengefondet (IMF) og 1,4 milliarder euro i statsobligasjonsgjeld.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener landets gjeldsbyrde ikke er så faretruende for økonomien som fortsatt politisk uro.

Les også

Hellas sliter med flyktningstrøm

– Om Hellas skal vise bedring, er det helt avgjørende at det kommer på plass en stabil regjering. Landet er avhengig av at investorene, særlig greske investorer, begynner å investere penger i hjemlandet igjen. Det vil ikke skje før den politiske situasjonen har roet seg, sier sjeføkonomen til E24.

FØLGER MED: Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika

– Greske investorer har mer enn nok penger til å redde Hellas, men de har alle pengene sine i utlandet. Om de får tilbake tilliten til den greske regjeringen kan de flytte pengene tilbake til hjemlandet og skape nytt næringsliv. Det er svært viktig om Hellas skal klare å vokse.

Ingen ny krise

– Kan det bli ny økonomisk krise i Hellas den nærmeste tiden?

– Om Hellas klarer å innføre de reformene de har lovet EU og gjennomfører det privatiseringsprogrammet de nå har startet, kan de unngå en ny økonomisk krise, sier Andreassen.

Han legger til at dette også betyr at regjeringen selger de greske bankene til utlandet.

– Den greske statens kredittvurdering er svært svak, og kan true tiltroen til bankene. Derfor er det viktig at bankene får nye eiere. Særlig om en ønsker å unngå ny krise, understreker Andreassen.

UROLIG: Norsk-grekeren Gregory Gjini frykter fortsatt kaos i Hellas.

Han er sikker på at Tsipras vil måtte krype til korset og danne regjering med et av partiene han sverget at han ikke ville samarbeide med forrige lørdag.

Spøker for reformene

Hellas må fortsatt gjennomføre flere reformer de neste månedene dersom de skal fortsette å motta utbetalinger fra EU. Derfor er det viktig at en ny sterk regjering kommer til makten ved valget i september.

– Dersom det ikke er stabilitet i regjeringen, vil det bli vanskelig å gjennomføre reformene en har lovet i avtalen med EU, sier Gjini.

Han bekrefter at mange av dem han har snakket med i Hellas, er svært usikre på hvem de skal stemme på, men at de har innfunnet seg med at reformene regjeringen lovte EU i avtalen vil bli innført.

Les også

– Hellas må bli mer likt Tyskland

– Økonomien er ikke blitt noe bedre for grekerne etter avtalen, og det vil bli verre, men man har innsett at det eneste reelle valget Hellas hadde, var å si ja til avtalen om en ikke skulle gå tilbake til drakmer, sier Gjini.

Les også

Hun er Hellas' nye statsminister

Les også

Greske euroskeptikere prøver å danne regjering

Les også

Amerikanske økonomer mener Tsipras setter redningspakken i fare

Publisert:

Her kan du lese mer om