Tror ikke på løsning i budsjettkonflikten

Den amerikanske Kongressen har frem til 15. februar til å bli enige om et nytt budsjettforslag i den omstridte grensemur-konflikten. Presidenten selv vil ikke senke kravet om 5,7 milliarder dollar til en fysisk mur. 

STÅR PÅ SITT: President Donald Trump virker svært bestemt på at grensemuren mot Mexico skal bygges. Han tror likevel ikke at Kongressen vil bli enige om en avtale han kan godkjenne, og utelukker ikke en ny nedstengning av statsapparatet.

Foto: Jacquelyn Martin AP
Publisert:

Donald Trump tror ikke Kongressen i USA vil klare å bli enige om en avtale for finansiering av grensemuren mot Mexico som han selv kan akseptere. Til Wall Street Journal lover presidenten å få bygget muren uansett.

Fredag kveld ble det klart at det amerikanske statsapparatet åpner igjen – om enn midlertidig i tre uker – mens Kongressen forsøker å forhandle frem en avtale både de og Trump kan godta.

I den anledning er det blitt satt ned en gruppe på 17 representanter fra Kongressen som skal forsøke å komponere en avtale i løpet av de neste tre ukene.

Trump har ikke den helt store troen på at de vil lykkes.

– Personlig tror jeg det er mindre enn 50–50 sjanse, men det er mange veldig bra mennesker den gruppen, sier han til avisen.

Les også

CNN: Det hvite hus legger opp til unntakstilstand og 7 milliarder dollar til muren

Utelukker ikke ny «shutdown»

Da Trump erklærte statsapparatet for åpnet igjen fredag ettermiddag amerikansk tid, var landet inne i sitt 35 døgn med nedstengning. Dette påvirket over 800.000 ansatte, som enten var permittert eller jobbet uten lønn.

Presset på Det hvite hus økte fredag da luftfartsmyndighetene så seg nødt til å midlertidig stanse flyginger ved LaGuradia-flyplassen i New York som følge av mangel på flygeledere.

Trump utelukker likevel ikke at det kan bli en ny runde med nedstengning, og sier til The Wall Street Journal at det «absolutt er et alternativ».

Striden går på at Trump krever 5,7 milliarder dollar, eller rundt 49 milliarder kroner, til grensemuren mot Mexico i statsbudsjettet. Dette har Kongressen, som etter mellomvalget i november har et flertall av Demokrater i Representantenes hus, ikke villet gå med på.

På spørsmål om han vil kunne gå med på å sette av mindre enn 5,7 milliarder dollar i neste runde med forhandlinger, sa Trump søndag at han «tviler på det», og la til at «jeg må gjøre dette korrekt».

Demokratene er sterkt imot en fysisk mur, men har vært villige til å sette av penger til å sette opp gjerder, grave diker og andre barrierer, samt sette inn flere immigrasjonsdommere, grensevakter og satse på teknologi.

Trump er imidlertid skeptisk å bytte grensemur-penger mot bredere tiltak rundt innvandring.

Søndag var presidenten ute på Twitter og signaliserte at han på ingen måte har gitt opp å få bygget muren.

– Er det virkelig noen som trodde at jeg ikke ville bygge muren? Jeg har gjort mer i løpet av mine to år enn noen annen president! skrev Trump.

Les også

Elizabeth Warrens skatteforslag vil koste Jeff Bezos 35 milliarder kroner – det første året

Kan erklære unntakstilstand

Trump har muligheten til å erklære nasjonal unntakstilstand for å få grensemuren bygget.

Dette presiserte han også under pressekonferansen fredag, da han erklærte statsapparatet for åpnet igjen.

– Som dere alle vet har jeg et veldig kraftfullt alternativ, men jeg har valgt å ikke bruke det denne gangen. Forhåpentligvis blir det ikke nødvendig, sa Trump.

Dersom han skulle gjøre det, vil han kunne bruke militære midler til å finansiere muren. En føderal lov sier at dersom det foreligger en krigserklæring eller en nasjonal krise som krever at militæret responderer, kan forsvarsministeren sette i gang militære byggeprosjekter som er nødvendige for å støtte militæret. Pengene tas deretter fra Pentagons byggebudsjetter uten godkjenning fra Kongressen.

Det vil imidlertid ikke være helt uproblematisk lovmessig, og mange i statsapparatet vil forsøke å stoppe det, skriver WSJ.

Florida-senator Marco Rubio sier til CNN at han tror Det hvite hus er forberedt og villige til å gå langt lenger enn folk flest kanskje tror for å oppfylle Trumps løfte om grensemur fra valgkampen.

Fredag meldte CNN at de hadde sett dokumentasjon på at Det hvite hus har skissert planer for hvordan de kan få til å erklære unntakstilstand og omgå Kongressen.

Her kan du lese mer om