Største skattereform i India på 70 år: – Dette er en «big deal»

1. juli rullet indiske myndigheter ut en skattereform som blir beskrevet som den mest lovende siden landet ble uavhengig i 1947. Samtidig har det indiske aksjemarkedet steget enormt mye i år. 

STORT STEG: India er et land i sterk økonomisk vekst, men det tidligere skattesystemet har hemmet handel i landet betydelig. Den nye skattereformen er et stort steg i riktig retning, mener økonom Sigrid Wilter Slørstad.
Publisert: Publisert:

Lørdag rullet India ut den største skattereformen landet har innført på 70 år.

Tidligere har alle de 29 statene i India hatt hvert sitt semiautonome skattesystem. Kritikere har ment at dette har svekket økonomisk konkurranseevne og stått i veien for å hjelpe flere ut av fattigdom. Nå gjelder den nye vare- og tjenesteskatten (GST) for hele India.

– Det snakkes om at India kan bli like stort som Kina, men utviklingen henger etter. Denne reformen er et viktig steg, sier strateg i Nordea Wealth Management, Sigrid Wilter Slørstad til E24.

Flere har beskrevet reformen som den mest meningsfylte endringen i Indias skatteregime siden landet ble uavhengig i 1947, skriver CNBC.

Stort potensiale

India har hatt høy økonomisk vekst de siste årene, og har gått forbi Kina i vekstrate. De er verdens største demokrati, og har et meget godt utgangspunkt for vekst.

– India har en ung, godt utdannet og engelsktalende arbeidsstyrke. Eldrebølger i andre land hemmer vekst, mens i India spiller demografien på lag med økonomisk utvikling.

Imidlertid skiller de seg fra en del andre land i Asia, som har andre styreformer, i den grad at reformer tar lang tid å gjennomføre.

– Skattereformen har tatt ti år å utarbeide. Det er derfor dette er en «big deal», sier Slørstad.

Varer og tjenester skal nå beskattes på fire forskjellige nivåer - enten 5, 12, 18 eller 28 prosent.

Visse varer som blant annet ferskt kjøtt, egg, melk, salt, brød og frukt og grønnsaker vil ikke bli beskattet, ifølge en liste laget av Economic Times.

POSITIV: Strateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea følger det asiatiske aksjemarkedet tett. Nå ser det ut til at verdsettelsen av asiatiske aksjer er attraktiv sammenlignet med andre regioner.

Skal komme konsumentene til gode

Med så store endringer kan det bli en del implementerings- og oppstartsproblemer. Men så langt rapporteres det om at det har gått bra, og at alle grensekontrollkøer er borte, forteller Slørstad.

Lokale medier rapportererte i helgen at 6,6 millioner skattebetalene allerede har registrert seg i den nye nettportalen. Det er likevel mange som skal inn ennå.

– Det er de som aldri har betalt skatt før som kommer til å lide. De må lære å leve med det nye systemet, sier sier Girija Pande, konsernsjef i Apex Avalon Consulting til CNBC.

Reformen har fått litt kritikk for at den ikke har vært like enkel som planlagt. Det skulle opprinnelig bare være ett skattenivå, og ikke fire.

– Nå får noen varegrupper mindre skatt, men det skal gå direkte til konsumentene, slik at det blir billigere, og ikke til bedriftene. Det kan være bra for økonomien, sier Slørstad.

Vil ta tid å bygge opp

Det forrige skattesystemet i India var svært ineffektivt og hemmet fri flyt av varer. Nå skal den nye skattereformen forenkle handel og få opp bedriftstilliten i landet, som tidligere har vært en stor utfordring, forteller Slørstad.

– Tidligere stod lastebiler i lange køer ved hver eneste grense for å skatte i hver enkelt stat. Det hadde mye å si hvor varene ble produsert og solgt. Reformen vil effektivisere infrastruktur og logistikk med handel betydelig, sier strategen.

KRAFTIG OPPGANG: En mann betrakter en monitor som viser børsutviklingen.

Det nye systemet har også fått en ny nettportal for rapportering av skattepliktig inntekt, i tråd med statsminister Narendra Modis ønsker om å digitalisere India.

Man håper på at systemet vil bidra til at flere begynner å betale skatt.

– Nå vil de store bedriftene måtte rapportere alle ledd i verdikjeden for å få skatterabatter. Da vil de antakelig også oppfordre mindre selskaper som ikke er registrert fra før til å gjøre det nå. De tror det vil gjøre at flere blir implementert, sier Slørstad.

Les også

Kan spare 200 millioner i toll på sjømat årlig: Ønsker frihandel med Japan

Det vil imidlertid kunne ta flere år før det fulle økonomiske potensialet av reformen slår inn, ifølge en økonom i Mizuho Bank.

– På lang sikt, og vi snakker om mer enn fem år, kanskje åtte til ti år, så tror jeg dette helt sikkert vil løfte vekstpotensialet, sier Vishnu Varathan til CNBC.

– Det kommer an på hvor raskt bedriftene klarer å omstille seg, men noen tror det vil få effekt på veksten allerede i år, sier Slørstad.

STERK VEKST: Utviklingen i indiske aksjer versus globale aksjer hittil i 2017.

Indiske aksjer med politisk medvind

– India er et av de aller beste aksjemarkedene hittil i år. Det har steget med 19 prosent målt i amerikanske dollar, sier Slørstad.

Mye av grunnen til at indiske aksjer har steget så mye er at Narendra Modi, som har sittet som statsminister siden 2014, har hatt bra gjennomslag for reformer, forteller strategen.

– Skattereformen vil gi store effektivitetsgevinster i den indiske økonomien over tid, som er gunstig for aksjemarkedet. Et mindre komplekst skattesystem vil gjøre forholdene gunstigere for næringslivet i India, og det kan bidra til å øke utenlandsinvesteringer, sier Slørstad.

Les også

Kina inn i aksjevarmen: – En viktig milepæl

Imidlertid mener hun at kortsiktige utfordringer med implementeringen kan bidra til noe høyere volatilitet i markedet.

– Økonomien har flere andre utfordringer, som lav kredittvekst, for mye reguleringer i arbeidsmarkedet og lave investeringer. Det gjør at det er behov for flere reformer for at veksten skal komme opp på det nivået som kreves for å absorbere de millionene som trer inn i arbeidsmarkedet i India hvert år.

Likevel er det ingen tvil om at skattereformen er et steg i riktig retning, og Nordea er positive til det asiatiske aksjemarkedet som helhet.

– Det ventes 19,6 prosent inntjeningsvekst i 2017 i Asia eksludert Japan, mot 14,3 prosent for globale aksjer, sier Slørstad.

Les også

Derfor rømmer utlendingene fra kronen

Les også

Her er det penger å hente til lavere skatt, mener OECD

Les også

Hit ser investorene i 2017

Publisert: