Inflasjon, Fed-taler, Opec og et rush av makrotall: Dette skjer denne uken

«Alle» venter at den amerikanske sentralbanken vil heve renten i desember, men fredag denne uken kommer inflasjonstallet som kan holde dem tilbake. Sjeføkonom Kjersti Haugland tror imidlertid ikke Fed vil la seg velte av ett enkelttall.

SKAL ERSTATTES: Federal Reserve -sjef Janet Yellen planlegger å fratre sjefsstillingen når fireårsperioden hennes utløper på nyåret.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Denne uken er det duket for en rekke spennende tall, både fra USA, Eurosonen og Kina – men også her hjemme og hos «söta bror».

I tillegg skal flere representanter for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve holde tale, blant andre Fed-sjef Janet Yellen, som onsdag vitner for Kongressen. Dessuten skal USAs president Donald Trump møte lederen av Senatet for å diskutere skattereformen som skal opp for votering.

Dagen etter at Yellen har holdt sin tale slippes amerikanske inflasjonstall for oktober. Det er knyttet særlig spenning til disse tallene fordi Federal Reserve den siste tiden har uttrykt bekymring for lav inflasjon.

– At inflasjonen er såpass lav er det som holder Fed igjen fra å heve rentene, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Yellen og inflasjon

Det er bredt ventet at den amerikanske sentralbanken vil heve styringsrenten på møtet i desember – markedene har priset inn en sannsynlighet for det på 90 prosent, ifølge Nordea Markets.

Skulle imidlertid Yellen gjenta noe av den bekymringen under sin tale onsdag, og inflasjonsfasit i tillegg vise seg å komme inn på den svake siden, kan det få betydning for hvordan markedene vurderer sannsynligheten for renteheving, forklarer Haugland.

Les også

Trump foreslår Jerome Powell som ny sentralbanksjef

– Vi tror at rentehoppet skal komme, men det er ikke hugget i stein ennå. Og særlig hvis inflasjonstallet som kommer torsdag er svakt, kan det igjen sette spørsmålstegn ved om Fed faktisk vil heve renten i desember, sier hun.

Før vi får mer klarhet i dette er det duket for en annen begivenhet i USA: Tirsdag skal nemlig den nye Fed-sjefen Jerome Powell godkjennes i en høring i senatets bankkomité. Powell tar mest sannsynlig over når den nåværende sentralbanksjefen Janet Yellens fireårsperiode utløper på nyåret.

– Det vil være veldig overraskende om det ikke går igjennom, sier Haugland.

– Det er lite trolig at vi vil se noen særlig store utslag i markedene som følge av dette, men desto mer vil det være potensial for utslag dersom det skulle komme en overraskende beskjed om at han ikke blir godkjent likevel, sier hun.

Har boligprisfallet hatt effekt på detaljhandelen?

Vendes blikket tilbake mot denne siden av Atlanteren, byr de neste dagene på inflasjonstall for Eurosonen (torsdag) og innkjøpssjefindekser fra en rekke land, deriblant Norge, hvor vi får PMI-tall for industrien for november på fredag.

SPENT FØR INFLASJONSTALL: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Her hjemme får vi dessuten tall for detaljhandelen i oktober. Disse kommer torsdag, og Haugland er spent på hva de vil vise.

– Detaljomsetningen er viktig, fordi vi vet at boligprisfallet vi har sett den siste tiden kan gjøre at forbrukerne holder mer igjen. Men så langt virker forbrukertilliten å være bra, så vi holder på at detaljhandelen kommer til å være bra, sier hun.

Fredag får vi registrert ledighet i november fra Nav. Disse tallene er nå viet litt mindre oppmerksomhet fordi inntrykket er at arbeidsmarkedet går i positiv retning, forklarer Haugland. Detaljomsetningen blir derfor mer interessant å følge mer på.

Opec-møte kan gi oljeprisutslag

I løpet av uken kommer det dessuten en rekke tall fra Sverige, blant annet BNP for tredje kvartal og forbrukertillit onsdag og PMI på fredag.

Svensk økonomi har gått bra lenge, men den siste tiden har boligmarkedet snudd til en negativ utvikling. Nå venter DNB Markets å se en fortsatt sterk, men samtidig noe svakere utvikling i tredje kvartal sammenlignet med kvartalet før.

Fra Kina kommer PMI. Kina har to PMI-indekser, den offisielle og den private Caixin-indeksen. PMI-indeksen slippes torsdag, mens Caixin slippes fredag. Nordea Markets venter at tallene vil vise at den stabile utviklingen man har sett den siste tiden vil fortsette, men med en liten nedgang i november.

En av ukens aller største begivenheter er dessuten torsdagens Opec-møte i Wien. Det er ventet at oljekartellet vil forlenge kuttavtalen med ytterligere ni måneder fra mars 2018 og ut desember neste år. Skjer det, er det ventet at oljeprisen vil styrke seg noe. Skjer det motsatte, kan oljeprisen falle under 60 dollar fatet igjen, tror Nordea Markets.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Janet Yellen

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. Dette skjer denne uken: – Tiltak kommer til å være førende for markedet

  3. Black Friday gir shoppehopp

  4. Dette skjer denne uken

  5. Dette skjer denne uken