Donald Trump vil trappe opp handelskrig med Kina med 100 milliarder dollar

Handelskrigen mellom Kina og USA er i ferd med å tilspisses ytterligere.

MER TOLL: USAs president Donald Trump varsler ytterligere straffetoll mot Kina. Her snakker han mer journalister om bord i Air Force One torsdag.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
  • Eirik Amb Nysveen
  • David Bach
Publisert:

President Donald Trump skriver i en uttalelse natt til fredag norsk tid at han har bedt det statlige organet som utvikler USAs handelspolitikk, United States Trade Representative, om å se på mulighetene for å kaste et videre tollnett over kinesiske varer.

Trump uttalte at en slik eskalering i så fall kommer som følge av Beijings «urettferdige gjengjeldelse» mot den opprinnelige straffetollen fra USA, som ble varslet for to uker siden.

«Istedenfor å rette opp sine feil har Kina valgt å gå til angrep på våre bønder og fabrikkarbeidere. I lys av Kinas urettferdige hevn, har jeg bedt UTSR (United States Trade Representative journ.anm.) å se på mulighetene for hvorvidt ytterligere 100 milliarder dollar i toll vil være passende, (...) og om det er passende, finne produkter som det kan legges toll på», skriver Trump i uttalelsen.

Kan dekke all eksport

Disse varene for 100 milliarder kommer altså i tillegg til de allerede foreslåtte varene på 50 milliarder dollar.

Dersom Kina tar igjen med samme mynt, og legger frem et forslag for å legge straffetoll på amerikanske varer for 150 milliarder dollar, vil det mer enn dekke all eksport fra USA til Kina, skriver The Wall Street Journal.

President Dean Garfield i Information Technology Industry Council, en handelsgruppe for høyteknologi, sier ifølge avisen at Trumps nyeste utspill er «uansvarlig og destabiliserende». Garfield mener både Kina og USA nå er nødt til å «stanse uproduktiv og eskalerende retorikk, og innse at disse ordene og handlingene får globale konsekvenser.»

Frykt for handelskrig

Trump innførte i mars høye tollsatser på stål og aluminium fra Kina og en rekke andre land, blant andre Norge. Kina har svart med å innføre toll på over 120 amerikanske varer.

Det fikk Trump til å legge fram en liste på over 1.300 varer som USA skal innføre 25 prosent toll på, deriblant elektronikk, medikamenter og flydeler.

De mange utspillene har ført til frykt for handelskrig, og verdens børser har reagert negativt.

Donald Trumps økonomiske rådgiver minnet torsdag om at det er mulig USAs toll på kinesiske varer ikke blir iverksatt.

Uttalelsen fra Trump kom torsdag kveld, etter at børsene i USA hadde stengt. Amerikanske futures gikk betydelig ned, men i morgentimene fredag så asiatiske investorer ikke ut til å bry seg nevneverdig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina

Flere artikler

  1. Kinas handelsdepartement etter nye tolltrusler: – Vil bekjempe USA med alle midler

  2. Innfører straffetoll mot Kina på 465 milliarder kroner

  3. Tungt børsfall etter ny Trump-trussel

  4. – Kall dette gjerne starten på en handelskrig

  5. Trump-rådgiver: Ikke sikkert Kina-toll blir iverksatt