Skåler for skotsk whisky-lettelse

USA fjerner straffetoll på skotsk whisky.

Salget av skotsk enkelmalt whisky har stupt mens straffetollen fra USA har vært i virkning.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Donald Trump valgte i oktober 2019 å pålegge all import av enkelmalt whisky fra EU en toll på 25 prosent. Storbritannia var på det tidspunktet del av EU.

Nå har USA og Storbritannia blitt enige om å midlertidig oppheve tollen. Det følger vedtaket mellom EU og USA om å også avslutte den 17 år lange flykonflikten om subsidier, skriver ABC News.

Siden tariffen ble innført har salget av skotsk whisky falt med 30 prosent, ifølge Foreningen for skotsk whisky. Det tilsvarer 600 millioner pund i tapt omsetning, skriver foreningen på sine nettsider.

– Dette setter punktum for en sak som har vært utrolig skadelig for forholdet vårt, og vi kan nå knytte tettere handelsbånd til USA, sier den britiske ministeren for internasjonal handel, Liz Truss, til ABC News.

Storbritannia hadde tidligere i år bestemt å ensidig lette på tollmuren de bygde opp mot USA, da landet fortsatt var del av EU. Det førte til en midlertidig opphevelse fra amerikanernes side også, og denne opphevelsen varer nå i ubestemt tid fremover.

Enkelmalt whisky fra Skottland slipper nå 25 prosent toll ved import til USA.

Amerikansk whisky møtes fortsatt med straffetoll

Amerikansk whisky er fortsatt møtt med en toll på 25 prosent når den importeres til Storbritannia og EU, på grunn av en tidligere krangel om stål og aluminium. Denne tollen har ført til at amerikansk whisky-eksport til Storbritannia har blitt halvert, ifølge ABC News.

– Opphevelsen av tollen er veldig godt nytt for skotsk whisky, og vi håper at også tollen for amerikansk whisky snart bortfaller, skriver Foreningen for skotsk whisky.

Les også

Ny dagsrekord for Vinmonopolet: Solgte over 1,05 millioner liter fredag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Whisky
 2. Toll
 3. Internasjonal handel

Flere artikler

 1. USA og EU enige om å oppheve deler av omstridte toll-lover

 2. Bloomberg: USA og EU inngår våpenhvile i tollkrigen

 3. Handelssamtaler mellom Kina og USA

 4. Britiske medier: Johnson vurderer å hente inn militæret for å fylle bensinpumpene

 5. Betalt innhold

  Solberg slipper inn Johnsons høner. Dette betyr avtalen for norske forbrukere, bønder og fiskere.