Innbyggerne i Serbia skeptiske til vaksine: Nå åpner myndighetene for vaksine-turister

En økende skepsis mot vaksine i landet som bestilte 15 millioner doser til en befolkning på syv millioner, fører til overflod av coronavaksine.

En helsearbeider i Serbia som venter på pasienter.
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev E24 at president Aleksandar Vucic ikke selv har tatt vaksinen, til tross for at han mener flere må gjøre det. Dette stemmer ikke. Vucic tok coronavaksine 6. april. Feilen ble rettet 16. april klokken 10.08.

Mange land i verden sliter med å sikre seg nok vaksinedoser for å vaksinere befolkningen. Serbia har imidlertid en litt annen utfordring: Å få innbyggerne til å ta vaksinen.

Landet har så mange vaksiner tilgjengelig at de nå tilbyr vaksinedoser til utlendinger som kommer til landet. Det har ført til en brå økning av vaksineturister fra naboland, skriver AFP.

Landets smittetall er fortsatt høye, men det er en synkende trend, ifølge Financial Times’ oversikt.

Ifølge Financial Times er situasjonen et resultat av at landets president Aleksandar Vucic bestilte vaksiner fra både øst og vest. Han sikret nesten 15 millioner vaksinedoser, til landet med et innbyggertall på syv millioner.

Dermed er Serbia blant de første europeiske landene til å administrere vaksiner produsert i Kina, sammen med russiske Sputnik, i tillegg til AstraZeneca og Moderna.

Les også

Kommisjon: Coronakrisen kan koste 330 milliarder

Vaksineskepsis

Tross de mange dosene har Serbia vaksineskeptiske innbyggere, skriver Financial Times. Beograd har nå valgt å dele vaksinene sine, som fører til flere tusen vaksineturister fra Balkan-områdene den siste tiden.

Serbia har tre millioner doser igjen å ha satt to millioner vaksiner. Ifølge regjeringen har kun litt over en fjerdedel av dem som kan få vaksinen registrert seg. De ferskeste tallene viser at det var administrert nesten 43 doser per 100 innbyggere.

Serbias epidemiolog Predrag Kon sier til AFP at mangelen på interesse for vaksinering er «utelukkende konsekvens» av feilinformasjon mot vaksiner som spres på nettet.

– Jeg har hatt denne jobben i mange tiår, og jeg har sett deres evner til å overtale sa Kon til AFP, og la til:

– Vaksinemotstanderne kan lett påvirke opptil 50 prosent av dem som ikke har bestemt seg.

Les også

Koronakommisjonen: Regjeringen «ga etter» for lobby-press

Ga bort vaksiner

Tidlig i mars ga Vucic personlig 10.000 doser av AstraZeneca-vaksinen til Bosnia, skriver AP, etter å ha gjennomført lignende donasjoner til Montenegro og Nord-Makedonia.

Regjeringen fortsetter å donere vaksiner i Balkan-regionen. Først sent i mars fikk Bosnia sine første 50.000 doser.

President Vucic tok selv vaksinen i begynnelsen av april, i et forsøk på å få ta flere til å ta vaksinen, ifølge AP. Han fikk den kinesiske vaksinen Sinopharm.

Les også

Fersk rapport: Alvorlig svikt at regjeringen ikke var forberedt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Serbia
  3. Coronaviruset
  4. Vaksine

Flere artikler

  1. Johnson & Johnson utsetter utrullingen av vaksinen i Europa

  2. Danske myndigheter bekrefter: Gjenopptar ikke bruken av AstraZeneca-vaksinen

  3. Norge takket nei til nesten 700.000 vaksinedoser

  4. New Mexicos vaksinelotterivinner vil stikke av med fem millioner dollar

  5. AstraZeneca solgte vaksiner for 2,3 milliarder i første kvartal