Kongressen har godkjent valget: Joe Biden blir president
WASHINGTON, D.C. (VG) De folkevalgte i USA samlet seg igjen i natt for å fullføre jobben med å godkjenne presidentvalget etter at de ble avbrutt av en rasende mobb kort tid etter oppstart i går. Flere senatorer trakk da sine valgprotester.
– Til dere som sørget for kaos i vår kongressbygning i dag: Dere vant ikke. Vold vinner aldri. Frihet vinner. Og dette er fortsatt folkets hus. La oss vende tilbake til arbeidet.
Det sa USAs visepresident Mike Pence til Senatet like etter klokken 02 natt til torsdag norsk tid.
SISTE: I det Vermonts valgmenn ble talt opp klokken 09.33 var det klart at Joe Biden nådde 271 valgmenn i den formelle opptellingen i Kongressen, og dermed passerte grensen man må nå for å bli USAs neste president. Den grensen er på 270 valgmenn. I løpet av de neste minuttene fikk Biden valgmenn fra flere delstater, og endte til slutt på 306. Dermed måtte den sittende visepresidenten, Mike Pence, erklære ham som vinner av fjorårets presidentvalg. Tirsdag om 13 dager vil han bli innsatt som USAs 46. president.
Som visepresident er det Pence som har ansvaret for å formelt utrope en vinner av valget, etter at valgmannsstemmene er blitt telt opp og godkjent i Representantenes hus og Senatet.
Det var denne jobben som ble avbrutt da en mobb stormet kongressbygningen onsdag, etter at presidenten manet tilhengerne sine til å marsjere mot de folkevalgte for å protestere mot valgresultatet.
Bakgrunn: Drama i Washington D.C. – kongressbygningen stormet
Fire personer er etterpå blitt bekreftet døde etter stormingen av kongressbygningen.
Kongressen rakk kun å godkjenne 12 av totalt 538 stemmer, resultatene fra to delstater, før de måtte evakueres i sikkerhet.
Like etter klokken 20 lokal tid – 02 norsk tid – vendte de tilbake for å fullføre jobben de hadde begynt på.
– Vi har aldri latt oss avskrekke før, og vi skal ikke la oss avskrekke i dag. De prøvde å forstyrre demokratiet, men de feilet, sa republikaneren Mitch McConnell, som er flertallsleder i Senatet, da han var tilbake i Senatsbygget.
Se bildene: Slik var dramaet på innsiden av Kongressen
Trakk varslede protester
Utenfor bygningen var det et massivt politioppbud. Siden portforbudet trådte i kraft klokken 18 lokal tid kunne VG, som var på stedet, se politiet kjøre rundt i gatene for å forklare at alle må holde seg inne.
Et sted sto en mann med ropert og skrek «Dette er kommunisme. Politiet er ikke på deres side».
Flere kongressrepresentanter holdt flammende innlegg om det de nettopp hadde vært vitne til, før opptellingen av stemmene fortsatte.
Georgia-senatoren Kelly Loeffler, som tirsdag tapte senatsplassen sin til utfordreren Raphael Warnock, sa at hendelsene fikk henne til å revurdere de varslede planene om å protestere mot valgresultatet.
– Da jeg kom til Washington i morges, var jeg fast bestemt på å protestere mot godkjenningen av valgmennenes stemmer. Men dagens hendelser har tvunget meg til å revurdere, og jeg kan ikke, med god samvittighet, protestere nå, sier hun.
Og da Kongressen senere skulle godkjenne valgresultatet for Georgia, måtte kongressrepresentanten Jody Hice innrømme at han ikke lenger hadde støtte fra en senator, slik loven krever for at protesten skal gå videre.
– Det ser ut som enkelte senatorer har trukket sin protest etter dagens hendelse, sa hun til visepresident Mike Pence.
Forsøk på å protestere mot valgresultatet i Michigan, Nevada og Wisconsin ble også avvist fordi det manglet støtte fra en senator.
Protest mot resultatet i Pennsylvania
Enkelte senatorer hold likevel fast ved sine protester mot valgresultatet:
Like før klokken 04.30 norsk tid avviste Senatet en protest mot valgresultatet i Arizona. Seks senatorer stemte for å støtte protesten.
Representantenes hus stemte også ned forsøket på å utfordre valgresultatet i Arizona. Avstemningen endte med 303 mot 121 stemmer, noe som betyr at over halvparten av republikanerne i Representantenes hus støttet protesten.
Like før klokken 06.30 torsdag morgen norsk tid ble det klart at Kongressen måtte behandle enda en protest mot valgresultatet. Denne gang i Pennsylvania, skriver CNN.
80 medlemmer av Representantenes hus og senatoren Josh Hawley protesterte, og saken ble debatterts separat i Senatet og Representantenes hus.
Senatet gjorde kort prosess og stemte ned protesten etter kort tid, med 92 mot syv stemmer. Også i Representantenes hus ble protesten stemt ned, men her varte debatten mye lenger og hele 137 republikanere stemte for protesten mot valgresultatet.
– Oppildnet av president Trumps løgner
USAs president har i forkant av de voldsomme hendelsene i Washington D.C. onsdag uttalt at han håpet visepresident Mike Pence ville foreta seg noe for å stanse godkjenningen av valgresultatet i Kongressen.
Siden han tapte presidentvalget i november, har han hevdet at det var preget av massivt valgfusk – uten beviser og uten å nå frem i domstolene.
Senatets demokratiske mindretallsleder Chuck Schumer mener president Donald Trump må ta på seg deler av ansvaret for stormingen av kongressbygget.
– Denne mobben ble oppildnet av president Trumps ord og løgner, sa han til sine kolleger da de var tilbake i Senatet sent onsdag kveld.
Kraftig kritikk av Trump
Etter stormingen av kongressbygningen, har flere av Trumps partifeller plassert deler av ansvaret hos presidenten.
Wyoming-republikaneren Liz Cheney, som er partiets tredje ledende representant i Representantenes hus, sier til Fox News at hun vil få klarhet i Trumps rolle.
– Jobben vår er å telle stemmene. Vi vil telle stemmene, men det er alvorlige spørsmål knyttet til presidentens rolle i det som skjedde her i kveld, her i kongressbygningen, og det kan ikke tolereres, sier hun til kanalen.
Den republikanske senatoren Richard Burr fra Nord-Carolina går enda lenger, og er tydelig på at han mener Trump har ansvaret for det som har skjedd.
– Presidenten har ansvaret for dagens hendelser, ved at han har promotert de ubegrunnede konspirasjonsteoriene som har ledet opp til dette punktet, skriver han i en uttalelse.
Også den republikanske Utah-senatoren Mitt Romney, som har markert seg som en skarp kritiker av Trump, sier i en uttalelse at det er presidenten som har ansvaret for kaoset i Washington D.C.:
– Det som skjedde i dag var et opprør, egget opp av USAs president. De som velger å fortsette å støtte hans farlige opplegg ved å fortsette å motsette seg resultatene av et legitimt, demokratisk valg, vil for alltid bli sett på som medskyldige i et enestående angrep mot vårt demokrati.
Tidligere onsdag gikk også Senatets republikanske leder Mitch McConnell kraftig ut mot Trump, og sa at han fryktet USA ville bli ødelagt for alltid.
Opptellingen og godkjenningen av disse stemmene i Kongressen er vanligvis en ren formalitet. Slik ble det ikke i 2021.