Riksrettsprosess mot Trump

CNN: Forslag om riksrettstiltale mot Trump klart

En resolusjon med forslag om å stille president Donald Trump for riksrett er lagt fram for Representantenes hus, som stemmer over det senere i uken, ifølge CNN.

I løpet av uken skal Representantenes hus stemme over et forslag om å stille presidenten for riksrett. Samtidig vil Husets leder at visepresident Mike Pence skal avsette Donald Trump.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:

Forslaget fra Demokratene skal legges fram når Representantenes hus formelt åpner sitt møte mandag klokken 11 i Washington, melder CNN. Det er klokken 17 norsk tid. I forslaget anklages presidenten for å ha oppildnet til opprør mot staten, skrev CNN-reporter Lauren Fox på Twitter kort tid før nyhetskanalen publiserte saken.

Hun sier Representantenes hus skal stemme over forslaget senere i uken. Et endelig tidspunkt er ikke fastsatt, men det blir trolig onsdag.

Les også

Pelosi presser Pence: Avsett Trump, ellers blir det riksrett

Ber Pence bruke grunnloven

Parallelt med riksrettstiltalen har Husets leder Nancy Pelosi sagt at hun vil be visepresident Mike Pence erklære Trump uskikket. Det kan gjøres med det 25. grunnlovstillegget, men det er aldri tidligere brukt for det som i praksis vil være å avsette en president: Dersom Pence og halve regjeringen mener Trump ikke kan gjøre jobben, overtar visepresidenten makten de siste dagene fram til Joe Bidens innsettelse onsdag neste uke.

Beskjeden fra Pelosi til Pence er klar: Avsett Trump, ellers gjør vi det.

Dersom Trump blir tiltalt, blir han den første presidenten som stilles for riksrett to ganger.

Går neppe i bresjen

Det er ikke ventet at Pence tar føringen for å tvinge Trump ut, selv om det i flere dager har vært mye snakk om den muligheten i Washington. Derfor er altså Pelosi og hennes meningsfeller beredt til å ta saken i egne hender.

– For å beskytte vår grunnlov og vårt demokrati vil vi handle raskt, fordi denne presidenten representerer en overhengende trussel mot begge, skrev hun søndag i et brev til sine demokratiske partifeller.

Pelosi sier en tiltale mot presidenten skal behandles med alvor, men også raskt. Tiden er knapp før Trumps periode i Det hvite hus utløper.

– Faren for det pågående angrepet på vårt demokrati som denne presidenten utøver, forsterkes. Det samme gjør det umiddelbare behovet for handling, sier Pelosi.

Les også

Trump har samlet inn milliarder: – Tjent pengene på å formidle en idé om at valget er stjålet

Biden vil unngå riksrett

Søndag ble det kjent at påtroppende president Joe Bidens rådgivere prøver å finne en måte Trump kan sanksjoneres på uten at han stilles for riksrett. En riksrettssak i Senatet kan forsinke presidentens ministernominasjoner og annet viktig arbeid, deriblant en stor økonomisk krisepakke Biden planlegger.

Utad sier Biden at det er opp til Kongressen å beslutte hvordan Trump skal sanksjoneres for sin rolle i det voldelige angrepet på kongressbygningen onsdag, men ifølge CNN jobber hans rådgivere med Pelosi og andre ledende demokrater for å finne en annen utvei enn riksrett.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Riksrettsprosess mot Trump
  2. Amerikansk politikk
  3. Riksrett
  4. Donald Trump

Flere artikler

  1. Pelosi presser Pence: Avsett Trump, ellers blir det riksrett

  2. La frem forslag om riksrett mot Donald Trump

  3. Trump om mulig ny riksrett: – Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne

  4. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

  5. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei