«Månedens viktigste tall» skuffer i desember

Det ble skapt 199.000 nye jobber i USA i desember, langt lavere enn det som var ventet på forhånd.

Publisert:

Saken oppdateres.

Det ble skapt 199.000 nye jobber i USA i desember, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Måneden før, i november, ble det skapt 210.000 nye jobber.

Rapporten «non-farm payrolls» viser hvor mange arbeidsplasser som ble skapt utenfor landbruket i USA måneden i forveien. Siden tallet beskriver aktiviteten i verdens største økonomi, omtales det gjerne som «månedens viktigste».

På forhånd ventet økonomene 447.000 jobber i USA i desember. Men det var store sprik i estimatene: det laveste anslaget var på 150.000 og det høyeste var på 850.000.

Ifølge Bloomberg-estimatene var det også ventet en ledighetsrate på 4,1 prosent, litt ned fra 4,2 prosent i november.

– Rapporten i dag var litt skuffende på sysselsettingen, men det har jo vært en ny smitterunde nå som kan ha påvirket dette, sier Knut Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets.

– Disse smitterundene begrenser jobbveksten, men jeg tror at i dagens situasjon er det vel så viktig å se på arbeidsledigheten, legger han til.

Arbeidsledigheten går tilbake

Tallene viser at arbeidsledigheten var på 3,9 prosent, ned fra 4,2 prosent i forrige måned. I august var ledigheten på 5,2 prosent. I tillegg påpeker Magnussen at lønnen har økt med 4,7 prosent de siste tolv månedene.

– I forhold til Fed er dette noe som bare bygger opp under forventningene som kom tidligere denne uken om at det nå er kort vei frem til første renteheving, sier han.

Onsdag kveld kom den amerikanske sentralbanken (Fed) med sitt rentereferat hvor de skrev at det er en sjanse for at rentehevingen kan komme tidligere.

Problemet nå er, slik Magnussen ser det, knappheten på arbeidskraft.

– Næringslivet får ikke tak i folk, det er nok det som gjør at antallet jobber ikke er større enn det er, sier han.

Bedriftene som trenger folk «støvsuger markedet» for arbeidsledige for tiden, men de får likevel ikke tak i nok folk, forklarer Magnussen.

– Dermed blir sysselsettingstallene skuffende, utdyper han.

Fremover må sentralbanken stramme inn i pengepolitikken, sier Magnussen.

– De er i en situasjon hvor inflasjonen er skyhøy, og nå ser vi at lønningene stiger. Det betyr bare at Fed må komme i gang med å sette renten opp, legger han til.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller tilbake etter tallene ble offentliggjort, etter å ha vært opp rundt 0,3 prosent før tallene ble offentlig kjent.

Samtidig peker terminhandelen mot nedgang på Wall Street når de amerikanske børsene åpner senere fredag ettermiddag.

Sterk vekst i privat sektor

Tidligere denne uken viste tall fra ADP en jobbvekst på 807.000 i USAs private sektor desember – godt over Bloomberg-estimatet på 410.000.

Dette er det høyeste antallet nye jobber ADP har målt siden mai i fjor, ifølge nyhetsbyrået.

Dagens «payrolls»-rapport følges imidlertid tettere av markedsaktørene.

Publisert: