Ut mot Emiratene: – Frihavn for kriminalitet begått i Norge
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er «opprørt» etter avsløringer om at etterlyste og straffedømte i Norge er registrert med verdifulle eiendommer i Dubai. Nå vil hun frihavnene «til livs».
E24 avslørte i høst at personer som straffedømt, siktet, tiltalt eller etterlyst for alvorlig kriminalitet i Norge, er registrert med eiendom for over 180 millioner kroner i Dubai, et skatteparadis og det viktigste finanssenteret i De forente arabiske emirater.
Mange av dem E24 har kartlagt har oppgitt svært lave, eller ingen, skattbar inntekt eller formue til norske myndigheter i en årrekke.
– Jeg blir jo opprørt over at Emiratene er en type frihavn for kriminalitet begått i Norge. Og for kriminelt økonomisk utbytte, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til E24.
– Regjeringen har varslet kamp mot økonomisk kriminalitet generelt. Dette er midt i kjernen, sier hun.
Tidligere i år varslet regjeringen at de vil «trappe opp kampen mot økonomisk kriminalitet i alle former». Justis- og beredskapsdepartementet jobber for tiden med en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet.
Enger Mehl har varslet at de vil vurdere både økte strafferammer og å gjøre det enklere å inndra utbytte fra kriminelle handlinger.
Narko, svindel og våpen i Norge: Her er eiendommene i Dubai
«Krevende»
Norske myndigheter står fortsatt uten avtaler om utlevering av ettersøkte eller inndragning av verdier med De forente arabiske emirater. Politikere, politi og skattemyndigheter har i lang tid ønsket seg slike avtaler.
Som E24 skrev tidligere denne uken har Justisdepartementet hatt et utkast til en avtale på bordet i halvannet år. Enger Mehl vil nå ha fortgang i arbeidet for å se om det er mulig å lande en avtale, men sier det er «krevende».
– Selv om det er sterke hensyn som taler for at det er nødvendig med en utleveringsavtale for å få tak i de som unndrar seg straffeforfølging i Norge, så må vi ha med oss at det er kryssende hensyn, sier hun.
– Må regne med at de kan bli tatt
E24 har kartlagt over 260 personer med norsk bakgrunn som registrert med 380 eiendommer i Dubai i en lekkasje fra 2020.
17 av dem er straffedømte, siktet, tiltalt eller etterlyst for kriminelle forhold i Norge. De fleste av sakene gjelder alvorlig kriminalitet som har gitt eller kan gi stort utbytte: Bedragerier, omfattende tyveri, grovt heleri, skattesvik, momsunndragelse, narkotika og hvitvasking.
Samtidig viser E24s undersøkelser at færre enn én av fem blant de norske skattebetalerne i listen oppgir eiendom i Dubai i skattemeldingen til norske myndigheter.
– Beskrivelsene E24 har gitt i forskjellige oppslag viser jo at det er en utfordring at personer som begår kriminalitet i Norge, eller får store utbytter av ulovlig virksomhet, har en slik type frihavn. Jeg er jo opptatt av å gjøre alt det jeg kan for å komme det til livs, sier Mehl.
– Hva vil du si til de kriminelle som vurderer å ta med seg illegale midler til Dubai?
– De som begår kriminalitet og skaffer seg store utbytter på ulovlig virksomhet må regne med at de kan bli tatt. Og det skal ikke være en frihavn noe sted for dem, sier Mehl.
E24 har forelagt Enger Mehls uttalelser for Emiratenes ambassade i Oslo, men har ikke fått svar.
Emiratene, via ambassaden, svarte følgende på E24s avsløringer tidligere i år:
«Påstandene som fremsettes om eierskap av eiendom i Dubai er faktuelt unøyaktige. De forente arabiske emirater har et tydelig regulatorisk rammeverk, i tråd med internasjonale standarder og lovverk for å bekjempe økonomisk kriminalitet».