IMF spår enda lavere vekst i verden i 2016 og 2017

Tre av verdens største land får «skylden» for at verdens økonomiske vekst de neste to årene ikke skal bli særlig høy, ifølge Det internasjonale pengefondet.

DYSTRERE UTSIKTER: Det internasjonale pengefondet har nedjustert utsiktene for 2016 og 2017. Her ved IMF-sjef Christine Lagarde.
Publisert: Publisert:

Pengefondet forventer at den samlede veksten i verdens økonomi vil bli 3,4 prosent i 2016 og 3,6 prosent i 2017.

Det går frem av rapporten World Economic Outlook, som ble sluppet tirsdag.

Begge anslagene er en nedjustering tilsvarende 0,2 prosentpoeng i forhold til forrige prognose fra oktober, som også var en nedjustering.

«Disse endringene reflekterer i vesentlig grad, men ikke utelukkende, en svakere innhenting i fremvoksende økonomier i forhold til anslaget i oktober,» skriver IMF.

IMF tegner et sammensatt bilde av forventningene til vekst i fremvoksende økonomier og utviklingsøkonomier, som samlet står for 70 prosent av verdens økonomiske vekst.

Blant disse er det Kina som i hovesak får skylden for de svekkede utsiktene.

Men også Brasil - til tross for et OL som står for tur - og Russland trekker ned.

Dermed er det tre av verdens mest folkerike land som nå ikke klarer å holde dampen oppe på linje med årene som har gårr.

Les også

Oljeeksperter: Slik kan oljeprisen nå 60 dollar i 2016

Oljeprisen og Kina trekker ned

Oppbremsingen i Kinas økonomi og lavere råvarepriser vil fortsette å tynge verdensøkonomien i 2016 og 2017, ifølge rapporten.

IMFs prognose for veksten i verdens nest største økonomi, Kina, traff blink med 6,9 prosent for 2015.

For 2016 spår IMF at Kinas vekst vil kjøles enda noen hakk ned, til en årsvekst på 6,3 prosent, og 6,0 i 2017.

Dette begrunnes med større nedgang i eksport og import og svakere investeringsvekst.

IMF skriver at India og resten av de fremvoksende økonomiene i Asia er robuste, selv om enkelte av økonomiene blir sterkere preget av nedkjølingen i Kinas økonomi, enn andre.

Handelsvolumet i verden blir især trukket ned av Kina. IMF tror handelsvolumet faller et halvt prosentpoeng fra 2016 til 2017.

Les også

Laveste årsvekst i Kina på 25 år

Russland og Brasil i resesjon

Økonomiene i land som Brasil, Russland og enkelte land i Midtøsten er i resesjon, og den politiske uroen i Brasil skaper mer usikre økonomiske utsikter enn antatt.

IMF nedjusterer derfor vekstanslaget for Brasil med 2,5 prosentpoeng i 2016, og 2,3 prosentpoeng i 2017. Vekstanslaget nå tilsier at landets økonomi vil krympe med 3,5 prosent i 2016 og være uendret i 2017.

Den oljesmurte økonomien til Russland tar også ytterligere skade av oljeprisfallet, i forhold til oktober-anslaget. IMF ser 0,4 prosentpoeng svakere vekst i 2016, og tror den russiske økonomien vil by på 1 prosent negativ vekst i år, og 1 prosent positiv vekst i 2017.

IMF tar som vanlig forbehold om at nye økonomiske eller politiske sjokk kan ryste verdensøkonomien.

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Les også

Ny bunnotering for oljeprisen

Les også

– «Alle» er glad uken er over

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om