Ratingbyrå jekker ned Qatar: Ser ingen løsning på Gulf-krisen

Nabolandenes boikott av Qatar rammer landets kredittverdighet.

KLAR FOR KAMP: Mens forholdet til nabolandene stadig er surt, har Qatar styrket beredskapen, blant annet gjennom kjøp av militært utstyr fra USA.

Foto: Karim Jaafar AFP
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Det var i juni at Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt kuttet de diplomatiske båndene til Qatar, grunnet anklager om støtte til terrorisme. Samtidig ble også landenes forbindelser over land, til sjøs og i luften brutt.

Snaut tre måneder senere er situasjonen fortsatt ikke løst, og nå jekker det internasjonale kredittbyrået Fitch Ratings ned sin anbefaling på Qatars statsgjeld ett hakk til karakteren AA-.

Dette melder Bloomberg.

Les også

Saudi-Arabia ber Qatar oppfylle seks krav

AA er nivået under toppscore, som angis med AAA, og på nivå med land som Belgia og Sør-Korea.

«De internasjonale forhandlingene er fortsatt pågående, men det er ingen tegn til betydelig fremgang», skriver analytikerne Krisjanis Krustins og Jan Friederich i en oppdatering mandag.

Flere nasjoner har forsøkt å megle i konflikten.

«Etter vårt syn er forhandlingsposisjonene til Qatar og landene som boikotter dem fortsatt langt fra hverandre», skriver analytikerne.

Den Saudi-ledede koalisjonen krever blant annet at Qatar skal bryte bånd til Teheran, samt legge ned tv-stasjonen Al Jazeera. Så langt ser kravene ut til å ha motsatt effekt – Qatar gjenopprettet nylige sine diplomatiske forbindelser med Iran.

Gassprodusent

Qatar er verdens største eksportør av flytende naturgass, og utviklingen i den oljetunge regionen følges med argusøyne grunnet implikasjonene eskalering kan få for energimarkedet.

Den qatarske gasseksporten ser imidlertid ikke ut til å være rammet. Denne økte med 7,8 prosent i juli, sammenlignet med samme periode året i forveien.

De umiddelbare konsekvensene av boikotten rammet også blant annet Norsk Hydro, som har et av sine smelteverk i landet, samt transportselskaper som danske Mærsk.

Les også

Erdogan håper på snarlig løsning på Qatar-konflikten

Les også

Global gasshandel øker kraftig

Les også

Svakere fra Norsk Hydro

Her kan du lese mer om

  1. Qatar

Flere artikler

  1. Ett år i kulden: Slik har blokaden rammet styrtrike Qatar

  2. Tillerson ser en åpning for dialog i Qatar-konflikten

  3. Melkemangel i Qatar etter blokade: Flyr inn 4.000 kyr

  4. Annonsørinnhold

  5. Saudi-alliansen skjerper tonen i Qatar-konflikten

  6. Saudi-Arabia ber Qatar oppfylle seks krav