Ratingbyrå jekker ned Qatar: Ser ingen løsning på Gulf-krisen
Nabolandenes boikott av Qatar rammer landets kredittverdighet.
KLAR FOR KAMP: Mens forholdet til nabolandene stadig er surt, har Qatar styrket beredskapen, blant annet gjennom kjøp av militært utstyr fra USA.
Det var i juni at Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt kuttet de diplomatiske båndene til Qatar, grunnet anklager om støtte til terrorisme. Samtidig ble også landenes forbindelser over land, til sjøs og i luften brutt.
Snaut tre måneder senere er situasjonen fortsatt ikke løst, og nå jekker det internasjonale kredittbyrået Fitch Ratings ned sin anbefaling på Qatars statsgjeld ett hakk til karakteren AA-.
Dette melder Bloomberg.
Saudi-Arabia ber Qatar oppfylle seks krav
AA er nivået under toppscore, som angis med AAA, og på nivå med land som Belgia og Sør-Korea.
«De internasjonale forhandlingene er fortsatt pågående, men det er ingen tegn til betydelig fremgang», skriver analytikerne Krisjanis Krustins og Jan Friederich i en oppdatering mandag.
Flere nasjoner har forsøkt å megle i konflikten.
«Etter vårt syn er forhandlingsposisjonene til Qatar og landene som boikotter dem fortsatt langt fra hverandre», skriver analytikerne.
Den Saudi-ledede koalisjonen krever blant annet at Qatar skal bryte bånd til Teheran, samt legge ned tv-stasjonen Al Jazeera. Så langt ser kravene ut til å ha motsatt effekt – Qatar gjenopprettet nylige sine diplomatiske forbindelser med Iran.
Gassprodusent
Qatar er verdens største eksportør av flytende naturgass, og utviklingen i den oljetunge regionen følges med argusøyne grunnet implikasjonene eskalering kan få for energimarkedet.
Den qatarske gasseksporten ser imidlertid ikke ut til å være rammet. Denne økte med 7,8 prosent i juli, sammenlignet med samme periode året i forveien.
De umiddelbare konsekvensene av boikotten rammet også blant annet Norsk Hydro, som har et av sine smelteverk i landet, samt transportselskaper som danske Mærsk.