Mener USA bruker for mye: – Mangler 206.000 milliarder dollar

Underdekningen på USAs budsjetter er langt større enn folk tror, sier økonomiprofessor og presidentkandidat til E24.

MANGLER PENGER: USAs fremtidige utgifter er skyhøye, og inntektene er for små. – Problemet er ikke de 20.000 milliarder dollarene i offisiell gjeld, det er all gjelden som er blitt holdt utenfor bøkene i årevis, sier Laurence Kotlikoff, professor i økonomi ved Boston University, til E24.

Foto: Privat
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Ifølge IMF og Congressional Budget Office er gapet mellom USAs fremtidige inntekter og utgifter mye større enn det de offisielle gjeldstallene gir inntrykk av.

USAs statsgjeld ventes å passere 20.000 milliarder dollar før Donald Trump tar over som president 20. januar.

E24 har tidligere skrevet om advarslene fra den amerikanske tenketanken Committee for a Responsible Federal Budget, om at finanspolitikken ikke er bærekraftig.

Trump overtar den største gjelden siden Truman tok over i 1945, målt som andel av USAs økonomi.

Men enkelte mener at virkeligheten er enda verre, og at det er barna til dagens generasjon som vil måtte ta smellen hvis ikke USA endrer kurs.

– USA er nå helt insolvent, sier Laurence Kotlikoff til E24.

– Problemet er ikke de 20.000 milliarder dollarene i offisiell gjeld, det er all gjelden som er blitt holdt utenfor bøkene i årevis, sier han.

Økonomiprofessoren ved Boston University stilte opp som «write-in»-kandidat til presidentvalget i USA. Han fikk ikke mange stemmene, men det var heller ikke det viktigste.

LÅNTE PENGER: – USA har en finansiell underdekning på 206.000 milliarder dollar. Dette er det virkelige målet på hvor mye vi skylder, sier Laurence Kotlikoff, økonomiprofessor ved Boston University, til E24.

Foto: Privat

– Trump øker gjelden

Først og fremst ønsker Kotlikoff oppmerksomhet om USAs enorme finansielle forpliktelser, som han mener langt overstiger landets evne til å betale for dem.

Finanspolitikken er ikke bærekraftig, og president Donald Trumps planer om skattekutt vil neppe dempe statens forbruk, mener han.

– Skatteplanen vil trolig bare øke underfinansieringen, som allerede er enorm, sier Kotlikoff.

– Dette vil legge press på (USAs sentralbank) Fed om å trykke enda mer penger enn den har de siste årene, sier han.

Les også: USA-tenketank om gjeldssituasjonen: – Er ikke bærekraftig

STOR BYRDE: Når Donald Trump tar over som president 20. januar, møter han den høyeste gjeldsbyrden siden Truman tok over. Dette er USAs gjeld som andel av økonomien for nye presidenter etter andre verdenskrig.

Foto: Committee for a Responsible Federal Budget

Skyver på regningen

Kotlikoff har regnet på USAs fremtidige forpliktelser, inkludert helseutgifter og pensjoner, slik den norske regjeringen gjør med jevne mellomrom. Gjennom et slikt «generasjonsregnskap» kan man beregne størrelsen på regningen som blir sendt videre til neste generasjon.

Hans konklusjon er at USA mangler hele 206.000 milliarder dollar for at skattene skal kunne dekke fremtidige utgifter.

Det er mer enn femti ganger størrelsen på det amerikanske statsbudsjettet. USA vil bruke rundt 3.900 milliarder dollar i 2016, og har inntekter på 3.300 milliarder dollar.

BRUKER MYE: Disse grafene viser forskjellen mellom USAs utlegg og inntekter mellom 1966 og i dag, og med anslag frem til 2026.

Foto: Congressional Budget Office

– USA har en finansiell underdekning på 206.000 milliarder dollar. Dette er det virkelige målet på hvor mye vi skylder. Det er forskjellen på nåverdien av all forventet fremtidig pengeforbruk, inkludert å betjene statsgjelden, og alle forventede skatteinntekter, sier han.

GJELDEN VOKSER: De neste ti årene venter Congressional Budget Office at USAs gjeld til markedene (debt held by the public) skal vokse videre fra dagens 77 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Foto: Congressional Budget Office

Må kutte

USA får inn 54 prosent mindre enn det staten kommer til å bruke, mener økonomien. Det å løse USAs utfordringer blir krevende, og Kotlikoff tror man må øke skattene og redusere utgiftene, eller en kombinasjon av begge.

Dette er det som må til for å lukke gapet mellom utgifter og inntekter, mener han:

 • Redusere totale offentlige utgifter med rundt en tredjedel
 • Øke skattene med 54 prosent

Jo lenger man venter, jo vanskeligere blir det for USA å lukke gapet mellom inntekter og utgifter, sier han.

IKKE NOK: USAs utgifter er fortsatt mye større enn inntektene, og høyere renter kan øke utgiftene videre det neste tiåret, tror den amerikanske kongressens budsjettkontor.

Foto: Congressional Budget Office

Ved å bruke for mye penger på den store etterkrigsgenerasjonenen, stjeler man fra den mindre generasjonen av unge som vil bli nødt til å betale mer i skatt siden.

Dette har Kotlikoff også beskrevet i boken «The Coming Generational Storm».

Har en plan

Økonomen skrev i forrige måned en 103-siders bok kalt «You’re Hired» («Du er ansatt») (tilgjengelig som gratis pdf her), hvor han legger frem en plan for hvordan Donald Trump kan fikse USAs økonomi.

– Den eneste måten å fjerne underdekningen på er å gjøre store strukturelle endringer i skattesystemet og overføringene. Disse må være godt koordinert, sier Kotlikoff.

– Det Trump foreslår innebærer veldig små endringer i utgiftene, og en veldig dårlig designet og ekstremt dyr skattereform, sier Kotlikoff.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Barack Obama
 4. Dollar
 5. Forbrukerspørsmål
 6. USA-valg 2016
 7. Pensjon

Flere artikler

 1. Mener USA svekkes av gjeld på 171.000 milliarder

 2. Pensjonsfondene i amerikanske stater og byer mangler 40.000 milliarder

 3. Obamas finansminister om USAs gjeld: – En tikkende bombe

 4. Nye Wall Street-rekorder: – Markedene er i fantasiland

 5. Styrer mot 6.500 mrd. i underskudd