Latinamerikanske land gjenåpner på tross av stor smitteøkning

Latin-Amerika har blitt coronapandemiens nye episenter, men likevel begynner flere land å gjenåpne økonomien og samfunnet.

Mexicos president Andres Manuel Lopez er under stort press for tiden. Aktivister demonstrerte foran nasjonalpalasset i Mexico by lørdag og ba ham om å gå av for hans håndtering av coronakrisen. Nå har han valgt å gjenåpne deler av landet til tross for høye smittetall.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Brasil, Mexico og Colombia er blant landene som tok nye steg mot å gjenåpne landet denne uken. Fra lørdag til søndag økte antallet smittetilfeller med 16.409 tilfeller i Brasil, 3.152 i Mexico og 1.147 i Colombia.

Mexico regnes fortsatt å være i en kritisk fase i spredningen av viruset, mens Brasil og Colombia trolig ennå ikke har nådd toppen.

Barn ser på mens overflatene rundt en brønn i Santa Marta-slummen i Rio de Janeiro desinfiseres.

Begynner normalisering

Turistnæringen i regionen Quintana Roo i Mexico startet mandag å forberede seg på å ta imot turister fra 8. juni etter to måneder med en omfattende nedstenging.

– Det er en veldig spesiell dag å starte prosessen med normaliseringen av Mexicos offentlige liv, sa Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador under et besøk utenfor Cancún.

Gjenåpningen gjelder også bilproduksjon, gruvedrift og byggebransjen.

Andre sektorer gjenåpner fra neste uke avhengig av smittesituasjonen i ulike regioner.

Les også

Spår konkursbølge etter årets verste uke: – Svært alvorlig

Trafikklys

Forrige uke lanserte den meksikanske regjeringen en «trafikklysplan» for gjenåpning av landet og økonomien. I røde soner kan bare nødvendige næringer starte opp igjen. Det gjelder blant annet hovedstaden Mexico City fram til tidligst 15. juni.

I grønne soner kan derimot både skoler og offentlige steder åpne igjen med regler for sosial distansering og god hygiene.

Så langt har Mexico rundt 10.000 coronarelaterte dødsfall og mer enn 90.000 bekreftede smittetilfeller.

Folk med maske i nærheten av Corabastos-markedet i Colombias hovedstad Bogota.

Bogota nedstengt

I Colombia har president Ivan Duque utvidet restriksjoner til slutten av juni og ber folk om å holde seg hjemme. Men han har samtidig tillatt gjenåpning av flere sektorer fra mandag, inkludert kjøpesentre, frisører, museer og biblioteker.

Det gjelder derimot ikke for hovedstaden Bogota, der deler av byen med stor smittespredning er blitt satt under enda strengere restriksjoner. Så langt har hovedstaden alene mer enn 10.000 bekreftede smittetilfeller.

Med gjenåpningen følger sikkerhetstiltak, som begrenset antall folk i butikker, febersjekk og bruk av munnbind.

São Paulo gjenåpner

Brasil har mer enn 500.000 bekreftede smittetilfeller og er dermed landet i verden med flest tilfeller etter USA. Men to delstater har gjenåpnet.

São Paulo og Ceara har delvis gjenåpnet med grønt lys til blant annet skjønnhetssalonger, restauranter og byggebransjen. Det gjelder derimot ikke i millionbyen São Paulo, der den økonomiske aktiviteten fortsatt er så godt som stillestående.

Delstaten Rio de Janeiro diskuterer også hvordan de gradvis kan gjenåpne.

President Jair Bolsonaro har kritisert delstatene som har innført strenge restriksjoner og har selv ved flere anledninger undergravd smittevernsråd fra egne helsemyndigheter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Brasil åpner for innreise tross smitteøkning

  2. Mexico blir ikke med på oljekutt

  3. Slik svarer guvernørene på Trumps gjenåpningsplan

  4. Sydney stenger ned på grunn av Delta-utbrudd

  5. Regjeringen utsetter trinn fire av gjenåpningsplanen