IMF: Det nye coronaviruset kan påvirke global vekst

Det nye coronaviruset kan påvirke global vekst negativt i 2020, mener IMF. Men deretter kan det komme en rask og bratt innhenting.

KONTROLL: Cruise-passasjerer får temperaturen sjekket før bording på Sri Lanka. Turisme er blant sektorene som blir berørt av lungeviruset.
Publisert: Publisert:

IMFs direktør Kristalina Georgieva sier de fortsatt håper at nedgangen ikke blir på mer enn 0,1-0,2 prosentpoeng.

Men alt vil komme an på hvor raskt man får kontroll over epidemien.

– Jeg råder alle til ikke å trekke forhastede konklusjoner. Det er fortsatt mye usikkerhet. Vi arbeider nå med scenarioer, ikke projeksjoner. Spør meg igjen om ti dager, sa hun på et globalt forum for kvinner i Dubai søndag.

Søndag passerte antallet døde 1600. Samtidig er det i Kina registrert 68.500 smittede. De fleste av dem befinner seg i Hubei-provinsen, hvor viruset brøt ut i desember.

I sin siste rapport nedjusterte Det internasjonale pengefondet utsikten til vekst i 2020 med 0,1 prosentpoeng til 3,3 prosent. I 2019 var veksten 2,9 prosent, det laveste på ti år.

Les også

Første coronavirus-dødsfall i Europa

Internasjonal folkehelsekrise

Georgieva sier at det er for tidlig å si noe om hvor stor effekten av viruset blir, men allerede er turisme og transport berørt.

– Vi vet ennå ikke hvor raskt Kina kan stanse dette, og vi vet ikke om det vil spre seg til resten av verden, sa hun og viste til at Kinas økonomi nå utgjør 19 prosent av verdensøkonomien, mot åtte prosent under sars-epidemien i 2002.

Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner nå situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

Les også

Bilprodusenter gjenopptar produksjonen ved flere kinesiske fabrikker

Avviser risiko

Samtidig har kinesiske myndigheter i helgen avvist at viruset utgjør en stor risiko verdens nest største økonomi.

Under Sikkerhetskonferansen i München lørdag sa Kinas utenriksminister Wang Yi at den kinesiske økonomien vil komme sterkere ut av virusutbruddet.

– Den kinesiske økonomien er godt posisjonert for å overvinne alle risikoer og utfordringer. Grunnlaget for å opprettholde en sunn økonomisk vekst har ikke endret seg, og vil ikke endre seg, sa han ifølge CNBC.

Utenriksministeren er den første personen fra kinesiske myndigheter som har reist til Europa siden viruset brøt ut. Uttalelsen på sikkerhetskonferansen kom etter det første virusdødsfallet i Europa. En eldre kinesisk turist døde lørdagetter å ha fått påvist lungeviruset mens hans var på ferie i Frankrike.

Viruset har de siste ukene spredd seg verden over.

Blant annet er det påvist smitte hos personer i Japan, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam, India, Italia, Frankrike, Tyskland, Russland, Spania, Sverige og Finland.

Les også

Virusutbruddet i Kina rammer norsk sjømateksport

Publisert: