Sjeføkonomer om brexit: – Kan stå foran år med usikkerhet

Statsminister David Camerons beslutning om å skyve brexit-forhandlingene over på sin etterfølger, kan forlenge uroen i finansmarkedene, mener sjeføkonomer.

AVVENTER: Storbritannias statsminister David Cameron har ikke «trykket på knappen» som utløser en brexit.

Foto: Philippe Huguen AFP
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Det er fortsatt ikke klart når Storbritannia faktisk vil meddele sin exit fra EU-samarbeidet.

EU-toppene ønsker at det skjer raskest mulig, men statsminister David Cameron som har varslet sin avgang innen utgangen av oktober, vil overlate ansvaret til sin etterfølger.

Dermed kan det gå både tre og fire måneder før forhandlingene er i gang.

– Ved å trenere og utsette forhandlingene, bidrar Storbritannia til å øke forvirringen om hva folkeavstemningen faktisk betyr. Det kommer trolig til å forlenge og forsterke usikkerheten i markedet, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge til E24.

Han peker på særlig to områder som markedet venter på å få svar om:

 • Får britisk næringsliv rammebetingelser som gjør at handelen med Europa fortsetter som før?
 • Får Storbritannia en handelsavtale som er «dårlig nok» til at andre EU-land ikke vil følge etter?

– Vi vet foreløpig ikke hvilken markedsadgang britiske bedrifter får på sine varer og tjenester. Denne usikkerheten vil bestå så lenge man ikke vet hva som kommer på den andre siden, sier Jullum.

Rask avklaring best

Mangelen på vilje til å iverksette en utmeldelse, har satt i gang spekulasjonene om hvorvidt Storbritannia faktisk vil trekke seg ut av EU. Nordea anslår de nå hele 30 prosents sannsynlighet for at landet forblir.

Et slikt scenario betyr at britiske myndigheter ser helt bort fra folkeviljen som kom til uttrykk gjennom folkeavstemningen.

Jullum mener markedene vil reagere positivt dersom det kommer klare signaler om at en brexit kan unngås. Samtidig kan det gi enda mer usikkerhet dersom det oppfattes som spill for galleriet.

– Det må komme noen helt tydelige signaler, noe som viser at stemningen i Storbritannia har snudd totalt, sier Jullum, som sier han tviler på at det skjer.

– Det beste hadde uansett vært å få en avklaring raskt, slik at alle aktører vet hva de har å forholde seg til, sier han.

Svekker investeringer

I etterkant av avstemningen har nei-siden blitt beskyldt for å ikke ha hatt en plan for hva som skulle skje etter at resultatet var klart.

Utsettelsen med å sette i gang forhandlingene, kan ha en positiv side dersom det fører til at forhandlingene i seg selv går raskere, mener sjeføkonom i DNB, Øystein Dørum.

– Jo mer omforent og tydelige britene er idet forhandlingene starter, jo lettere er det å se noe klart på den andre siden, sier han til E24.

Les også

Nordea Markets: 30 prosent sannsynlig at Storbritannia forblir i EU

Han påpeker at forhandlingene om utmeldelsen trolig uansett kommer til å ta to år, og at utsettelsen forlenger perioden før en endelig avtale er på plass.

– Dette skaper ikke bare usikkerhet i markedet, men også usikkerhet for britiske bedrifter og utenlandske bedrifter som lurer på hvor de skal investere, om de skal flytte investeringene sine, eller investere i det hele tatt.

Flere år med usikkerhet

Ifølge Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen må markedene være forberedt på at de ikke vil få svarene med det samme.

Les også

Bank of England sprøyter inn milliarder til bankene

– Flertall for brexit ville uansett skapt betydelig markedsuro. At markedet nå antagelig må vente tre måneder ekstra før artikkel 50 aktiveres, er kanskje ikke mye i den store sammenhengen, sier hun, og legger til:

– Antagelig står vi foran flere år med usikkerhet.

Due-Andresen mener usikkerheten antagelig vil dempe britenes konsum, samt investeringer i Storbritannia. Det kan også dempe utenrikshandelen, som følge av at også utviklingen i EU blir dårligere enn tidligere.

– Mange vil synes det er positivt dersom britene fortsatt vil være tilknyttet det indre markedet, og desto mer skummelt hvis de vil løsrive seg helt og fremforhandle en handelsavtale på nye premisser. Da kan det oppstå juridisk vakuum i en periode der britene kanskje bare har WTO å falle tilbake på før ny avtalestruktur er på plass, mener hun.

Les også

Britenes finansminister varsler økte skatter og budsjettkutt

Les også

Osborne vil ikke erstatte Cameron

Les også

Handelsblatt: Slik er Tysklands hemmelige brexit-plan

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU
 4. David Cameron

Flere artikler

 1. Dette skjer om det blir «brexit»

 2. Hva om britene vil ut? Slik starter en «brexit»

 3. Disse datoene blir viktige: Her er brexit-kalenderen

 4. Fersk prognose: «Brexit» vil utsette norsk comeback med ett år

 5. May leter etter ny brexit-general