Trump feirer handelsavtale med små endringer: – Gir ham en seier

USAs president Donald Trump feirer at han har fått i land en handelsavtale med Canada og Mexico, men ekspertene mener endringene er marginale.

FEIRER AVTALE: USAs president Donald Trump kan feire en ny handelsavtale med Mexico og Canada, men ekspertene sier at endringene er nokså marginale. Dette bildet er fra slutten av august, da Trump kunngjorde at landet var enig med Mexico om en ny Nafta-avtale.

FEIRER AVTALE: USAs president Donald Trump kan feire en ny handelsavtale med Mexico og Canada, men ekspertene sier at endringene er nokså marginale. Dette bildet er fra slutten av august, da Trump kunngjorde at landet var enig med Mexico om en ny Nafta-avtale.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
Publisert:

Helt fra starten fryktet eksperter at USA under president Donald Trump ville reise handelsmurer mot omverdenen, etter en valgkamp hvor han snakket mye om urettferdig handel mot USA.

Les mer: Frykter handelskrig mellom USA og Kina

Trump har signalisert at han vil rive i stykker de gamle, brede handelsavtalene og forhandle med hvert land for seg. Nå mener presidenten at politikken fører frem:

I forrige uke forlenget USA en handelsavtale med Sør-Korea, og i helgen kunne USA melde om enighet med Mexico og Canada.

Det betyr at den 24 år gamle nordamerikanske frihandelsavtalen (Nafta) blir erstattet med det som kalles United States-Mexico-Canada Agreement , eller USMCA.

Trump ser dette som en seier, men endringene i avtalen med Mexico og Canada er marginale, påpeker sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets.

– De lar Trump vinne en forhandling og fremstå som vinner, sier Andreassen til E24.

– De gir ham en seier, mens realiteten på bakken ikke er så veldig endret, legger han til.

Annonsørinnhold

Ifølge Andreassen kan den nye Nafta-avtalen gi noe økt eksport av meierivarer fra USA til Canada, mens Canada får unntak fra eventuelle biltoller. USA går også med på å beholde panelene som løser konflikter mellom landene.

– Sent i går, før fristen, ble vi enige om en fantastisk ny handelsavtale med Canada, skriver Trump på Twitter mandag.

– Den løser mange svakheter og feil i Nafta, åpner markedene betydelig for våre bønder og industribedrifter, reduserer handelsbarrierer for USA og bringer de tre store landene sammen i konkurranse med resten av verden, legger han til.

– I stor grad retorikk

Innholdet i Trumps nye Nafta-avtale gjenspeiler ikke de krasse utspillene hans mot den tidligere avtalen, ifølge forsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Nupi.

– Trump har gått ut med voldsomme karakteristikker av Nafta-avtalen og handelsavtaler generelt, og skjelt ut sine allierte med at de har ranet Amerika og at USA er tatt ved nesen gjennom disse handelsavtalene, sier Melchior til E24.

– Nå inngår han forlengede avtaler som er nesten de samme, og kaller det en stor seier. Han har raslet med sablene, men akseptert en avtale med det som ser ut som moderate endringer, sier Melchior til E24.

Ifølge forskeren var det enighet mellom landene om at den gamle Nafta-avtalen måtte endres.

– Den gamle avtalen var en katastrofe, og den nye er en seier, ifølge Trump. Det er i stor grad retorikk, sier Melchior.

– Men det er noen Trump-elementer i den nye avtalen, for eksempel regler om valutapolitikk. Canada og Mexico har fått en ordning der dagens produksjon er unntatt fra en eventuell Trump-toll på biler, men det er strengere regler enn før for å få tollfrihet, sier han.

Usikkerhet om global handel

Selv om Trump feirer seire, er det usikkert hvordan handelskrigen ender, og om det i det hele tatt blir noen vinnere.

– Det negative i det han holder på med er at flere land inngår bilaterale avtaler med USA, som gjør handelssystemet dårligere over tid, sier Andreassen.

Les også : Amerikanske storkonsern sårbare for mottiltak: Så viktig er Kina

Melchior mener at USAs politikk overfor Kina er et mer betydelig linjeskift enn den politikken Trump nå gjennomfører overfor sine allierte.

– Trump har slått på stortrommen i handelspolitikken. Spørsmålet er om han vil gjennomføre en radikalt ny politikk. Overfor Kina har han åpenbart gjort det, men overfor nære allierte som Nafta-landene, EU, Korea og Japan er det lite som så langt tyder på handelskrig, sier Melchior.

Han påpeker at USAs ståltoll har skapt betydelig handelskonflikt, og det har kommet inn mange klagesaker til Verdens handelsorganisasjon, WTO.

– Trump fører handelskrig med Kina, og så fører han på sett og vis en slags handelskrig med WTO med treneringen av dommerutnevnelser og krangel om avgjørelser, sier han.

Men det kan bli økt konflikt også med USAs nære allierte dersom Trump gjør alvor av sine trusler om å innføre biltoller, tror Melchior.

– Det vil være et nytt jordskjelv, sier han.

Innholdet i avtalene

USAs avtale med Sør-Korea i forrige uke gjorde ifølge NTB at amerikanske bilprodusenter kan mer enn doble salget av biler til Sør-Korea til 50.000 årlig, mens Sør-Korea blant annet får noen unntak fra USAs ståltoll.

Avtalen med Mexico og Canada som nå er fremforhandlet legger blant annet opp til at Canada skal begrense sin beskyttelse av meierivarer, mens USA går med på å beholde panelet som vurderer om de andre medlemslandene i avtalen går for langt i sine handelshindringer.

– USMCA vil gi våre arbeidere, bønder, gårdeiere og virksomheter en handelsavtale av høy standard som vil resultere i friere markeder, mer rettferdig handel og robust økonomisk vekst i vår region, sier USAs handelsutsending Robert Lighthizer og Canadas utenriksminister Chrystia Freeland i en melding.

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold