Ingen løsning på nedstengningen i USA

Ingen av partene rikket seg da Donald Trump inviterte kongressledere til møte i Det hvite hus. Dermed ble det ingen løsning på nedstengningen i statlig sektor.

Foto: Evan Vucci AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Torsdag starter hverdagen for den nye Kongressen, der Demokratene har overtatt flertallet i Representantenes hus. Gruppeleder Nancy Pelosi sa utenfor Det hvite hus at det raskt vil banke gjennom et vedtak om å få statsapparatet i sving igjen uten å gi penger til Trumps planlagte grensemur.

Problemet er at presidenten allerede har avvist en slik løsning. Før møtet i Det hvite hus sa Trump at «det tar så lang tid det tar» og antydet at nedstengningen – som allerede har holdt på i tolv dager – kan bli langvarig.

– Det kan ta lang tid eller det kan gå fort, sa Trump i en kommentar etter et regjeringsmøte, hans første offentlige opptreden i det nye året.

Les også

Bolsonaro utsteder omstridte dekreter i Brasil

– Ikke noe godt svar

Demokratene sier de spurte Trump direkte om hvorfor han ikke ville godta deres pakke.

– Jeg ba ham gi meg én god grunn til å la nedstengningen fortsette. Han kunne ikke gi meg et godt svar, sier Chuck Schumer, som er Demokratenes leder i Senatet.

– Vi håpet de ville ombestemme seg, legger han til.

Også de republikanske lederne for Senatet og Representantenes hus – Mitch McConnell og Kevin McCarthy – deltok på onsdagens møte. Sistnevnte sier det ikke er noen grunn til å la nedstengningen blir langvarig og var skuffet over at samtalene ikke førte fram.

– Vi håpet at vi det ville bli noe nærmere en forhandling, sier McCarthy og legger til at lederne planlegger å komme tilbake til Det hvite hus og fortsette å forhandle fredag.

Krever milliarder

I tillegg til et vedtak om å gjenoppta den generelle finansieringen av statsapparatet, inneholdt Demokratenes pakke et vedtak om å sikre midler til departementet for innenlands sikkerhet (DHS) fram til 8. februar. Men Trump står fast på sitt krav om at Demokratene i Kongressen må stemme for å bevilge 5 milliarder dollar til å bygge den mye omtalte muren langs grensen mot Mexico.

Les også

Apple: Julesalget ga 5 milliarder dollar mindre enn ventet

– Dette er en altfor viktig sak å gi opp. 5,6 milliarder dollar er et lite beløp, og vi snakker om nasjonens sikkerhet. Jeg er sikker på at folket i landet vårt mener jeg har rett, sa presidenten under regjeringsmøtet før han møtte kongresslederne.

To uker

Deler av USAs statsapparat har vært stengt siden 22. desember da Trump nektet å godkjenne statsbudsjettet siden det ikke var satt av penger til muren.

Nedstengningen innebærer blant annet at en rekke offentlige kontorer og organisasjoner er stengt og at flere hundre tusen offentlige ansatte i de berørte sektorene ikke får lønn.

Les også

Trump foreslår avtale med Pelosi om budsjett og nedstengning

Les også

Optimistiske toner fra Trump og Xi etter telefonsamtale

Les også

Oljeåret: Fra 67 til 86 dollar og ned under 54

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump

Flere artikler

  1. Trump: Nedstengningen av statsapparatet kan bli langvarig

  2. Nye budsjettvedtak i Representantenes hus

  3. Trump tror ikke det blir ny nedstengning

  4. Annonsørinnhold

  5. Ingen budsjettenighet i USA: Nå blir det «shutdown»

  6. Senatet godkjenner midlertidig budsjettforslag