Kinas handelsdepartement etter nye tolltrusler: – Vil bekjempe USA med alle midler

Beijing slår kraftig tilbake etter nye tolltrusler fra Det hvite hus.

SVARER: USAs president Donald Trump varslet torsdag kveld, amerikansk tid, at USA kan innføre ytterligere straffetoll mot Kina. Det fikk landet i øst til å svare med samme mynt fredag. Her under et møte mellom Trump og Kinas president Xi Jinping i fjor.

Foto: Alex Brandon AP / NTB Scanpix
 • Andreas Fosse
 • David Bach
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

– Vil vil bekjempe USA med alle midler, sier det kinesiske handelsdepartementet ifølge nyhetsbyrået AP.

Utspillet kommer etter at USAs president Donald Trump natt til fredag norsk tid kom med en uttalelse der han har bedt det statlige organet som utvikler USAs handelspolitikk, United States Trade Representative, om å se på mulighetene for å øke straffetollen mot Kina med 100 milliarder dollar.

Ifølge Reuters har Kinas handelsministerium lagt ut en melding på sin hjemmeside der det står at selv om de ikke ønsker en handelskrig, så er de ikke redd for å utkjempe den. De legger også til at konflikten som nå pågår er fremprovosert av USA.

– Føles som handelskrig

Styreleder Jacob Frenkel i JP Morgan Chase International sier ifølge CNBC at en handelskrig mellom USA og Kina nå er «den største trusselen mot verdensøkonomien».

– Jeg mener at det er den største faren i dag for verdensøkonomien. Det er fortsatt ikke en handelskrig – dette er «trefninger» – men vi bør alltid huske katastrofen fra 1931. Tollsatsene gikk opp, alltid med intensjonen om å beskytte amerikanske jobber, men det ble katalysatoren for Den store depresjonen. Det må vi unngå for alt det er verdt, sier Frenkel til CNBC.

Les også

Donald Trump vil trappe opp handelskrig med Kina med 100 milliarder dollar

Den Hongkong-baserte strategen Patrick Bennett i Canadian Imperial Bank of Commerce sier ifølge Bloomberg at handelskrigen nå begynner å nærme seg.

– Dette begynner å føles som starten på en handelskrig, hvis det er slik at hvert utspill blir besvart med en gjengjeldelse. USA risikerer å isolere seg selv fra den globale handelen med denne prosessen, og vi tror at USA, dollaren og amerikanske kapitalmarkeder har mest å tape på dette, sier Bennett.

Startet i mars

Trump innførte i mars høye tollsatser på stål og aluminium fra Kina og en rekke andre land, blant annet Norge. Kina har svart med å innføre toll på over 120 amerikanske varer.

Det fikk Trump til å legge fram en liste på over 1.300 varer som USA skal innføre 25 prosent toll på, deriblant elektronikk, medikamenter og flydeler.

Donald Trumps økonomiske rådgiver minnet torsdag om at det er mulig USAs toll på kinesiske varer ikke blir iverksatt.

Uttalelsen fra Trump kom torsdag kveld, etter at børsene i USA hadde stengt. Amerikanske futures gikk betydelig ned, men i morgentimene fredag så asiatiske investorer ikke ut til å bry seg nevneverdig.

Les også

Kina klager USAs straffetoll inn til WTO

Les også

Største handelsunderskudd siden 2008

Les også

Trump-rådgiver: Ikke sikkert Kina-toll blir iverksatt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. USA
 3. Donald Trump

Flere artikler

 1. Donald Trump vil trappe opp handelskrig med Kina med 100 milliarder dollar

 2. – Kall dette gjerne starten på en handelskrig

 3. Kina innfører toll på amerikanske varer

 4. Kina slår tilbake med hevntoll: – USA har innledet den største handelskrigen i økonomisk historie

 5. Innfører straffetoll mot Kina på 465 milliarder kroner