Maktkamp om ny svensk sentralbanksjef

Den borgerlige opposisjonen skal ha blokkert favoritten fra å bli ny sjef for Riksbanken.

TOPPKANDIDATENE: Karolina Ekholm (øverste til venstre) var lenge favoritt, men skal være et uspiselig valg for opposisjonen. Dermed står kampen mellom Cecilia Skingsley, Kerstin af Jochnick, Per Jansson (nederst til venstre), Kerstin Hessius og Jens Henriksson.

Foto: Reuters, Riksbanken, Hemsö og Folksam
Publisert:

Det har brygget opp til politisk strid om hvem som skal bli ny sjef for den svenske sentralbanken

En løsning på striden kan bli at dagens Riksbank-sjef, Stefan Ingves, fortsetter i jobben, men for en kortere periode enn den normale seks år lange åremålsperioden.

64 år gamle Ingves har sittet i stillingen i 12 år og hans nåværende åremålsstilling løper frem til desember i år.

Ifølge Dagens Industri var det meningen at utnevnelsen av ny sjef skulle skje som et bredt forlik, men saken har nå endt opp i en politisk skyttergravskrig.

Politisk beslutning

Maktkampen står i riksbanksfullmäktige, som kan sidestilles med styret, som er sammensatt i tråd med den politiske sammensetningen av Riksdagen.

Regjeringspartiene Sosialdemokraterna og Miljøpartiet har fem av medlemmene i riksbanksfullmäktige, mens opposisjonen har seks.

Les også

Sjeføkonom før svensk rentemøte: – De har malt seg opp i et hjørne

Nyhetsbyrået Reuters skrev fredag at opposisjonens representanter hadde sagt nei til favoritten til jobben og Socialdemokraternes kandidat.

De ønsker at Finansdepartementets statssekretær Karolina Ekholm, som jobbet i Riksbanken i fem år frem til regjeringsskiftet i 2014, skal overta jobben som Riksbanksjef.

Les også

Sverige vurderer pengepolitikken

Men hennes nære tilknytning til Socialdemokraterna har falt opposisjonen tungt for brystet.

– Det er utelukket. Vi kan ikke ha en aktiv sosialdemokrat som riksbanksjef, sier en kilde med kjennskap til prosessen til Reuters.

Også blant markedsaktører har Ekholm inntil nå blitt sett på som den mest aktuelle kandidaten.

FORTSETTER?: Stefan Ingves har vært Riksbanksjef i 12 år.

Foto: Tt News Agency Reuters

Fortsetter Ingves?

Reuters mener at konflikten kan føre til at Ingves forsetter i jobben. I tillegg nevner nyhetsbyrået visesentralbanksjef Per Jansson eller konsernsjef Jens Henriksson i Forsikringsselskapet Folksam.

Den svenske storbanken Seb mener et stort flertall ønsker å komme frem til et ikke-politisk kompromiss for å unngå å gi det innvandringsfiendtlige Sverigedemokratene innflytelse i saken.

De tror også at det er et sterkt ønske om at den neste Riksbanksjefen skal bli den første kvinnelige svenske sentralbanksjefen.

De nevner i et notat Kerstin af Jochnick, som i dag er viseriksbanksjef, som et mulig politisk kompromiss.

Les også

Økonom om de lave inflasjonstallene: – Prisveksten kan bli ubehagelig lav

Nytt møte fredag

Seb tror ingen av de nevnte kandidatene vil endre pengepolitikken på kort sikt, med et mulig for Henriksson som de omtaler som en joker.

Neste runde i maktkampen om Riksbankens fremtidige sjef er allerede på fredag da riksbankfullmäktige har sitt neste møte.

VAR FAVORITT: Karolina Ekholm var lenge ansett som favoritten til å bli ny sentralbanksjef i Sverige.

Foto: Handout Reuters

Det som kan bli vel så avgjørende for den fremtidige pengepolitikken er hvem som erstatter Stefan Ingves om han går ut direksjonen i Riksbanken. Det er direksjonen som tar de løpende beslutninger om styringsrente og andre pengepolitiske tiltak.

Kandidatene Seb mener er hetest:

Stefan Ingves: Har vært riksbanksjef siden 2006. Var først regnet som en «hauk» som ønsket høy rente og ble kritisert for å heve renten for tidlig etter finanskrisen. Men har de senere årene ført en svært ekspansiv pengepolitikk.

Kerstin af Jochnck: Har vært viseriksbanksjef siden 2012. Er blitt ansett som en av pådriverne bak den svært ekspansive pengepolitikken Riksbanken har ført.

Cecilia Skingsley: Nok en intern kandidat fra Riksbanken. Hun har argumentert for en mindre ekspansiv pengepolitikk.

Kerstin Hessius: Har tidligere jobbet Riksbanken. Hun har i intervjuer de siste årene uttalt seg kritisk til Riksbanken pengepolitikk med negativ styringsrente og obligasjonskjøp i markedet.

Jens Henriksson: Han er konsernsjef i forsikringsselskap Folksam, men har deltatt i den pengepolitiske debatten. Han argumenterte for lavere styringsrenter i 2012og 2013 da Riksbanken holdt renten relativt høyt. Lite er kjent om han syn om den siste tidens pengepolitikk.

Per Jansson: Han er visesentralbanksjef i Riksbanken. Han har skiftet «side» i pengepolitikken ettersom han ønsket høye styringsrenter i 2010-2013, mens han den senere tid har argumentert for de siste årenes svært ekspansiv politikk.

Karolina Ekholm: Sluttet i Riksbanken for å bli statssekretær i Finansdepartementet i 2014. Da hun var i Riksbanken ble hun ansett som en tilhenger av lavere renter enn flertallet i Riksbankens direksjon. Lite er imidlertid kjent om hennes syn på de pengepolitiske beslutningene som er tatt i hennes statssekretær-tid.

Les også

Fra «hauk» til minusrente og seddelpresse

Les også

Advarer mot rente-stimulans

Les også

Sverige tviholder på negativ rente