Midtøsten-ekspert om Saudi-Arabia: Tror kronprinsbyttet er godt nytt for verdensøkonomien

Beslutningen om å gjøre Mohammed bin Salman til Saudi-Arabias nye kronprins, kan være positiv for verdensøkonomien, mener ekspert.

KRONPRINS: Mohammed bin Salman er Saudi-Arabias nye kronprins etter at faren Kong Salman kastet sin nevø tidligere denne uken.

Foto: Handout. Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Beskjeden om omrokkeringen i Saudi-Arabias kongefamilie kom tidligere denne uken:

Kong Salman fratar nevøen Muhammed bin Nayef kronprinstittelen og gir den til sin sønn Mohammed bin Salman.

Ifølge Midtøsten-ekspert Reier Møll Schoder er det en positiv beslutningen.

– For noen år siden fryktet man høylytt kaos når disse familiemedlemmene skulle begynne å kjempe om maktposisjonene i landet. Dermed kan det være bra at man har fått en avklaring på hvem som etter alt å dømme blir den nye lederen når kongen en dag trekker seg, sier Schoder som driver nettstedet Den arabiske halvøy, til E24.

– Det er viktig å huske på at en politisk stabil maktovergang i Saudi-Arabia vil være bra for verdensøkonomien.

– Konfliktskaper

Salman er også landets forsvarsminister. Med sine 31 år er han verdens yngste minister på feltet.

Midtøsten-ekspert Reier Møll Schoder

Foto: aho.no

I amerikanske medier har skiftet blitt omtalt som et politisk jordskjelv, selv om ikke det ikke kommer som noen stor overraskelse, ifølge Schoder.

– Bin Salman hevdes å stå bak en rekke av konfliktene Saudi-Arabia har vært borti i det siste, som krigen mot Jemen og Qatar-blokaden, og er således over tid bygget opp som den nye lederen i landet.

Han tror likevel ikke tidspunktet er relatert til den stadig økende konflikten med Qatar.

– Kong Salman har gradvis over tid fjernet en del makt fra innenriksministeren for å legge til rette for bin Salman. Det virker som han har satt inn en rekke yngre medlemmer som er tro mot kong Salman i nøkkelposisjoner for å sikre en fremtidig rolig overgang, forteller Schoder.

Han sier innsettelsesdagen er regnet som den mest hellige under fastemåneden Ramadan, og at det kan tenkes årsaken er både for å ha en politisk og religiøs forankring.

Les også

Utålmodig USA vil ha rask Qatar-løsning

Visjonen fungerer ikke

Den nye kronprinsen er også mannen som sto bak Vision 2030, som skal trygge økonomien i landet. Blant annet har det blitt kuttet i støtte til offentlig ansatte for å fremme en privatisering i landet.

Det er også planlagt å børsnotere 5-10 prosent av Saudi Aramco, som styrer oljeproduksjonen i landet. Det er likevel ikke slik at planen har gått helt smertefritt.

– Ideen er bra økonomisk sett, men det har allerede vist seg at man må gå tilbake på enkelte av kuttene i offentlig sektor fordi folk flest ble sinte, sier Schoder.

Han legger til at økonomiske eksperter mener det er lite trolig at man vil se en børsnotering med det første, fordi da må oljereservene som Aramco styrer, offentliggjøres. Dette har ikke myndighetene tidligere gjort.

INNSETTELSE: Her er Saudi-Arabias nye kronprins under innsettelsen i Mekka tidligere denne uken. Midtøsten-kjenner Schoder mener tidspunktet er både religiøst og politisk motivert

Foto: Handout Reuters

Kronprinsen skal ha spilt en viktig rolle for at OPEC-avtalen om produksjonskutt, som kom i stand i november og ble forlenget i mai.

Den senere tiden har Saudi-Arabia sammen med andre land i Midtøsten vært i hardt vær etter å ha innledet en blokade mot nabolandet Qatar, etter påstander om at landet støtter terrororganisasjoner.

– Oljeprisen den virkelige utfordringen

Sanam Vakil i Chatham House's program for Midtøsten og Nord-Afrika, sa til CNBC torsdag at krangelen med Qatar sannsynligvis er et forsøk på å få vekk oppmerksomheten mot hjemlige forhold.

– Den virkelige utfordringen i landet er fallende oljepriser, og unge som trenger jobb, sa Vakil.

Les også

Ny kronprins utpekt i Saudi-Arabia

Hun mener ikke turbulensen i landet vil stoppe med det samme.

– Saudi-Arabia vil preges av en robust og ambisiøs oppbygning fremover, som følge av en rekke hendelser som allerede har funnet sted i løpet av det siste året.

Hun la særlig vekt på at USAs president Donald Trump besøkte landet på sin første utenlandsreise.

Det amerikanske utenriksdepartementet gikk tirsdag ut og ba om en avklaring fra blant annet Saudi-Arabia i forbindelse med påstandene om at Qatar støtter terrororganisasjoner.

– Vi er overrasket over at Gulf-statene ikke har gitt ut detaljer til offentligheten i forbindelse med påstandene mot Qatar. Ettersom tiden går, blir det stadig mer tvil om påstandene fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er korrekte, sa utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert ifølge Wall Street Journal.

Les også

– 24. runde kommer til å bli et tapsprosjekt for skattebetalerne

Les også

Trump tilbyr seg å mekle i Qatar-strid, Macron alt på banen

Les også

Fem arabiske stater kutter bånd med Qatar

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Qatar
  3. Olje og gass

Flere artikler

  1. Saudi-Arabias kronprins varsler nye tider med alternativ energi

  2. Nå har han blitt kronprins i Saudi-Arabia

  3. Kampen mot kronprinsen: Frykter å bli drept av Saudi-Arabia

  4. Antikorrupsjon-prins kjøpte verdens dyreste bolig

  5. Saudi-Arabia vil bygge ny gigantby til 4.000 milliarder