Dette skjer denne uken

Det er duket for en rekke nøkkeltall fra alle verdensdeler denne uken. Men det absolutt mest spennende du bør følge med på er presidentvalget i Frankrike. 

PRESIDENTVALG: Om Marine Le Pen (Nasjonal Front) får stor oppslutning under første valgrunde på søndag, kan det skape frykt i markedene.

Foto: Pascal Rossignol Reuters
 • Nina Tuv
Publisert:

– Det er én ting som er viktig denne uken, og det er det franske valget, sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, til E24.

Søndag er dagen hvor første runde av presidentvalget går av stabelen.

I tillegg er det mange nøkkeltall som kommer denne uken (se faktaboks for fullstendig oversikt).

Her hjemme får vi blant annet servert konjunkturbarometeret for industri og bergverk og foreløpig handelsbalanse for mars.

I USA presenteres Beige Book onsdag, som er sentralbankens bedriftsundersøkelse.

Ute i eurosonen blir det presentert en rekke PMI-indekser, som kan gi indikasjoner på hvordan det står til med den økonomiske veksten.

Valg i Frankrike

Presidentvalget i Frankrike blir regnet som et av de mest spennende presidentvalgene på lenge.

En av de største favorittene er Nasjonal Front-lederen Marine Le Pen. Hvis hun vinner vil hun blant annet ta Frankrike ut av eurosamarbeidet og avholde en folkeavstemning om landets EU-medlemskap.

Haugland er ikke i tvil om at søndagens valg blir svært spennende.

– Dersom oppslutningen om Marine Le Pen blir overraskende stor, kan det føre med seg markedsbevegelser, sier økonomen.

– Det kan skape frykt i markedene om at euroen og Frankrike sin tid i eurosamarbeidet står i fare. Det er et viktig punkt på agendaen.

En uke før valget viser meningsmålinger gjort av L'Express at favorittene Emmanuel Macron og Marine Le Pen leder med oppslutning på henholdsvis 24 og 23 prosent, ifølge NRK.

Dersom ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene i første runde, avholdes det en ny avstemning den 7. mai mellom de to kandidatene som fikk flest stemmer.

Forventer at veksten i Europa vil avta

Fredag kommer PMI-indekser for Frankrike, Tyskland og eurosonen som helhet.

En rekke innkjøpssjefer i ulike bedrifter blir intervjuet om hvordan det står til med blant annet produksjonen, ordreinngangen. Dermed er det en brukbar indikasjon på hvordan den økonomiske veksten er.

Haugland mener det ikke er overraskende om indeksene faller litt tilbake denne måneden.

– Det har vært en overraskende sterk tendens tidligere i år. Men eurosonen har fortsatt mye de sliter med, og det er mye som taler for at de ikke kommer til å vokse friskt i ti år fremover.

Økonomen viser at en av grunnene til at Europa har hatt en sterkere vekst det siste året er oljeprisfallet, som ga forbrukerne større kjøpekraft.

– Nå har prisen gått opp igjen. Dermed kan det blir mindre fart i eurosonen, ettersom forbrukerne må bruke mer penger på å kjøpe energi igjen. Det forventes at veksttakten vil avta nå, og hvis det er tilfellet vil det vises i PMI-indeksene.

Beige Book

Den viktigste hendelsen i USA denne uken er bedriftsundersøkelsen fra Federal Reserve, kalt Beige Book. Her ser man på hvordan blant annet på utvikling i aktivitetsnivå og lønnsutvikling.

– Siden det ikke er noen tall her kan det være vanskelig å tyde. Men hvis rapporten inneholder tydelige ord på at noe har gått sterkt i den ene eller andre retningen, så kan det bli lagt merke til i markedene, sier Haugland.

Andre hendelser i USA denne uken er blant annet tall på førstegangssøkende ledighetstrygd, industriproduksjon og boligbygging.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Konjunkturbarometer

– Konjunkturbarometereter spennende å følge med på, sier Haugland.

I Norge følger ikke ekspertene PMI-indeksen så nøye, fordi mange mener den gir lite informasjon om hvordan industriproduksjonen faktisk er. I stedet ser man på konjunkturbarometeret for industri og bergverk, som gir viktig informasjon om produksjonsutvikling og kapasitetsutnyttelse.

– Industrien er ikke en veldig stor del av norsk økonomi, men den følger konjunkturene tett. Hvis den er på vei opp kan det være godt nytt for resten av økonomien, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Frankrike
 2. Dagens Industri
 3. EU
 4. Oljebransjen
 5. Økonomi

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Sjeføkonom om Le Pen-seier: – Det vil bli store markedsutslag

 3. Harvey og Irma kan ha påvirket Fed

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette skjer denne uken: Uro og renter preger uken

 6. Dette skjer denne uken: Stadig flere tall viser hvordan coronakrisen treffer verden