Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

Klokken 16 legger Fed-sjef Janet Yellen frem sin rapport for Kongressen. DNB Markets spår at hun nå må forklare seg om den nedgående inflasjonen, samt hvordan sentralbanken skal bygge ned balansen i tiden fremover. 

PENGEPOLITIKK: Her er Janet Yellen under Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), sitt to dager lange rentemøte i juni. Da hevet banken renten med 0,25 prosentpoeng. Onsdag taler hun for Kongressen i USA.

Foto: Joshua Roberts Reuters
 • Ida Bing
Publisert: Publisert:

En av de viktigste hendelsene denne uken er Fed-sjef Janet Yellens rapport, som legges frem for Kongressen i ettermiddag.

Onsdag klokken 16 norsk tid går hun på talerstolen for å gi sentralbankens halvårige pengepolitiske rapport.

Det er sjeldent at det kommer noen store overraskelser ut av disse presentasjonene, men rapporten har på en annen side fått stor oppmerksomhet.

I juni hevet sentralbanken renten for tredje gang på et halvår og lanserte en detaljert plan for nedbygging av balansen.

– Selv om informasjonen har kommet ut, tror jeg hun vil bruke en god del av talen på å forklare dette, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets til E24.

De viktigste momentene i Yellens tale

I høringen vil Yellen redegjøre for sentralbankens pengepolitikk, nærmere sagt hva Fed foretar seg og hvorfor.

Magnussen peker på en svært aktiv amerikansk sentralbank, hvor renten har blitt satt opp og det har blitt gitt klare signaler på at balansen skal bygges ned.

– Sistnevnte blir særlig viktig, fordi balansen har blitt såpass stor. Dette er jo også relatert til andre deler av den økonomiske politikken, og politikerne i Kongressen vil være opptatt av dette, sier Magnussen til E24.

Han trekker også frem rentehevingen, som han tror blir et viktig moment i onsdagens presentasjon, til tross for at hevingen har pågått en stund.

Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Fed-sjefen har vært klar på at balansereduksjonen vil starte relativt raskt.

Magnussen tror nedbyggingen vil starte allerede i september.

– Dette er en prosess sentralbanken har lagt opp til over flere år. Her har de gjort en totalvurdering om at økonomien er sterk nok til å tåle en viss oppgang i rentene, som konsekvens av denne nedbyggingen, sier han til E24.

Må regne med spørsmål om inflasjonen

Kjerneinflasjonen har falt tre måneder på rad, og ligger nå på 1,4 prosent. Dermed er den langt unna sentralbankens mål på 2 prosent.

Magnussen tror Yellen må regne med spørsmål knyttet til inflasjonen i ettermiddag.

– Dette er et tema hun muligens kan gå mer i dybden på nå, mer enn hun gjorde under møtet i juni. Da avviste hun tallene langt på vei, men nå skal sentralbanken ha fått ytterligere tall som avkrefter spekulasjoner, og som tydelig viser en lav inflasjon.

Han mener sentralbanken nå har hatt mer tid på seg til å gå grundigere gjennom analysene.

Lav arbeidsledighet blir viktig indikator

Arbeidsmarkedsrapporten for juni viste en overraskende stor økning i nye jobber utenfor landbruket i USA. Samtidig viste rapporten en svakere lønnsvekstutvikling enn ventet.

– Renteoppgangen er avhengig av den løpende utviklingen i økonomien, og at arbeidsledigheten er lav nå er en av de viktigste indikatorene fremover, sier Magnussen.

– Finnes det usikkerhetsmomenter i utviklingen som kan spille inn på hva sentralbanken foretar seg?

Les også

USA skapte 222.000 nye jobber i juni

– Ja, både ved inflasjon og lønnsvekst. Det nominelle bildet er lavere enn det har vært, men det er jo egentlig bra for Fed som sådan. Da trenger de ikke å heve renten så raskt som de ellers ville gjort, sier Magnussen.

«Fed vil stå på synet om at lav og lavere ledighet etter hvert vil gi høyere lønnsvekst og dermed høyere inflasjon», skrev sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets morgenrapport onsdag.

Bruce skriver videre at det derfor vil bli en gradvis innstramming, noe som er mer enn hva markedet forventer – også i årene som kommer.

«Et litt skuffende lønnstall for forrige måned har neppe endret det synet», skriver Bruce videre i kommentaren.

Liten valutaeffekt

– Vi ser at dollaren viser en svakere tendens nå for tiden, men jeg tror ikke Yellens tale vil snu denne tendensen, sier Magnussen i DNB.

Han mener det heller vil være en sannsynlighet for at dollaren kan svekke seg ytterligere hvis Yellen skulle komme til å legge stor vekt på en nedgående inflasjon.

Les også

Trump får skylden for dollarfall

Hva Yellen vektlegger i sin presentasjon er usikkerhetsmomentet som eventuelt kan skape svingninger i dollaren.

– Vekter hun på at arbeidsmarkedet er stramt, og at Fed vil fortsette å heve renten, så vil dette trekke i andre retningen, peker Magnussen på.

– Men jeg har mest tro på det første, legger han til.

Les også

Dette skjer denne uken

Les også

Fed snuser på å trappe ned balansen

Les også

Fed-sjefen: Ny finanskrise lite trolig i vår levetid

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Janet Yellen
 2. Dollar
 3. Arbeidsledighet
 4. USA
 5. Økonomi
 6. Bank

Flere artikler

 1. USA skapte 222.000 nye jobber i juni

 2. Yellen holder renten uendret - vil redusere balansen «relativt snart»

 3. Statusrapport fra verdensøkonomien: Handelskrigen slipper ikke taket

 4. Dette skjer denne uken: Boligpriser og «månedens viktigste tall»

 5. Yellen: Kan utsette rentehevinger ved lav inflasjon