Obama: Brexit skal ikke ødelegge forholdet til USA

Forholdet mellom Storbritannia og USA skal ikke bli skadelidende selv om britene melder seg ut av EU, understreket president Barack Obama i en samtale med den britiske statsministeren Theresa May søndag.

TOPPMØTE: Storbritannias statsminister Theresa May møtte søndag USAs president Barack Obama på sidelinjene av G20-toppmøtet i Kina.
Publisert:

Obama og May møttes søndag ansikt til ansikt for første gang etter at May overtok statsministervervet i Storbritannia. Møtet fant sted i Hangzhou i Kina på sidelinjene av G20-toppmøtet.

– Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å sikre at konsekvensene av avgjørelsen ikke ender opp med å rive i stykker et svært sterkt og robust økonomisk samarbeid som kan bli enda sterkere i framtiden, sa Obama.

Obama har tidligere uttalt at Storbritannia hører hjemme i EU, men han sier at USA ikke har noe ønske om å straffe britene over avgjørelsen.

Etter møtet med Obama sa May at Storbritannia er fast bestemt på å følge opp folkeavstemningen fra juni.

– Brexit betyr definitivt brexit. Vi respekterer folkets ønsker, og vi skal sette dette ut i livet. Det kommer ikke til å finne sted noen ny folkeavstemning, ingen forsøk på skru tiden tilbake, ingen forsøk på å forsøke å slippe unna, sa May.

Inntar Hangzhou

Verdenslederne i G20-gruppen innleder søndag sitt årlige økonomiske toppmøte i den kinesiske byen Hangzhou.

Toppmøtet startet søndag ettermiddag, og lederne av verdens største økonomier, blant dem USAs Barack Obama, Russlands Vladimir Putin, Tysklands Angela Merkel, Tyrkias Recep Tayyip Erdogan og Storbritannias Theresa May. Målet er å finne måter å øke den globale økonomien til tross for usikkerhet ved brexit, økt spenning i Sør-Kinahavet og flyktningkrisen.

Lederne av de såkalte BRICS-landene, Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, holdt et uformelt møte om økonomisk samarbeid søndag morgen.

Kina er vertsnasjon for gruppen av 20 ledere som fra søndag til mandag gjester storbyen Hangzhou. Byen er tungt bevoktet med sikkerhetspersonell og veisperringer.

Diskuterer flyktninger og kupp

Kinas president Xi Jinping holder tale før G20-møtet.

For første gang siden kuppforsøket i Tyrkia har landets president Recep Tayyip Erdogan møtt Tysklands statsminister Angela Merkel. Flyktninger og kuppforsøket sto på agendaen.

De to møttes søndag i forkant av åpningen av G20-toppmøtet i Hangzhou i Kina. Der diskuterte de det anstrengte forholdet mellom Tyrkia og Tyskland. De snakket også om samarbeid for å håndtere flyktningkrisen. Det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i juli sto også på agendaen, opplyser tyske myndigheter.

Dette var første gang Erdogan og Merkel møttes ansikt til ansikt etter kuppforsøket.

Les også

IMF-sjef advarer mot lavvekst-felle

Det er ikke kjent om Erdogan og Merkel diskuterte det tyrkiske forbudet mot at å besøke Incirlik-flybasen i Tyrkia. Tyrkia har ilagt forbud mot at tyske politiske delegasjoner kan få besøke militærbasen. Dette er et svar på et vedtak i den tyske nasjonalforsamlingen i mai der det heter at armenerne ble utsatt for folkemord i regi av Det osmanske riket mellom 1915 og 1916.

Tyrkiske myndigheter vedkjenner seg at mange armenere ble drept, men vil ha seg frabedt at man bruker ordet folkemord. Fredag uttalte tyske myndigheter at vedtaket ikke er juridisk bindende.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MØTTE ERDOGAN: Tysklands statsminister Angela Merkel ankom søndag Hangzhou i Kina for å delta på G20-toppmøtet.

IMF: – Dødelig miks

IMF-sjef Christine Lagarde mener verdensøkonomien nå står ovenfor en potensielt dødelig miks av lav vekst over lang tid, og økende klasseskiller.

– Sist verdensøkonomien var så svak over så lang tid var på tidlig 1990-tallet, advarer hun.

Obamas fokus under møtet er rettet mot få bevegelse i klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i desember i fjor.

Lørdag morgen har den kinesiske presidenten Xi Jinping ratifisert klimaavtalen etter møter med Barack Obama. Scenen er nå satt for at de to presidentene skal annonsere Kinas fropliktelse til klimaavtalen under G20-møtet.

Les også

Norsk EU-motstand stabil etter brexit

Les også

Kraftig oppgang i handelen i Storbritannia

Les også

IMF-sjef advarer mot lavvekst-felle

Publisert:
Gå til e24.no