IMF: – Hellas trenger gjeldslettelse

Hellas trenger lettelser i håndteringen av den enorme gjeldsbyrden, gjentar IMF.

Den greske nasjonalforsamlingen har trosset protester og vedtatt nye økonomiske reformer i håp om at det skal frigi nye lånemidler fra EU og IMF.

Foto: Michalis Karagiannis Reuters
  • NTB
Publisert:

– Gjennomføringen av gjeldslettelser bør fullføres innen utgangen av neste programperiode, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i en ny rapport om den greske gjeldssituasjonen.

Hellas' statsgjeld er på hele 180 prosent av brutto nasjonalprodukt. Men mens IMF krever lettelser, er EU-landet Tyskland svært skeptisk til å starte en slik diskusjon før grekerne har gjennomført reformkravene.

Den greske nasjonalforsamlingen vedtok sent søndag kveld flere omstridte reformer for å innfri kravene fra kreditorene i EU og IMF. Lederne i Aten håper det skal være nok til at finansministrene i eurosonen tirsdag gir grønt lys til en ny låneutbetaling.

– Jeg håper og tror på en avtale på euromøtet, sier EUs økonomikommissær Pierre Moscovici ifølge AFP.

Godtar innsparinger

Hellas trenger en ny utbetaling fra det 86 milliarder euro store låneprogrammet før sommeren, for da forfaller over 3 milliarder euro i avdrag til betaling. Det er bare et år siden forrige gang landet var nær å gå fallitt.

I tillegg til å vedta nye reformer som skal bedre budsjettbalansen, gikk de greske folkevalgte søndag med på IMFs krav om en «tilleggsplan» med nye innsparinger om målet om et primært budsjettoverskudd på 3,5 prosent ikke nås etter planen i 2018.

Flere artikler

  1. Ny dragkamp om Hellas' enorme gjeld

  2. Gresk pensjons- og skattereform vedtatt

  3. Bloomberg: Hellas kan få 11 milliarder euro i nye lån i morgen

  4. Annonsørinnhold

  5. «3,5 prosent» er den djevelske greske detaljen

  6. – Vi må unngå en het, gresk sommer