178.000 nye jobber i USA

Det ble skapt 178.000 jobber utenom landbruket i USA i november, noe mindre enn forventet. Men ledigheten på 4,6 prosent er den laveste siden 2007.

RIKTIG VEI: USAs arbeidsledighet falt til 4,6 prosent i november, det laveste nivået siden 2007. Tallene fra USAs arbeidsmarked blir sett på som et viktig mål på veksten i landet. Bildet viser arbeidere på Fiat Chrysler Automobiles anlegg i Sterling Heights i Michigan.
Publisert:

Dette fremgår i den månedlige arbeidsmarkedsrapporten «Nonfarm payrolls» – ofte omtalt som «månedens viktigste tall».

Det var på forhånd ventet 180.000 nye jobber, ifølge Dow Jones Newswires.

Arbeidsledigheten falt med 0,3 prosentpoeng til 4,6 prosent i november. Det er den laveste ledigheten siden 2007, ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics, eller BLS.

Samtidig ble oktober-tallet nedjustert til 142.000 jobber, fra et rapportert tall på 161.000 jobber.

Tror på renteøkning

– Med denne rapporten er jeg overbevist om den amerikanske sentralbanken gjennomfører renteøkningen i desember som man har snakket om, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Han sier at sysselsettingsrapporten for november ikke var spesielt sterk, men omtrent som ventet.

– Hvis denne rapporten hadde vært veldig svak, så kunne sentralbanken utsatt renteøkningen, men denne rapporten setter spikeren i kista for det, sier Bruce.

Bruce sier at jobbveksten på 178.000 var som ventet, men at ledigheten falt overraskende mye.

– Men den nedgangen skyldes først og fremst en svak utvikling i arbeidstilbudet. Det betyr at det er færre som kommer ut på arbeidsmarkedet av de som trakk seg ut tidligere (ga opp å søke jobb, journ.anm.), sier Bruce.

– Arbeidsledigheten i USA er nå på normalen av det vi har sett historisk, om ikke noe på nedsiden av det nivået, legger han til.

Flere helsejobber

Det er 7,4 millioner registrerte arbeidsledige i USA, 387.000 færre enn måneden før, ifølge BLS.

Det ble særlig skapt jobber innen servicesektoren og i helsevesenet. Servicesektoren skapte 63.000 nye jobber, helsevesenet 28.000 nye jobber, og bygningssektoren 19.000 jobber.

LAVERE LEDIGHET: Dette er den månedlige arbeidsledigheten i USA fra 2006-2016.

I gjennomsnitt er det blitt skapt 180.000 nye jobber i måneden så langt i år, mot et snitt på 229.000 nye jobber per måned i fjor.

Lønnen falt

Timelønnen er bortimot uendret, ned 3 cent til 25,89 dollar (218,39 kroner), ifølge arbeidsdepartementet. Det kommer etter en økning på 11 cent per time i oktober.

Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce ser på lønnsutviklingen i november som svak. Lønningene har lenge stått stille i USA, men har de siste tiden vist tegn til å øke.

– I november melder de om et fall i lønnsutviklingen, og det viktigste poenget er at lønningene stiger lite i USA sammenlignet med den overordnede utviklingen vi ser i arbeidsmarkedet, sier Bruce.

Markedsutslagene på arbeidsmarkedstallene var marginale. Ifølge DNB Markets steg amerikanske statspapirer med 10 års løpetid med 0,01 prosent, mens dollaren steg 0,2 prosent mot euro.

– Alt skulle nå ligge til rette for heving på rentemøtet 14. desember, skriver Knut Magnussen i DNB Markets i en kommentar.

– Sysselsettingsveksten holder seg godt oppe, selv om den er noen mer moderat enn den har vært de siste årene. Ledigheten har kommet langt ned, mens lønnsveksten fortsatt er moderat, skriver han.

Publisert:
Gå til e24.no