Paven etterlyser økonomisk verdensledelse

Pave Benedict XVI mener krisen bør løses ved å tenke nytt, og ved strengere regulering.

VIL HA MER KONTROLL: Frie markedskrefter har svært uheldige konsekvenser, mener paven.

TONY GENTILE
  • E24
Publisert:,

Paven etterlyser tirsdag en internasjonal myndighet som skal lede verdensøkonomien ut av krisen.

- Det er et akutt behov for en holdbar verdenspolitisk myndighet, slik min forgjenger John XIII foreslo for noen år siden, fastslår Benedict i et rundskriv tirsdag, ifølge Reuters.

Her argumenterer paven for større grad av markedskontroll under tittelen "Charity in Truth", som Vatikanet har valgt å publisere samtidig som G8-møtet blir avholdt i Italia.

Oppgaven til en slik myndighet bør først og fremst være å lede verdensøkonomien, gjenopplive økonomiene som er rammet av krisen, unngå ytterligere forverring av den nåværende krisen, og hindre flere ubalanser.

For at enheten skal være effektiv må den være universelt anerkjent, og besitte effektive sanksjonsmidler, fremholder han.

Økt regulering

Videre oppfordrer han makthavere til å tenke nytt rundt økonomiens oppbygning. Mye kan læres ved å se på hvordan finanskrisen har påvirket både rike og fattige nasjoner, ifølge paven.

- Den nåværende krisen forplikter oss til å planlegge alt på nytt, til å opprette nye regler for oss selv. Vi må oppdage nye former for forpliktelse, sier Benedict.

Det bør også bli større grad av statlig regulering på nasjonalt nivå, for å trekke verden ut av den nåværende krisen, samt for å unngå gjentakelse, mener han.

Kontroversiell

Skrivet, ventes å provosere konservative, ettersom det retter et kritisk søkelys mot uregulert kapitalisme og frie markedskrefter.

Friheten markedet tillater har ifølge Benedict gitt rom for "gjennomgående destruktivt" misbruk av systemet.

Han påpeker at enhver økonomisk beslutning har moralske konsekvenser. Derfor etterlyser han også større grad av omfordeling fra myndighetenes side, for å hjelpe dem som er hardest rammet av krisen.

Les flere økonominyheter på E24

Her kan du lese mer om

  1. Finanskrisen

Flere artikler

  1. Krugman tror det verste er over

  2. Handelsbanken: – Åpenbar resesjonsfare for norsk økonomi

  3. Nedstengning kan være starten på to fastlåste år for Donald Trump

  4. Annonsørinnhold

  5. Turistnæringen i frykt

  6. Norges Bank advarer mot store banktap