Stormaktenes handelskrig

Forvirring om handelskrigen demper markedet

Både USA og Kina har bekreftet at de planlegger å gå tilbake på noen av tollene i handelskrigen, men interne uenigheter i Det hvite hus skaper forvirring i markedet.

Jason Lee / X01757
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Torsdag uttalte en kinesisk talsperson at USA og Kina skal ha blitt enige om å gå tilbake på noen av tollene på hverandres varer, og at partene har hatt «konstruktive» samtaler om en såkalt «fase en»-avtale de siste par ukene.

Siden har Larry Kudlow, Donald Trumps økonomiske rådgiver, bekreftet fremdriften i samtalene overfor Bloomberg, og la til:

– Dersom det er en fase en-avtale, kommer det til å bli avtaler om toller og konsesjoner.

Samtidig har Kellyanne Conway, også en av presidentens rådgivere, uttalt at Trump er «urolig» for å signere avtalen, der forhandlingene fremdeles pågår, og tid eller sted for signeringen foreløpig ikke er satt.

På den andre siden har en tredje rådgiver i Det hvite hus, Peter Navarro, sådd tvil om avtalen i et intervju med Fox Business.

– Det ikke for øyeblikket ikke er noen avtale om å fjerne de eksisterende tollene som en betingelse for fase en-avalen. Den eneste personen som kan ta den avgjørelsen er president Donald J. Trump. Så enkelt er det, sier Navarro.

Interne uenigheter

En mulig avtale om å gå tilbake på noen av tollene på kinesisk import skal også ha møtt motstand innad i Det hvite hus, ifølge Reuters.

De amerikanske tollene, som til sammen er verdt milliarder av dollar, har vært et av de mest sentrale våpnene i handelskrigen med Kina. Tanken på å fjerne dem, og dermed gi opp en viktig del USAs innflytelse og makt i konflikten, skal ikke ha blitt godt mottatt i deler av Det hvite hus, skriver nyhetsbyrået.

Ifølge nyhetsbyråets kilder var tollene ikke en del av fase en-avtalen da Donald Trump og Lie Hu tok hverandre i hendene i oktober.

Usikkerhet demper markedet

Forvirringen rundt avtalen og tollene bidrar til å dempe stemningen i det internasjonale markedet fredag morgen.

Utviklingen er blandet på de asiatiske børsene, der Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned 0,66 prosent, mens Shanghai-børsen er tilnærmet uendret.

Samtidig er oljeprisen svakt ned for dagen, i skrivende stund 0,37 prosent til 62,12 dollar fatet. Det er omtrent ti cent under prisnivået ved stengetid på Oslo Børs dagen før.

– Oljen er på pause mens investorene venter på flere detaljer om handelssamtalene, sier strateg Stephen Inners ved AxiTrader til Reuters.

I løpet av uken har også Opec-general Mohammad Barkindo uttalt at han er mer optimistisk til utsiktene for 2020 på grunn av mulige positive utfall i handelskrigen. Det vil i så fall begrense behovet for produksjonskutt.

Kommentaren «skremmer markedet, spesielt i møte med lagerbyggingen i USA som tilsynelatende aldri slutter,» sier strateg Inners til Reuters.

Les også

USA og Kina skal være enige: Trapper ned tollene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. Handelskrig
 3. USA
 4. Kina
 5. Larry Kudlow
 6. Donald Trump
 7. Det hvite hus

Flere artikler

 1. Trump sier han ikke har godkjent å trappe ned på Kina-toller

 2. Trump sier første steg i en handelsavtale med Kina er nær

 3. Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

 4. Annonsørinnhold

 5. Politico: Ventes at Trump vil utsette biltollen i seks måneder

 6. Brått børsfall i Europa – handelshåpet visner