Forvirring om handelskrigen demper markedet

Både USA og Kina har bekreftet at de planlegger å gå tilbake på noen av tollene i handelskrigen, men interne uenigheter i Det hvite hus skaper forvirring i markedet.

Jason Lee / X01757
Publisert:

Torsdag uttalte en kinesisk talsperson at USA og Kina skal ha blitt enige om å gå tilbake på noen av tollene på hverandres varer, og at partene har hatt «konstruktive» samtaler om en såkalt «fase en»-avtale de siste par ukene.

Siden har Larry Kudlow, Donald Trumps økonomiske rådgiver, bekreftet fremdriften i samtalene overfor Bloomberg, og la til:

– Dersom det er en fase en-avtale, kommer det til å bli avtaler om toller og konsesjoner.

Samtidig har Kellyanne Conway, også en av presidentens rådgivere, uttalt at Trump er «urolig» for å signere avtalen, der forhandlingene fremdeles pågår, og tid eller sted for signeringen foreløpig ikke er satt.

På den andre siden har en tredje rådgiver i Det hvite hus, Peter Navarro, sådd tvil om avtalen i et intervju med Fox Business.

– Det ikke for øyeblikket ikke er noen avtale om å fjerne de eksisterende tollene som en betingelse for fase en-avalen. Den eneste personen som kan ta den avgjørelsen er president Donald J. Trump. Så enkelt er det, sier Navarro.

Interne uenigheter

En mulig avtale om å gå tilbake på noen av tollene på kinesisk import skal også ha møtt motstand innad i Det hvite hus, ifølge Reuters.

De amerikanske tollene, som til sammen er verdt milliarder av dollar, har vært et av de mest sentrale våpnene i handelskrigen med Kina. Tanken på å fjerne dem, og dermed gi opp en viktig del USAs innflytelse og makt i konflikten, skal ikke ha blitt godt mottatt i deler av Det hvite hus, skriver nyhetsbyrået.

Ifølge nyhetsbyråets kilder var tollene ikke en del av fase en-avtalen da Donald Trump og Lie Hu tok hverandre i hendene i oktober.

Usikkerhet demper markedet

Forvirringen rundt avtalen og tollene bidrar til å dempe stemningen i det internasjonale markedet fredag morgen.

Utviklingen er blandet på de asiatiske børsene, der Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned 0,66 prosent, mens Shanghai-børsen er tilnærmet uendret.

Samtidig er oljeprisen svakt ned for dagen, i skrivende stund 0,37 prosent til 62,12 dollar fatet. Det er omtrent ti cent under prisnivået ved stengetid på Oslo Børs dagen før.

– Oljen er på pause mens investorene venter på flere detaljer om handelssamtalene, sier strateg Stephen Inners ved AxiTrader til Reuters.

I løpet av uken har også Opec-general Mohammad Barkindo uttalt at han er mer optimistisk til utsiktene for 2020 på grunn av mulige positive utfall i handelskrigen. Det vil i så fall begrense behovet for produksjonskutt.

Kommentaren «skremmer markedet, spesielt i møte med lagerbyggingen i USA som tilsynelatende aldri slutter,» sier strateg Inners til Reuters.

Les også

USA og Kina skal være enige: Trapper ned tollene