Dette skjer denne uken: Boligpriser og viktige USA-tall

Handelsbankens Marius Gonsholt Hov mener det som gjerne blir omtalt som «månedens viktigste tall» blir spesielt viktig neste fredag. Her hjemme vil trolig boligprisene for juli få stor oppmerksomhet.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov følger den økonomiske utviklingen i Norge og USA tett.

Cicilie S. Andersen
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Det ligger an til en interessant uke for dem som følger den økonomiske utviklingen tett. Uken er nemlig fylt opp med flere viktige indikatorer som tar temperaturen på økonomien, tall over norske boligpriser og svært viktige arbeidsmarkedstall fra USA.

– Det er nok boligpristallene som kommer på onsdag som vil få mest oppmerksomhet her hjemme, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Venter prisvekst

Da bransjeorganisasjonen Eiendom Norge la frem statistikken over boligpriser for juni, viste tallene en nominell vekst på 0,8 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner var oppgangen på ett prosent.

– Vi kan nok fort se en sesongjustert prisvekst på over ett prosent. Kanskje enda sterkere i Oslo, sier Handelsbanken-økonomen.

Han mener mye tyder på at det er et godt driv i boligmarkedet på kort sikt. Nordmenn har fortsatt å sende boligprisene oppover.

– Vi så en liten coronaeffekt helt til å begynne med, men det fallet ble hentet inn relativt raskt. Renten er på historisk lave nivåer, og det er nok en viktig faktor i dette regnestykket, sier han.

Les på E24+

Ekspertenes boktips til deg som vil lykkes på Børsen

Viktige jobb-tall

Hov trekker frem det som gjerne blir omtalt som «månedens viktigste tall», grunnet betydningen den har for verdens finansmarkeder.

«Nonfarm payrolls» er et nøkkeltall som viser hvor mange nye jobber som ble skapt i den amerikanske økonomien – utenfor landbruket – måneden i forveien. Eller hvor mange jobber som forsvant. Landbruket er ekskludert fra statistikken.

– Det så ut som amerikansk økonomi var veldig raskt på vei igjen, men det har kommet signaler på at veksten begynner å bremse igjen, grunnet økt coronasmitte og mer restriksjoner, sier Hov.

Bildet viser to amerikanere som studerer en oppslagstavle med jobbannonser.

CHRIS HONDROS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Estimatene fra økonomer og analytikere som følger amerikansk økonomi, spriker, ifølge Hov.

Estimater innhentet av Bloomberg viser at noen utvalgte økonomer i snitt at tallet vil ende på 1,43 millioner. DNB Markets skriver i en oppdatering at de på sin side venter at tallet ender på 4,8 millioner.

Seniorøkonomen trekker også frem at antallet nye dagpengesøkere i USA («initial claims») har økt de siste ukene.

– Det er også en indikasjon på at jobbveksten har begynt å dabbe av, sier Hov.

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
  2. Marius Gonsholt Hov
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Sentralbanker og innkjøpssjefer i fokus

  2. Boligprisoppgang og rekordomsetning i juli

  3. Dette skjer denne uken: Regionalt Nettverk og Fed-beslutning

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterke boligpriser kan bane vei for tidligere renteoppgang

  6. Dette skjer denne uken: Rentemøte, krisepakke og smitteutvikling