I dag kan Boris ta over: DNB frykter «mye ståhei»

Tirsdag kan Boris Johnson bli utropt som ny leder for det konservative partiet og kommende britisk statsminister, etter en avstemning blant partimedlemmene.

KAN TA OVER: 55 år gamle Alexander Boris de Pfeffel Johnson trakk seg som utenriksminister i Theresa Mays regjering etter uenighet om brexit. Tirsdag blir han trolig utropt ny leder i det konservative partiet etter kamp mot dagens utenriksminister Jeremy Hunt. Den som vinner tar også over jobben som statsminister i Storbritannia.
Publisert: Publisert:

Kampen om ledervervet og statsministerjobben har i innspurten stått mellom Londons tidligere ordfører Boris Johnson og landets utenriksminister Jeremy Hunt.

Theresa May varslet i juni sin avgang som partileder og statsminister, etter flere år med mislykkede forsøk på å forhandle frem en akseptabel utgang fra EU for britene, og etter at parlamentet flere ganger har avvist hennes overgangsavtale med EU.

«Meningsmålinger blant tilhengere av det konservative partiet peker mot en klar seier til Johnson», skriver Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en kommentar tirsdag.

Hun tror ikke det vil få noen store markedsutslag hvis Johnson blir utropt til vinner.

«Det vil nok ikke komme som noen overraskelse på markedene om Johnson kunngjøres som valgvinner i dag», skriver Fjære.

«Men, om noe, vil utfallet øke sannsynligheten for en hard Brexit og mye ståhei på veien dit, noe som alt annet likt vil være negativt for britisk økonomi og dermed heller ingen god nyhet for pundet», skriver hun.

Det er ventet at Theresa May formelt vil trekke seg som statsminister onsdag. Flere statsråder vil trekke seg fra regjeringen hvis Johnson blir ny partileder og statsminister, inkludert finansminister Philip Hammond og justisminister David Gauke.

«Grunnen til dette er nok blant annet Johnsons innstilling til å levere Brexit 31. oktober uansett; «do or die, come what may»», skriver Fjære.

Åpner for «hard brexit»

Johnson har nemlig lovet at Storbritannia skal ut av EU innen 31. oktober, som er den siste fristen EU og britene har blitt enige om, selv om det kan innebære at britene må forlate handelsblokken uten noen overgangsavtale med EU.

«Hunt har på sin side sagt at han også er forberedt på å forlate EU uten noen avtale 31. oktober, men at han er åpen for å utsette fristen noe videre om det er nødvendig for å få på plass en utmeldelsesavtale», skriver DNB-analytikeren.

Uten en overgangsavtale frykter mange en uryddig brexit som kan ramme både Storbritannia, EU og tredjeland som Norge ved at mengder av handelsregler og tollsatser endres over natten.

Les mer: Stresstest: Britisk «no deal» betyr årelang resesjon

Les også

Stresstest: Britisk «no deal» betyr årelang resesjon

Norske bedrifter kan rammes

Det er viktig for norske bedrifter å være forberedt hvis det blir en uryddig britisk utgang fra EU, sa NHOs internasjonale direktør Tore Myhre til E24 mandag.

– Ikke minst er det viktig å sjekke hvordan en hard brexit vil påvirke bedriftene de er leverandører eller underleverandører til, sa Myhre.

Han peker på at britene ved en «hard brexit», eller utgang av EU uten overgangsavtale, mister tilgangen til det indre markedet i EU, at reglene til EU ikke lenger vil gjelde og at det trolig vil bli et kaos av trailere som skal inn og ut av Storbritannia.

– Signalene fra Johnson er at han ikke har en realistisk tilnærming til brexit, ved at de kan få i både pose og sekk. Vi håper både han og EU klarer å finne en løsning, det verste som kan skje er om de går ut av EU uten en avtale. Da er det bedre med en utsettelse, sier Myhre.

Publisert:

Her kan du lese mer om