Tyrkia avviser at USA får bruke flybase

Tyrkiske tjenestemenn avviser at det er inngått en avtale om at USA kan bruke en flybase sør i landet til å angripe opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Syria.

BOMBER IS: En F-18E Super Hornet som deltar i bombingen av terroristene i IS i Irak og Syria.
Publisert: Publisert:

– Det er ingen ny avtale med USA om Incirlik, sier en ikke navngitt tjenestemann til nyhetsbyrået AFP. Han oppgir at forhandlingene fortsetter, og at Tyrkia står fast på sine krav.

Flybasen Incirlik ligger rundt 150 kilometer fra grensa til Syria.

De to landene er imidlertid enige om at tyrkiske militærbaser skal kunne brukes til trening av moderate syriske opprørere, opplyser kilder ved statsministerens kontor i Istanbul. Men kildene sier ingenting om hvem som skal trene opprørerne, og hvor det eventuelt skal foregå, ifølge Reuters.

– Grønt lys

Uttalelsene kommer etter at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice hevdet at Tyrkia har gitt grønt lys til at den USA-ledede koalisjonen kan bruke tyrkiske militærbaser til å gjennomføre operasjoner i Irak og Syria.

USA ønsker at Tyrkia skal delta mer aktivt i kampen mot IS og at amerikanske fly skal få mulighet til å bruke tyrkiske baser, som ligger mye nærmere Irak og Syria enn hangarskipene i Persiabukta og baser USA bruker i Emiratene, Kuwait og Qatar.

Ikke minst er Tyrkia blitt utsatt for sterkt press fra verdenssamfunnet for å bidra til forsvaret av den syriske grensebyen Ayn al-Arab, som kurderne kaller Kobani, og som har vært under angrep av store IS-styrker i flere uker.

Kamper i Kobani

En ledende kurdisk tjenestemann sa søndag at amerikanske flyangrep rundt Kobani har vært svært nyttige, samtidig som USA meldte om «noe framgang» mot IS-ekstremistene i området.

– Sammenstøtene i dag har ikke vært like kraftige som de var i går, og de siste flyangrepene var svært nyttige, sa Kobani-administrasjonens utenriksansvarlige Idriss Nassan søndag.

Han sa at de kurdiske styrkene som forsvarer byen, er på samme steder som de var dagen før, og at de forsøkte å presse IS-styrkene tilbake. Men han ønsket seg bedre samordning med den USA-ledede koalisjonen.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier at de kurdiske styrkene hadde rykket fram nordøst i byen, mens IS-krigerne benyttet seg av en pause i bombingen til å gjenoppta sine artilleriangrep mot byens sentrum. Ifølge SOHR har IS-styrkene lidd tunge tap i Kobani det siste døgnet.

Hardt press i Irak

I Irak er regjeringsstyrkene under sterkt press fra IS, og i Anbar-provinsen ble politisjefen drept av en bombe på veien mellom Bagdad og grensa til Syria.

Lenger nord gikk IS-styrker igjen til angrep på regjeringshæren og sunnimuslimske stammestyrker som er alliert med regjeringen i Baiji, der det er et stort oljeraffineri.

I Manchester i England samlet hundrevis av mennesker seg til en minnehøytidelighet i en moske for Alan Henning, den britiske hjelpearbeideren som ble kidnappet og halshogd etter å ha reist til Syria for å delta i hjelpearbeidet.

Drapet på Henning førte til rasende reaksjoner blant muslimer i Storbritannia, moderate så vel som konservative, og han ble holdt fram som en helt under minneseremonien.

Les også:

IS nærmer seg syrisk grensebyTyskland planlegger å utvide sitt militære bidrag i IrakAngrep mot IS-kontrollerte oljeraffinerier i SyriaEU advarer om islamistiske hevnangrep i Europa

Publisert: