NICK LEESONS NYE LIV: Nye nederlag for milliardbedrager

Våren kunne startet bedre for Nick Leeson. Først fikk stjernestatusen som banksvindler en smell da en franskmann slo den gamle rekorden hans med god margin. Nå opplever det irske fotballaget hans det ene sviende tapet etter det andre.

 • TORBJÖRN TENFÄLT
Publisert:

På midten av 1990-tallet rotet Nick Leeson bort 8,5 milliarder kroner og torpederte ærerike Barings Bank. I dag er han administrerende direktør for den irske førstedivisjonsklubben Galway United. For ti år siden var det Leeson som rotet det til og dro arbeidsgiveren ned i gjørma - nå må han selv rydde opp i en klubb som ligger sist i ligaen.
- Vi har akkurat sparket treneren og leter etter en erstatning, konstaterer han dystert.
Da nyheten om svindelen i den franske storbanken Societe Generale eksploderte i januar, var det mange som umiddelbart kom i tanker om Nick Leeson. Barings Bank-skandalen hadde mange likheter med tapet av nesten 40 milliarder kroner, som den 31-årige bankansatte i Paris forårsaket.
- At det skjedde forbauser meg ikke, men jeg ble overrasket over størrelsen på summen, sier Nick Leeson.
Fra høy til lav profil

I et BBC-intervju sendt direkte etter nyheten om Societe Generale, hevdet Leeson at bankene bare er interessert i å tjene penger. At handelen går for seg på en ordentlig og sikker måte, er ikke like viktig. Leeson er overbevist om at bedragerier og tap som følge av inkompetanse og uhell skjer hver dag, men at bankene mørklegger dette for ikke å uroe kunder og aksjonærer.
Økende krav til fortjeneste og kortsiktig planlegging gjør at man ikke vil ta de kostnader som bedre sikkerhetsrutiner krever, mener han.
Etter intervjuet på den britiske TV-kanalen, har Nick Leeson valgt å ligge lavt.
- Jeg forsøker å slippe å kommentere dette, sier han.
Det forrige århundrets største bedrager i bankverdenen sitter bekvemt tilbakelent på en av benkeradene på Galway Uniteds hjemmearena, Terryland Park. Storsvindleren fra Watford, noen mil nordvest for London, har fått en slags kjendisstatus, som han medgir kan ha spilt en rolle da han for snart tre år siden ble tilbudt jobben som økonomisjef i Galway United. I fjor ble han klubbdirektør.
- Jeg har alltid likt sport og kommer fra en del av England der fotballtradisjonen står sterkt, sier han.
Nick Leeson viser rundt på den nye hovedtribunen, som ble innviet med en vennskapsmatch mot Sunderland i fjor sommer. En herlig kveld, fullsatt med 5000 tilskuere, ifølge Leeson.
- Roy Keane var tilbake på irsk jord. Det var stort.
Gjeldsslave resten av livet

Terryland Park ligger i utkanten av Galway, som med sine 75 000 innbyggere er vestkystens største by. Leeson bor en knapp mil vestover mot Connemara, sammen med sin nye irske kone, hennes to barn og deres felles treårige sønn.
Nick Leeson forsikrer at han ikke har penger gjemt unna etter bankskandalen. Han ble dømt til seks års fengsel, men ble sluppet fri før tiden grunnet god oppførsel. Mens han var fengslet i Singapore, fikk Leeson kreft. Nå er han frisk og fri, men kreditorene har fortsatt et milliardkrav rettet mot ham. Han tjener en del penger på å holde foredrag, men halvparten av fortjenesten går til å betale symbolske avbetalinger på milliardgjelden. Direktørlønnen får han beholde, ettersom jobben ikke har noen kobling til skandalen.
Ung uten kontroll

Bare 25 år gammel ble Leeson utnevnt til sjef for Barings nyåpnede kontor i Singapore, og for bankens handel på Singapore International Monetary Exchange. De to posisjonene besittes vanligvis av to forskjellige personer, men denne spesielle konstruksjonen gjorde at Leeson kunne spekulere i terminer og opsjoner uten først å måtte få transaksjonene godkjenne hos sine sjefer. I begynnelsen halte han inn store fortjenester til banken, samtidig som han tjente store summer i bonus det første året.
Men vinden snudde, og da forretningene begynte å gå dårlig, skjulte han tapene på en egen konto. Selv hevder Leeson at han begynte å bruke kontoen for å gjemme mislykkede transaksjoner som en medarbeider gjorde.
- Fremgang har alltid vært min drivkraft. Å måtte fortelle noen hva som gikk feil, var mitt verste mareritt, sier han.
Nick Leeson hadde mange muligheter til å slå alarm om hvor alvorlige tapene var, men han ringte aldri til London og informerte sine sjefer. Da tapet passerte 8 milliarder kroner, forsto han at spillet var tapt. Leeson la igjen en lapp på skrivebordet med hilsenen "I'm sorry", og forlot Singapore sammen med sin daværende kone. En drøy uke senere ble han pågrepet på en flyplass i Tyskland, stilt for retten og dømt til fengsel for bedrageri. Sjefene hans fikk kritikk for manglende internkontroll, men unngikk straffansvar.
Revisjonsettersynet er i dag mer effektivt, men Nick Leeson konstaterer at mange banker fremdeles er like sårbare for bedragerier. Han håper eierne snart vil innse at det i lengden lønner seg å investere i bedre kontrollfunksjoner.
Stressfritt

Nick Leeson har gitt sin versjon av den innviklede historien rundt Barings Bank i boken Rouge Trader. Den ble også filmatisert med Ewan McGregor i rollen som Leeson. For et par år siden ga han ut en med undertittelen "Coping with stress".
- Alle behøver litt stress i livet sitt, det er bare godt for helsen. Men for mye stress er ikke bra. Da jeg satt i fengsel, delte jeg tiden inn i det jeg kunne påvirke og det jeg ikke kunne påvirke. Å bli sint over ting jeg ikke kunne påvirke, var bortkastet tid.
Snart skal Terryland Park ta imot nye motstandere, og Nick Leeson konstaterer at han ikke kan påvirke hvordan laget spiller. Hans oppgave er å finne en ny trener som kan forhindre at laget faller ut av ligaen. Leeson er merkbart presset av situasjonen, men mener at han likevel lever et godt liv på Irlands vestkyst.
- Nå har jeg en veldig helsevennlig balanse mellom arbeid og familieliv.
Store mengder kunder og ansatte forsvant når Londonbanken Barings kræsjet etter børsmegleren Leesons spektakulære og ulovlige forretninger.
- Tror du ikke det stikker noen i øynene at du er blitt klubbdirektør?
- Jeg vet at ikke alle er fornøyde med at jeg har det så bra, og alle har rett til sin mening. Men jeg fikk en ny sjanse og grep den med begge hendene, sier Nick Leeson.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mannen som veltet Englands eldste bank

 2. - Finansfolk tar mer risiko enn psykopater

 3. Slik tapte Kweku Adoboli 13 milliarder

 4. Betalt innhold

  På innsiden av Oljefondet: Tenker aksjer under julemiddagen, forteller sjelden hvor de jobber

 5. Betalt innhold

  Beskyldningene hagler mot forretnings­mannen fra Sotra. Nå jages han av kreditorer på tre kontinenter.