Greenspan innrømmer at han tok feil

USAs mangeårige sentralbanksjef Alan Greenspan innrømmet at han hadde tatt feil da han torsdag måtte stå skolerett i Kongressen.

Publisert:

Greenspan ville ikke påta seg skylden for hele finanskrisen som har rammet USA og resten av verden, men han vedgikk krisen har vist at han tok feil når han konsekvent motsatte seg regulering av noen typer finansinstitusjoner.

Han innrømmet at han var sjokkert over at pengemarkedet hadde brutt så grundig sammen og sa han trodde at bankene ut fra egeninteresse ville greie å beskytte aksjonærenes og egenkapitalen.

– De av oss som regnet med bankenes egeninteresse når det gjelder å beskytte egenkapitalen og aksjonærene, ikke minst jeg selv, er sjokkert og kan knapt tro hva vi ser, sa en ydmyk Greenspan i en høring i en kontrollkomité i Kongressen.

Feil i modellen

Han innrømmet at dette var en feil i hans modell, og at han fortsatt ikke skjønner hva som skjedde da bankene lot systemet bryte sammen.

– En avgjørende pillar i systemet med markedskonkurranse og fritt marked brøt sammen. Jeg forstår ennå ikke fullt ut hvorfor det skjedde, sa han. Men han la mye av skylden på en type derivater som fungerer som forsikring for lån.

Han måtte også innrømme at han tok feil da han avviste frykten for at den fem år lange boligprisboomen kunne utvikle seg til en spekulativ boble som ville skade økonomien når den brast. Greenspan trodde at boligprisene ikke kunne gå ned på landsbasis siden boliger var et lokalt marked.

Greenspan sa at den pågående krisen ble langt større enn noe han hadde kunnet forestille seg. Han kalte den en kredittsunami som bare skjer én gang i et hundreår, og gjorde det klart at mange må innstille seg på arbeidsløshet og vanskelige tider.

Ydmyket

Greenspan, som i alle år opptrådte som skolemester når han som sentralbanksjef orienterte Kongressen om USAs økonomi og finanser, framsto som ydmyket og forsiktig da han torsdag ble spurt ut av aggressive kongressrepresentanter.

Den demokratiske representanten og komitélederen Henry Waxman sa at det var Greenspans oppgave å se problemer i økonomien før de utvikler seg til en krise. – Når du sier at du ikke så det, er ikke det godt nok for meg, sa han og spurte Greenspan direkte om han hadde tatt feil.

Mange eksperter mener at det var Greenspans politikk med ekstremt lave renter som førte til eksplosjonen av boliglån, inkludert de såkalte subprimelånene til boligkjøpere som ikke var i stand til å betjene sine lån om rentene steg eller boligprisen sank.

Råtne lån

Det var sammenbruddet i forbindelse med de råtne lånene som førte til finanskrisen og resesjonen som alle nå venter på.

Krisen førte til at regjeringen med finansminister Henry Paulson i spissen måtte gripe inn med milliarder av dollar for å støtte banker og sprøyte likviditet inn i systemet. Kongressen vedtok motstrebende den statlige intervensjonsplanen som mange konservative betrakter som regelrett sosialisme.

Under høringen torsdag var det først og fremst demokratene som kjørte hardt mot Greenspan. Flere republikanere var mer opptatt av å legge skylden på boliglånsbankene Fannie Mae og Freddie Mac for å ha stått for en uansvarlig utlånspolitikk.

Flere saker om økonomi

Publisert:

Her kan du lese mer om