Mer makt til Kina og India i IMF

Nye regler skal gjøre Pengefondet mer rettferdig.

Publisert:

Ledelsen i Det internasjonale pengefondet støtter planene om å gi utviklingsland større innflytelse i organisasjonen.

Land som Kina, India og Brasil vil få større makt når stemmereglene i Det internasjonale pengefondet (IMF) legges om. Saudi-Arabia, Russland, Iran og Egypt er blant landene som vil miste stemmemakt dersom forslaget stemmes frem.

- Ikke omfattende nok

IMFs medlemsland skal avgjøre om forslaget skal vedtas når de kommer sammen i april. Fattige land og frivillige organisasjoner har kritisert planene for å være for lite omfattende.

IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn vedgår at planene ikke vil revolusjonere organisasjonen, men at de er viktige skritt i riktig retning.

- Avtalen er et stort skritt fremover i moderniseringen av Pengefondet, og i vårt arbeid med å tilpasse det til en dynamisk verdensøkonomi, men den er bare et første skritt, sier Strauss-Kahn, ifølge BBC.

Les også:

Betaler for stemmer

Organisasjonen har fått meget hard kritikk for å gi for stor makt til rike land. Medlemslandene har brukt halvannet år på arbeidet med å reformere stemmereglene.

Hvert land har en stemmekvote som bestemmes av landets størrelse, dets betydning for internasjonal handel ol. Denne kvoten bestemmer hvor mye penger landet må betale inn i fondet.

Denne ordningen gjør at rike land som USA har meget stor innflytelse. Av de 185 medlemslandene er det USA som med 17 prosent av stemmene har suverent størst tyngde.

- Vi laget et system for kvoter og stemmer som er mer fleksibelt, som tar hensyn til endring i over tid, sier Strauss-Kahn.

Flere økonominyheter fra E24

Publisert: