Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale

Mens Amazonas brenner, varsler Irland at de vil stemme mot en frihandelsavtale mellom EU og Mercosur hvis ikke Brasil beskytter regnskogen.

Irlands statsminister Leo Varadkar har uttalt at han er «svært bekymret for de rekordstore ødeleggelsen forårsaket av skogbranner i Amazonas i år».
Publisert:

Brasils president Jair Bolsonaro har fått internasjonal kritikk for å ikke gjøre nok for å beskytte regnskogen. Nylig stanset også Norge en overføring på 300 millioner kroner som skal bidra til å hindre avskoging.

Dersom ikke Brasil retter seg etter miljøstandarder og beskytter regnskogen, truer altså Irland med å stikke kjepper i hjulene for en handelsavtale mellom EU og det søramerikanske handelsforbundet Mercosur, skriver Irish Times.

Det er umulig for Irland å stemme for en frihandelsavtale hvis Brasil ikke oppfyller sine miljøforpliktelser, sier statsminister Leo Varadkar i en uttalelse. Han er «svært bekymret for de rekordstore ødeleggelsen forårsaket av skogbranner i Amazonas i år».

– President Bolsonaros forsøk på å legges skylden for brannen på miljøorganisasjoner er orwellsk. Hans uttalelse om at Brasil vil holde seg til Parisavtalen «inntil videre», bør få hele Europa til følge med, legger han til.

Varadkar vil bruke de to årene fram til avtalen skal godkjennes til å følge nøye med på hva Brasil foretar seg på miljøfeltet.

– Vi kan ikke si til irske og europeiske bønder at de skal bruke mindre sprøytemidler og gjødsel, dyrke mer jord og omfavne biologisk mangfold, hvis ikke vi stiller krav til miljø, arbeidsvilkår og produktkvalitet når vi inngår handelsavtaler, sier Varadkar.

Publisert:

Her kan du lese mer om