Storbritannias finansminister: Dropper skattekutt og endrer energistøtten

Storbritannias ferske finansminister Jeremy Hunt legger frem ny økonomisk plan mandag. – En u-sving uten presedens i moderne britisk politikk, skriver Bloomberg.

Publisert:

– Vi vil reversere nesten alle skattetiltakene som var i vekstplanen. I en tid hvor markedene med rette krever en forpliktelse til bærekraftige investeringer, er det ikke riktig å låne for å finansiere dette, sier den britiske finansministeren Jeremy Hunt ifølge Financial Times.

På din første arbeidsdag som landets finansminister legger Jeremy Hunt frem en ny økonomisk plan for landet, hvor han tar en u-sving på nesten alle skattekuttene i Truss’ «minibudsjett»:

  • Selskapsskatten vil øke fra 19 prosent til 25 prosent, slik Boris Johnson planla. I «minibudsjettet» foreslo Truss å stanse denne økningen.
  • Et planlagt kutt i inntektsskatten på ett prosentpoeng blir skrotet.
  • Regjeringen vil reversere planene om å kutte utbytteskatten, gjøre lønnsreform, fryse alkoholavgiften og innføre en momsfri handleordning for utenlandske besøkende.

– Dette er en u-sving uten presedens i moderne britisk politikk – en nesten fullstendig reversering av det statsminister Liz Truss gikk til valg på for bare noen måneder siden, skriver Bloomberg.

Den ferske finansministeren har også gjort en stor helomvending på regjeringens energistøttepakke, som ville ha den gjennomsnittlige strømregningen til husholdninger på rundt 2.500 pund for de neste to årene, ifølge Bloomberg. Hunt sier at støtteordningen vil forbli uendret frem til april, men at finansdepartementet vil vurdere hvordan den fungerer etter det, med sikte på å gjøre den mer målrettet.

– Det viktigste målet for landet vårt akkurat nå er stabilitet. Regjeringer kan ikke eliminere volatilitet i markedene, men de kan spille sin rolle, og vi vil gjøre det, sier Hunt.

Britiske statsobligasjoner og det britiske pundet stiger etter Hunts uttalelser.

Annonserer planen tidligere enn ventet

Hunt har i helgen vært i møter med statsminister Liz Truss og sentralbanksjefen. Mandag opplyser at han vil fremskynde noen tiltak fra regjeringens plan for finanspolitikken på mellomlang sikt (Medium-Term Fiscal Plan).

Planen var først planlagt til november, men ble fremskyndet til 31. oktober etter uro i markedene.

«Dette følger statsministerens uttalelser fredag, og ytterligere samtaler mellom statsministeren og finansministeren gjennom helgen, for å sikre at bærekraftige offentlige finanser understøtter økonomisk vekst», skriver det britiske finansdepartementet i en melding.

Den fulle planen er fortsatt ventet den 31. oktober, sammen med analyser av bærekraften i finanspolitikken fra det uavhengige Office for Budget Responsibility.

Sparket etter 38 dager

Hunt ble utnevnt til finansminister fredag, etter at Truss ga Kwasi Kwarteng sparken etter bare 38 dager som finansminister. Det skjedde etter at regjeringens foreslåtte «minibudsjett», som inneholdt store, ufinansierte skattekutt, skapte stor uro i markedene og bidro til at pundet svekket seg kraftig.

Mandag bekrefter samtidig den britiske sentralbanken at den har stanset støttekjøpene av statsobligasjoner, som de startet med 28. september.

Publisert:

Her kan du lese mer om