Putin varsler «delvis mobilisering» - kaller inn 300.000 soldater

Russlands president Vladimir Putin varsler delvis mobilisering i en TV-sendt tale onsdag morgen. – Jeg bløffer ikke, sier den russiske presidenten.

Russlands president Vladimir Putin varsler at landet vil gjennomføre delvis mobilisering.
Publisert:

Putin advarte om at Russland har atomvåpen i sin besittelse og henvendte seg til Vesten da han varslet at det ikke var en bløff.

Den «delvise mobiliseringen» skal kun gjelde de som har vært i militæret og derfor er i reservestyrkene. Det er altså ikke en allmenn mobilisering som kan gjelde hele befolkningen. Mobiliseringen begynner allerede onsdag, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Onsdag morgen varsler Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu, at 300.000 personer i reservestyrkene skal mobiliseres.

I talen sier Putin at målet fortsatt er å «frigjøre» Donbas-regionen i Øst-Ukraina, og beskytte Russlands territorielle integritet.

– Avgjørelsen er tilpasset de truslene vi møtes av. Den skal beskytte moderlandet, dets suverenitet og territorielle integritet, og sørge for sikkerheten til folket vårt og folket i de frigjorte territoriene, hevdet Putin ifølge nyhetsbyrået AP.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å sikre trygge forhold for å holde folkeavstemning, sier Putin ifølge Sky News.

Dette er den første TV-sendte talen til Putin siden 24. februar, da han talte i forbindelse med begynnelsen av invasjonen av Ukraina.

Talen ble holdt dagen etter at de okkuperte territoriene i Kherson og Zaporizjzja og de russiskstøttede separatistene i Donetsk og Luhansk hevdet at de skal holde folkeavstemninger om å slutte seg til Russland 23.–27. september.

Vestlige land varslet allerede tirsdag kveld at de ikke vil anerkjenne resultatet av disse folkeavstemningene.

Publisert:
Gå til e24.no