EU tror resesjon kan unngås: Venter økonomisk vekst i 2023

Mandag la EU-kommisjonen sine prognoser for utviklingen i den internasjonale økonomien fremover.

Publisert:

Inflasjon, krigen i Ukraina og høye energi-priser preger den europeiske økonomien. Og slik vil det fortsette, tror EU-kommisjonen. Likevel er de smått optimistisk.

– EU-økonomien gikk inn i 2023 på en bedre måte enn ventet, skriver kommisjonen i en pressemelding.

Les på E24+

Innleid på Equinor-prosjekt fikk attest på arbeid hun ikke gjorde

Venter vekst

I de ferske tallene kommer det frem at det er ventet en økonomisk vekst å 0,8 prosent i år. Videre er det ventet en vekst på 1,6 prosent inn i 2024.

Kommisjonen peker videre på at prisnivået på gass har begynt å stabilisere seg etter Russlands invasjon av Ukraina for et snaut år siden. I tillegg kan Kinas gjenåpning etter tre år med strenge coronatiltak påvirke eksporten fra Europa positivt.

Kan påvirke norske renter

Disse faktorene holder presset oppe mot den europeiske sentralbanken. Der har renteforventningene tatt seg ytterligere opp den siste uken. Rentemarkedet priser nå rentetoppen i eurosonen til 3,5 prosent.

Dette kan isolert sett bidra til å løfte renteutsiktene også her hjemme.

I mars er det ventet at Norges Bank hever styringsrenten med 0,25 prosent.

Prognosene viser også at det er ventet BNP-fall i den svenske økonomien, som den eneste i unionen:

Venter inflasjonsnedgang

De spår også en svak inflasjonsnedgang fra 9,2 prosent til 6,4 iløpet av året. Inflasjonstallene har falt tre måneder på rad, mens de venter at kjerneinflasjonens topp ennå ikke er nådd.

Til sammenligning var fredagens inflasjonstall her hjemme på 6,9 prosent, med en kjerneinflasjon på 6,4.

– Vi står fremdeles overfor mange utfordringer, så dette er ikke tiden for å hvile. Vi har så vidt unngått en resesjon, sier Valdis Dombrovskis, økonomisk visepresident i EU.

Da kommisjonen la frem sine spådommer for 2023 i november i fjor, var det ventet en økonomisk vekst på 2,3 prosent. Da var anslaget nedjustert fra 2,8 prosent for EU som helhet og 2,7 prosent for eurosonen i vinterprognosen.

Kommisjonen melder også at arbeidsledighetstallene i Europa er rekordlave.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at EU-kommisjonen ventet en økonomisk vekst på 6,4 prosent i år. Det riktige er en vekst på 0,8 prosent. Tallet ble rettet klokken 10.12.

Publisert:

Her kan du lese mer om