Dette skjer denne uken: – Tallene er preget av pandemien

Denne uken er det knyttet spenning til andelen nye kvinner i arbeidsmarkedet i USA, mener Jan Ludvig Andreassen. Samtidig kommer sjeføkonomen med råd til ferske investorer.

TROR PÅ AKSJER: Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, tror aksjemarkedene vil fortsette å stige i tiden som kommer.
Publisert:

– Det kommer en del makrotall og nyheter denne uken, og jeg tror de norske tallene kan bli interessante, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.

Han tror tallene fra detaljhandelen i mai, som var «den første store åpningsmåneden», kan få store utslag – men han medgir at tallene vil være preget av pandemien.

– Alle tallene som kommer denne uken vil være preget av pandemien, så jeg tror ikke det betyr så mye nå. Det gjelder til en viss grad for de utenlandske tallene også, forklarer han.

Venter kredittfall

Det neste Andreassen vil følge med på er kredittindikatoren for mai. Der regner sjeføkonomen med et fall i kredittveksten fra 4,8 i april til 5,0.

– Kredittmarkedet i mai i fjor gikk til værs, da måtte man virkelig kjøre på for å klare seg, men utslaget nå vil nok være en baseeffekt på grunn av pandemien.

Kredittindikator for mai publiseres av SSB på onsdag klokken 08.00.

Ellers venter Andreassen sterke PMI-tall globalt, men også for Norge når tallene legges fram på torsdag.

– Med en oljepris over 70 dollar i kombinasjon med høye råvarepriser forventer jeg gode tall denne måneden.

Les også

Finansdepartementet og Redaktørforeningen ønsker mer åpenhet om kontantstøtte

«Store mistilpasninger i arbeidsmarkedet»

Internasjonal er det duket for «månedens viktigste tall» på fredag.

Da kommer sysselsettingstallet, «nonfarm payrolls», som forteller hvor mange nye jobber som ble skapt utenfor landbruket i USA foregående måned. Estimatet er på 700.000 nye jobber, men det har vært skuffende tall de to siste månedene, mener Andreassen.

– I det amerikanske arbeidsmarkedet er det rundt ni millioner som står utenfor, mens det er ni millioner ledige stillinger. De finner ikke hverandre, og det tyder på uvanlig store mistilpasninger i arbeidsmarkedet, sier han, og legger til:

– Vi har aldri vært borti lignende.

Andreassen forteller at man under fredagens tallslipp vil se etter tegn til normalisering, men påpeker at det den viktigste informasjon ligger i detaljene, ikke overskriftene. Særlig ser han etter bevegelser i antall kvinner i arbeid.

– Sist var det nedgang i kvinner, noe som kan ha vært på grunn av stengte skoler og at de ofret seg for familien i pandemiåret. Hvis det nå kommer masse kvinner tilbake i arbeidsmarkedet i mai, så er det tegn på normalisering.

Les også

Øker kapitalkravet til bankene

– Ikke surr med krypto

På spørsmål om bevegelser i kapitalmarkedene fra E24 velger Eika-økonomen å innta et lengre perspektiv. Han tror lange renter, som den tiårige amerikanske statsobligasjonen, vil «falle markert frem mot september».

– Det skjer ingenting, det er ingen drivere som kommer til å endre amerikansk pengepolitikk i denne perioden. Så lenge folk ikke orker å tape penger hver dag på å vedde penger mot den lange staten, så vil vi få et betydelig fall i lange renter, mener han.

Andreassen trekker frem tre viktige trender gjennom sommeren, høsten og neste år:

  • Lavere markedsrenter (fallende, lange obligasjoner)
  • Sterkere aksjemarkeder (Andreassen anbefaler å se til hovedindeksene)
  • Sterkere norsk krone (9 kroner eller lavere målt mot euro)

Vi kan få samme utvikling i aksjemarkedet, mener Andreassen, som trekker frem råvareprisene som en mulig driver av nye børsrekorder.

– Det er det nye i vår tid. Privat sektor drukner likviditet, mens bankene har for mye kapital, forteller sjeføkonomen, og utdyper:

– Med mangel på gode prosjekter vil investorene lete desperat etter nye, gode prosjekter, og det vil drive børsene høyere.

Les på E24+

Kronekursen er jokeren for kommende rentehopp

Han kommer også med følgende praktiske råd til nye investorer.

– Jeg anbefaler at folk holder seg på hovedlisten, ikke invester i kryptovaluta og småselskaper.

– Hva er galt med kryptovaluta?

– Jeg definerer ikke krypto som en finansiell aktiva, det blir mer som pins, gamle oljemalerier eller frimerker, jeg anbefaler å ikke surre med det. Det gir hverken renter, husleie eller reinvestering av tilbakeholdt overskudd, i motsetning til rentepapirer, eiendom og børsnoterte selskaper, utdyper sjeføkonomen.

Les også

Kraftig fall i bitcoinutvinning etter Kina-forbud

Publisert:
Gå til e24.no