El Salvador eier bitcoin verdt over 68 millioner dollar

Landet kjøpte ytterligere 420 bitcoin onsdag kveld. Den lille republikken i Mellom-Amerika er så langt alene om gjøre kryptovalutaen til lovlig betalingsmiddel.

El Salvador gjorde det lovlig å betale med bitcoin tidligere i år, og har siden investerer i kryptovalutaen flere ganger.
Publisert: Publisert:

Kryptovalutaen har vært over en verdi på 63.000 amerikanske dollar for én bitcoin denne uken, men onsdag og natt til torsdag var verdien nede rundt 59.000 dollar.

Da kastet El Salvadors president Nayib Bukele seg rundt.

Onsdag kveld norsk tid skrev han på Twitter at landet har kjøpt ytterligere 420 bitcoin. Investeringen er verdt nesten 25 millioner dollar, ifølge Reuters.

– Ventetiden var lang, men verdt det. Vi kjøpte akkurat på bunn, skrev han først.

Én time senere skrøt han av at investeringen allerede hadde lønnet seg.

Det betyr at El Salvador eier bitcoin verdt nesten 68,5 millioner dollar, som tilsvarer over 570 millioner norske kroner.

Etter det siste innkjøpet sitter landet på totalt 1.120 bitcoin, ifølge offisiell tall. Torsdag kl. 13 er én bitcoin verdt rundt 61 000 dollar.

El Salvadors president Nayib Bukele har handlet inn bitcoin flere ganger den siste tiden.
Les også

El Salvador bruker vulkansk energi til å utvinne Bitcoin

Første land hvor du kan betale med bitcoin

El Salvador ble historisk i begynnelsen av september, etter at landet ble det første til å innføre bitcoin som gyldig betalingsmiddel. Han kunngjorde samtidig at landet hadde kjøpt sine første 400 bitcoin.

Regjeringen sa da at ordningen vil gi mange innbyggere tilgang til banktjenester for første gang, ifølge NTB. I tillegg er planen å spare 400 millioner dollar per år – rundt 3,5 milliarder kroner – i gebyrer på overføringer fra borgere i utlandet.

Det fattige landet er svært avhengige av pengene salvadoranere i utlandet sender hjem. Det utgjør rundt 6 milliarder dollar verdt år, omtrent en fjerdedel av brutto nasjonalprodukt, skriver Reuters.

Planen har så langt blitt møtt med skepsis.

65 prosent sier i en undersøkelse at de vil fortsette å bruke amerikanske dollar, som har vært landets valuta de siste 20 årene, skriver NTB.

Økonomer og internasjonale institusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet har uttrykt bekymring, og eksperter har påpekt at kryptovalutaen er svært ustabil og at brukerne ikke er beskyttet. USA har bedt El Salvador sikre en «regulert, åpen og ansvarlig» bruk av bitcoin og beskytte seg mot «ondsinnede aktører».

Publisert:
Gå til e24.no