«Månedens viktigste tall»: Det ble skapt 943.000 nye jobber i USA i juli

Nye tall viser at arbeidsmarkedet i USA fortsetter å hente seg kraftig inn. Ledigheten er på det laveste siden mars i fjor.

JOBBTALL: USA legger frem fersk arbeidsmarkedsrapport fredag ettermiddag. Her en arbeider i Queens, New York.
Publisert:

Det ble skapt 943.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i juli, noe som er sterkere enn det økonomer hadde ventet på forhånd.

Ifølge Bloomberg var det ventet 870.000 nye jobber.

Arbeidsledigheten falt til 5,4 prosent, en nedgang på 0,5 prosentpoeng fra måneden før. Det er det laveste siden mars i fjor.

Før pandemien rammet USA var arbeidsledigheten på 3,5 prosent i februar 2020, men gikk deretter kraftig opp. Da coronauroen herjet som verst økte ledigheten til nesten 15 prosent på det høyeste i april samme år.

– Veldig sterke tall

Dagens jobbrapport kommer etter at arbeidsmarkedet i USA slo kraftig tilbake i juni, da tallene viste at ble skapt 850.000 nye jobber i verdens største økonomi, men dette tallet er nå revidert opp til 938.000.

– Dette er rett og slett veldig sterke tall, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Haugland peker blant annet på at ledigheten falt vesentlig mer enn ventet.

– Dette peker absolutt mot innstramming fra Fed (USAs sentralbank, journ.anm.). Spørsmålet er når, og nå er det sånn at kommentarene som har kommet i det siste fra Fed-representanter antyder at til og med dem som er mest forsiktige tror innstrammingen vil komme rundt årsskiftet. Disse tallene styrker troen på at det kan være tilfelle, sier Haugland.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Fed kan komme til å varsle innstramming av verdipapirkjøpene på møtet i september, ifølge Haugland.

– Hva med trusselen fra deltavarianten, kan den endre Fed syn?

– Den og eventuelt andre, verre varianter er et konstant uromoment for sentralbanker og myndigheter rundt om i verden.

– Nå er det sånn at smitten er høy i mange stater, men det er ikke noe som stopper oppgangen i amerikansk økonomi. Det er lite smitteverntiltak i USA, og økonomisk sett er det gunstig. Samtidig er en god del av befolkningen vaksinert, og vi er i en helt annen situasjonen enn vi har vært i foregående smittebølger. Det er relativt liten sannsynlighet for at det kan komme nedstenginger som kan ramme den økonomiske oppturen, mener Haugland.

Høy lønnsvekst

Lønnsveksten var på fire prosent mot samme måned i fjor.

– Kan Fed endre sitt syn på inflasjonen etter disse tallene?

– Fed er veldig kontante på at denne inflasjonsoppgangen som er veldig høy, er midlertidig. Det vil de fortsette å hevde i tiden som kommer også.

– Det blir avgjørende for Fed og andre å følge med på lønnsveksten. Jo mer prisveksten blir geleidet av lønnsveksten, jo mer betyr det at inflasjonen er langvarig. Vi ser at lønnsveksten stiger, og Fed vil ikke være helt upåvirket. Det er en risiko på oppsiden at inflasjonen har økt, og de blir nødt til å sette i gang med innstramminger, sier Haugland.

Haugland viser til at en av Fed-representantene har sagt at de må trappe ned verdipapirkjøpene raskt og tidlig, slik at de er klar til å heve renten i 2022 når det skulle være nødvendig.

– Inflasjonen og lønnsveksten stiger, men det er snakk om forstyrrelser på vei ut av pandemien, sier Haugland.

Publisert:
Gå til e24.no